Πολύ ευχάριστα νέα θα έχουν, σε λιγότερο από περίπου ενάμιση μήνα, πάρα πολλοί από τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον στη χώρα μας. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του powergame.gr, την ερχόμενη Τρίτη 1 Απριλίου συνεδριάζει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στην ημερήσια διάταξη της οποίας βρίσκεται και θα συζητηθεί, μάλλον για τελική και οριστική φορά, η υπό διαπραγμάτευση τιμή αποζημίωσης του πολύτιμου γι’ αυτούς τους ασθενείς συνανθρώπους μας καινοτόμου φαρμακευτικού σκευάσματος Levodopa.
Εάν όλα κυλήσουν όπως προβλέπεται, τότε σε λιγότερο από ενάμιση μήνα το φάρμακο θα βρίσκεται στη διάθεση των εν λόγω ασθενών, οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να έχουν πρόσβαση σε αυτό, καθώς το Levodopa, παρά το γεγονός ότι έχει αδειοδοτηθεί και εγκριθεί από τον Δεκέμβριο του 2023 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), δεν δύναται να εισαχθεί στη χώρα μας ακόμη από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), καθώς πρόκειται για περίπλοκο φάρμακο με ειδική συσκευή, γεγονός το οποίο καθιστά το προϊόν αδύνατον στην εισαγωγή του.
Έτσι, το φάρμακο βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης της τιμής του, προκειμένου να ενταχθεί στο σύστημα της ασφαλιστής αποζημίωσής του και στη θετική λίστα των υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων της χώρας μας. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, λοιπόν, καθώς το εν λόγω φάρμακο είναι, εκτός από περίπλοκο, ένα ακριβό φάρμακο, με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες, προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και εκείνες οι οποίες αφορούν τη ρύθμιση του προστιθέμενου clawback, το οποίο θα επιβαρύνει την παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία.
Πάντως, σύμφωνα με όσα εξηγούν στο powergame.gr στελέχη της εν λόγω Επιτροπής, «ο χρόνος από την αδειοδότηση του φαρμάκου από τον EMA έως σήμερα και την οριστική κατάληξη της ασφαλιστικής αποζημίωσης και της ένταξης του Levodopa στη θετική λίστα των υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων, εκτιμάται ότι βρίσκεται εντός των φυσιολογικών, για τη χώρα μας πάντα, ορίων».
Αξίζει να σημειωθεί, βεβαίως, ότι, με επιστολή προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. «Παρίσταμαι-Κινητοποιώ-Στηρίζω-Όσους-Νοσούν» ζητεί ήδη τη συνεργασία τους στην επίσπευση του σχεδιασμού μιας Εθνικής Στρατηγικής για το Πάρκινσον, όπως αυτή έχει ανακοινωθεί από την Πολιτεία, εδώ και έναν χρόνο.
Μάλιστα, η Φωτεινή Σκόνδρα, πρόεδρος του Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν., επισημαίνει στην επιστολή της τη δεινή θέση στην οποία έχουν, πλέον, περιέλθει και τις ανισότητες που βιώνουν, καθημερινά, οι Έλληνες ασθενείς µε Πάρκινσον και ζητεί από τους καθ’ ύλην αρμόδιους την προώθηση της διαχείρισης της νόσου, ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου διαβίωσης των ασθενών και των φροντιστών τους.
Παράλληλα, ο Σύλλογος ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. εφιστά την προσοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας στο γεγονός ότι οι Έλληνες ασθενείς με προχωρημένη νόσο στερούνται την πρόσβαση στην καινοτόμο θεραπευτική λύση, συνεχούς υποδόριας χορήγησης Levodopa, καθώς εκκρεμεί η έγκριση αποζημίωσής της, στην Ελλάδα, ενώ έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον Δεκέμβριο του 2023 και αποζημιώνεται σε 22 χώρες της Ευρώπης.
Η Φωτεινή Σκόνδρα σημειώνει ότι, από τον Ιούνιο του 2024, έχει η ίδια πραγματοποιήσει επανειλημμένες συζητήσεις με τον υπουργό Υγείας για την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης του ελπιδοφόρου θεραπευτικού μέσου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή συμμερίστηκε την ανάγκη και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.
