Η Ισπανία έχει αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης για κλινικές μελέτες, εκπληρώνοντας τις επιθυμίες των φαρμακοβιομηχανιών. Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ έχει διαμορφώσει ένα ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο και έχει επιταχύνει τη διαδικασία εγκρίσεων από την έναρξη μιας κλινικής μελέτης μέχρι την τελική έγκριση. Δέλεαρ είναι, επίσης, το υγειονομικό σύστημα: η Ισπανία διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στην Ευρώπη, με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Η Ισπανία έχει προσελκύσει πολλές φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κλινικών μελετών, λόγω των πλεονεκτημάτων αυτών, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. Η Roche, μια από τις ισχυρότερες εταιρείες στον τομέα των κλινικών μελετών, έχει αναπτύξει ισχυρή παρουσία στην Ισπανία. Το 2023, η Roche επένδυσε 13,2 δισ. ελβετικά φράγκα στην έρευνα και ανάπτυξη, παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση των φαρμακοβιομηχανιών που αφιερώνουν τα μεγαλύτερα κονδύλια σε αυτόν τον τομέα. Στις κορυφαίες θέσεις βρέθηκαν, επίσης, οι Johnson & Johnson (15,3 δισ. δολάρια), Pfizer (10,58 δισ. δολάρια), Novartis (11,37 δισ. δολάρια), AstraZeneca (10,94 δισ. δολάρια), Sanofi (7,18 δισ. δολάρια) και AbbVie (7,68 δισ. δολάρια), αναφέρει η εξειδικευμένη ιστοσελίδα pharmaceutical.technology.com. Όλες αυτές οι φαρμακοβιομηχανίες διεξάγουν κλινικές μελέτες στην Ισπανία, με το επίκεντρο της δραστηριότητας να συγκεντρώνεται στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IQVIA, η Ισπανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη για κλινικές μελέτες καθώς οι κυβέρνηση προσφέρει φοροαπαλλαγές περίπου 33% αντί του 15% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε και τη Βρετανία.
Η Ισπανία φιλοξενεί, επίσης, μικρότερες φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κλινικών μελετών. Όπως επισημαίνεται από την εξειδικευμένη έκδοση Labiotech, το 45% από τις 2.500 μελέτες στη χώρα πραγματοποιήθηκαν πέρσι από κρατικά ερευνητικά κέντρα. Αναλυτές του φαρμακευτικού κλάδου υπογραμμίζουν πως έτσι η Ισπανία μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς νέες θεραπευτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν έχουν ανταποκριθεί σε εγκεκριμένα φάρμακα. Επιτρέπει στους γιατρούς να εργαστούν με τα πιο σύγχρονα φάρμακα και τεχνολογίες. Αυτό με τη σειρά του προσελκύει χρηματοδότηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα νοσοκομεία και παρέχει σημαντική εξοικονόμηση στο εθνικό σύστημα υγείας.
Στοιχεία της ισπανικής ένωσης βιοτεχνολογίας Asebio έδειξαν πως η χώρα κατατάχθηκε πέρσι 5η στον όγκο των δημοσιεύσεων για κυτταρικές θεραπείες. Σύμφωνα με τη Labiotech, μάλιστα, η Ισπανία κατάφερε να προσπεράσει πέρσι χώρες όπως τη Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, όπου διεξάγεται αυστηρή βιοτεχνολογική έρευνα. Απευθυνόμενος στο Bloomberg, o υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Χαβιέρ Παντίγια, δήλωσε ότι το κλειδί για την ανάπτυξη της βιομηχανίας βιοεπιστημών βρίσκεται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αν και διοικείται από 17 περιφερειακές κυβερνήσεις, είναι από τα πιο ολοκληρωμένα στην Ευρώπη και κατατάσσεται στις 10 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως για αγορές φαρμάκων, τόνισε ο ίδιος. Παρόλα αυτά, αν και η Ισπανία έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση για την έρευνα και την ανάπτυξη κατά περισσότερο από 50% μεταξύ 2017 και 2023, εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλότερες θέσεις από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία σε σχέση με το ΑΕΠ, παρατηρούν ειδήμονες στο αμερικανικό πρακτορείο.