Σε μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις της φαρμακοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, ο ελβετικός κολοσσός Roche ανακοίνωσε, ότι θα επενδύσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στην επόμενη πενταετία. Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, καθώς η Ουάσινγκτον εξετάζει την επιβολή νέων δασμών σε εισαγόμενα φαρμακευτικά προϊόντα.
Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 12.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 1.000 θα είναι άμεσα στην Roche, ενώ οι υπόλοιπες θα στηρίξουν τις νέες παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις, που σχεδιάζει να αναπτύξει η εταιρεία σε Ιντιάνα, Πενσυλβάνια, Μασαχουσέτη και Καλιφόρνια.
Roche: Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 12.000 νέες θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Roche θα ιδρύσει ένα νέο ερευνητικό κέντρο αιχμής στη Μασαχουσέτη, το οποίο θα εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη και στις θεραπείες για καρδιαγγειακά, νεφρικά και μεταβολικά νοσήματα. Παράλληλα, σχεδιάζεται η ανέγερση ενός νέου βιομηχανικού συγκροτήματος 900.000 τετραγωνικών ποδιών, τοποθεσία του οποίου δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί για την παραγωγή φαρμάκων νέας γενιάς κατά της παχυσαρκίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Roche, Thomas Schinecker, τόνισε ότι η επένδυση αυτή υπογραμμίζει τη μακρόχρονη δέσμευση της εταιρείας στην αμερικανική αγορά: «Είμαστε περήφανοι για την 110χρονη πορεία μας στις ΗΠΑ. Οι νέες επενδύσεις μας θέτουν τα θεμέλια για την επόμενη εποχή καινοτομίας και ανάπτυξης, προς όφελος των ασθενών στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ανακοίνωση της Roche γίνεται ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει προαναγγείλει την επιβολή σημαντικών δασμών στον φαρμακευτικό τομέα, καταργώντας την μέχρι τώρα εξαίρεση από τους εισαγωγικούς φόρους. Η κίνηση αυτή έχει κινητοποιήσει πολλές πολυεθνικές, που σπεύδουν να ενισχύσουν την τοπική παρουσία τους.
Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη ανακοινώσει ανταγωνιστικές εταιρείες: η Novartis θα επενδύσει 23 δισ. δολάρια για την επέκταση 10 εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, ενώ η AstraZeneca πρόσφατα παρουσίασε σχέδιο 2,5 δισ. δολαρίων για νέα κέντρα στο Πεκίνο, παραμένοντας ωστόσο, όπως δήλωσε ο CEO της, «δεσμευμένη στις ΗΠΑ».
Με την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων, η Roche φιλοδοξεί να εξάγει περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ απ’ όσα εισάγει, εδραιώνοντας τη χώρα ως κέντρο παραγωγής και καινοτομίας.