Ελαφρώς καλύτερα θα είναι για το 2024 τα δεδομένα για τη φαρμακοβιομηχανία, εγχώρια και πολυεθνική, όσον αφορά το clawback το οποίο θα κληθεί να επιστρέψει στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του powergame.gr το clawback για το 2024 αναμένεται να επιβαρύνει την φαρμακοβιομηχανία περίπου κατά 65% επί των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ), κατά 40% επί του συνόλου των φαρμάκων τα οποία διακινήθηκαν για το 2024 από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας, καθώς και κατά 70% επί του συνόλου των φαρμάκων τα οποία διακινήθηκαν για το 2024 από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο powergame.gr ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για την φαρμακευτική πολιτική, Μπάμπης Καραθάνος, ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η αισθητή μείωση του clawback για τα έτη 2026 – 2027. Ο κ. Καραθάνος μας εξηγεί, μάλιστα, ότι ο μηχανισμός του clawback θα παραμείνει σε εφαρμογή για χρόνια, καθώς δεν έχει βρεθεί κάτι τόσο δραστικό προς αντικατάστασή του, προκειμένου να επιτυγχάνεται η συγκράτηση της συνολικής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατ’ έτος.
“Παρ’ όλα αυτά, ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας και του υπουργείου Υγείας είναι το clawback, το οποίο θα κληθεί να καταβάλλει, να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία για το 2026 – 2027 να είναι αισθητά μειωμένο και να κατανέμεται περίπου κατά 30% επί των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας, περίπου κατά 50% επί των συνολικών πωλήσεων των ΦΥΚ, καθώς και περίπου κατά 55% επί της συνολικής διακίνησης φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας”, τονίζει με αισιοδοξία ο κ. Καραθάνος στο powergame.gr.
Από τα παραπάνω δεδομένα και τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την μελλοντική εξέλιξη του clawback το οποίο επιβαρύνει την εγχώρια και την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία, καθίσταται σαφές ότι η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη συνιστά μείζον πρόβλημα, καθώς αυξάνεται κατ’ έτος σημαντικά, χωρίς, την ίδια στιγμή, να υπάρχει μηχανισμός για τον περιορισμό της, κυρίως όσον αφορά την διακίνηση των ΦΥΚ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καραθάνο, λοιπόν, στο τέλος του 2025 με αρχές του 2026 θα υπάρχει η δυνατότητα στο υπουργείο Υγείας και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο (real time) την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, συνεπώς, σε συνδυασμό με την real time παρακολούθηση της συνταγογράφησης των ιδιωτών γιατρών, αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί και στην real time παρακολούθηση της συνταγογράφησης θα έχουν ενταχθεί και τα ΦΥΚ τα οποία διακινούνται ενδονοσοκομειακά. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Υγείας και της ΗΔΙΚΑ να παρεμβαίνουν εγκαίρως και άμεσα κάθε φορά κατά την οποία σε κάποια νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεπερνά αισθητά τα όρια και απειλεί να εκτοξεύσει την δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
Με άλλα λόγια, το 2026 θα αποτελέσει ένα καινούριο κεφάλαιο στην ιστορία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς το σύνολο της εν λόγω διαδικασίας θα παρακολουθείται, θα ελέγχεται και θα διορθώνεται σε πραγματικό χρόνο και όχι εκ των υστέρων, όταν είναι πλέον πολύ αργά…