«Δεν καταλαβαίνουμε, όταν ο ίδιος ο υπουργός υποστηρίζει τόσο σθεναρά το δίκαιο των αιτημάτων μας και μας διαβεβαιώνει, συνεχώς και με δημόσιες τοποθετήσεις του, για την ικανοποίησή τους, σε ποια άλλα εμπόδια μπορεί να προσκρούει η αποζημίωση και η έγκριση της θεραπείας. Γι’ αυτό τον λόγο και καλούμε τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη και συνεργασία στον υπουργό Υγείας ώστε να αρθούν αυτά τα εμπόδια».
Όπως αναφέρει η ίδια, «για πολλούς από τους 25.000 ασθενείς με Πάρκινσον στην Ελλάδα, που έχουν εξαντλήσει ή αντενδείκνυνται οι διαθέσιμες θεραπείες, στη χώρα μας, η υποδόρια αντλία είναι η μοναδική επιλογή για την αποτελεσματική διαχείριση της ασθένειας, τη βελτίωση της κινητικότητας και της εν γένει ποιότητας ζωής τους, χωρίς τις επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης της υπάρχουσας -παλαιότερης- θεραπείας εντερικής χορήγησης Λεβοντόπα και τις δυσκολίες της χρήσης μιας μεγάλης εξωτερικής αντλίας”.
Ποιο είναι το πολύτιμο φάρμακο
Η Levodopa -ή L-DOPA- είναι μια κατεχολαμίνη, παράγωγο του αμινοξέος τυροσίνη, πρόδρομο μόριο της ντοπαμίνης.
Η Levodopa χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον, καθώς στη νόσο αρχικού σταδίου μετατρέπεται από τους εναπομείναντες νευρώνες στη μέλαινα ουσία σε ντοπαμίνη, το μόριο το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη στην ασθένεια.
Η Levodopa χρησιμοποιείται στη θεραπεία του Πάρκινσον, επειδή η ίδια η ντοπαμίνη δεν μπορεί να εισέλθει στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η λεβοντόπα αποκαρβοξυλιώνεται σε μεγάλο βαθμό στη περιφέρεια σε ντοπαμίνη. Για να σταματήσει αυτή η αποκαρβοξυλίωση στην περιφέρεια χρησιμοποιείται η καρβιντόπα. Η χορήγηση λεβοντόπας μειώνει τη δυσκαμψία, τον τρόμο και μειώνει τη βαρύτητα της νόσου.
Η νόσος
Η νόσος του Πάρκινσον (ΝΠ), γνωστή και ως ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής παρκινσονισμός ή τρομώδης παράλυση, είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον είναι απόρροια του θανάτου των ντοπαμινεργικών κυττάρων της μέλαινας ουσίας, του στρώματος φαιάς ουσίας που διαχωρίζει την καλύπτρα του μεσεγκεφάλου από το εγκεφαλικό στέλεχος, με την αιτία αυτού του κυτταρικού θανάτου να μην έχει κατανοηθεί από την επιστήμη.
Στα πρώτα στάδια της νόσου τα πιο προφανή συμπτώματα είναι κινητικά και περιλαμβάνουν τρόμο, ακαμψία, βραδυκινησία και δυσχέρεια στη βάδιση, κλασσική τετράδα συμπτωμάτων της νόσου. Αργότερα , μπορεί να εμφανιστούν ψυχιατρικές εκδηλώσεις , με την άνοια να εμφανίζεται στα απώτερα στάδια της νόσου, ενώ η κατάθλιψη είναι το συχνότερο σύμπτωμα. Η νόσος περιλαμβάνει επίσης αισθητικές διαταραχές, καθώς και διαταραχές ύπνου. Η νόσος Πάρκινσον είναι συχνότερη στην τρίτη ηλικία και συχνότερα στις ηλικίες άνω των 50 ετών. Υπολογίζεται ότι περίπου 1% του γενικού πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από τη νόσο.
Τα κινητικά συμπτώματα ονομάζονται συνολικά παρκινσονισμός ή παρκινσονικό σύνδρομο. Η νόσος Πάρκινσον ορίζεται συχνά ως παρκινσονικό σύνδρομο με ιδιοπαθή (άγνωστη) αιτιολογία, αν και μερικές άτυπες περιπτώσεις έχουν γενετικό υπόβαθρο.