Τη δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις με νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, εάν όχι συνολικά με το δημόσιο σύστημα Υγείας, ζήτησαν πρόσφατα για ακόμη μία φορά οι ασφαλιστικές εταιρείες, με την τελευταία ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ).
Πράγματι, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν από πολλά χρόνια τη δυνατότητα να συμβάλλονται με ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία, με τη σειρά τους, είναι συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αλλά αυτό δεν ισχύει για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα οποία μόλις τώρα απέκτησαν την δυνατότητα να συμβάλλονται με ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά νοσοκομεία, αποκλειστικά και μόνον, όμως, στον τομέα των απογευματινών χειρουργείων, τα οποία χρηματοδοτούνται, ως προς; τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, με περίπου 11,2 εκατ. ευρώ από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. για τον τομέα της Υγείας.
Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, με τους οποίους συνομίλησε το powergame.gr, παραδέχονται ότι οι ξενοδοχειακές υποδομές, τις οποίες διατηρούν τα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, δεν επιτρέπουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να συνεργαστούν με το ΕΣΥ, ούτε καν στον τομέα των απογευματινών χειρουργείων. «Γιατί ένας πολίτης, ο οποίος έχει και ιδιωτικό συμβόλαιο και μπορεί άνετα και άμεσα να εγχειριστεί ή να νοσηλευθεί σε ιδιωτική κλινική ή/και ιδιωτικό νοσοκομείο της χώρας μας, να επιλέξει να το κάνει αυτό σε ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ, με την γνωστή σε όλους μας ξενοδοχειακή υποδομή, αλλά και την δραματική υποστελέχωση του συστήματος;», μας εξηγούν χαρακτηριστικά.
Οι ίδιοι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς κάνουν λόγο επίσης για μία αβελτηρία του υπουργείου Υγείας, όσον αφορά τις σχετικές χρεώσεις για τα απογευματινά χειρουργεία, στην περίπτωση κατά την οποία αυτά θα διενεργούνται σε συνεργασία με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες: «Κάτι πολύ πρόχειρα, αρχικά σχεδιάσματα μας έχουν δείξει και τίποτε ολοκληρωμένο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει, τουλάχιστον, μία πρώτη βάση συζήτησης».
Τα πράγματα έχουν, πράγματι, την δυνατότητα να αλλάξουν άρδην από το 2026 και μετά, όταν περισσότερα από 80 νοσοκομεία του ΕΣΥ και περισσότερα από 156 Κέντρα Υγείας της χώρας μας θα έχουν αναβαθμιστεί, θα έχουν ανακαινιστεί ριζικά και θα έχουν ενισχυθεί δραστικά σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άλλες κρίσιμες υποδομές, με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. για τον τομέα της Υγείας.
Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς παραδέχονται στο powergame.gr ότι «το δημόσιο σύστημα Υγείας, συγκεκριμένα το ΕΣΥ της χώρας μας, συμπεριλαμβάνει στις τάξεις του άριστους και ιδιαιτέρως έμπειρους γιατρούς, σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργών» και, έτσι «το ΕΣΥ διαθέτει ένα ανυπέρβλητο λειτουργικό πλεονέκτημα, το οποίο δεν αγνοούν ούτε οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ούτε οι ίδιοι οι πολίτες της χώρας μας».
Έρχονται στα DRG για την χρηματοδότηση του ΕΣΥ
Με δεδομένη την δυσκολία της συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, ευελπιστεί ο κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής του συστήματος ότι μία “αυτόματη” και εκ των πραγμάτων πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία φέρνει μαζί του ο νέος τρόπος της δημόσιας χρηματοδότησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, και μάλιστα εντός του 2025, θα μπορούσε να ανοίξει νέες προοπτικές και συνεργασίες μεταξύ του δημοσίου συστήματος Υγείας και του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ακόμη και στην χώρα μας.
Έτσι, όχι στη βάση ενός σταθερού διαχρονικά και δεδομένου δημοσίου προϋπολογισμού, αλλά με βάση τις μετρήσεις και τα αποτελέσματά τους, όσον αφορά την αποδοτικότητά τους, τις ανάγκες τους, αλλά και τις χωρικές ή άλλες ιδιαιτερότητές τους, θα χρηματοδοτούνται ήδη από το 2025 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας. Πρόκειται για το σύστημα των λεγόμενων DRG, το οποίο έχει προκαλέσει πολλές παρανοήσεις στη χώρα μας, ενώ εφαρμόζεται πλήρως στα προηγμένα συστήματα Υγείας των περισσοτέρων χωρών του δυτικού κόσμου.
Τι είναι το νέο σύστημα
Το Σύστημα DRG (Σύστημα Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων) είναι ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των ασθενών, το οποίο βασίζεται στη συστηματική συλλογή έγκυρων και αξιόπιστων δεδομένων, κατά την έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο, με σκοπό την ταξινόμηση τους σε διαχειρίσιμο αριθμό κατηγοριών περιστατικών, οι οποίες είναι ιατρικά ουσιώδεις και οικονομικά ομοιογενείς.
Το DRG κατατάσσει τα νοσοκομειακά περιστατικά σε συγκεκριμένες ομάδες με την χρήση ενός ειδικού προγράμματος (grouper), το οποίο βασίζεται: στην Διεθνή Κωδικοποίηση Διάγνωσης Ασθενειών (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στην κωδικοποίηση των ιατρικών πράξεων (procedures codes), στο φύλο, στην ηλικία, στην κατάσταση κατά την έξοδο, στην εμφάνιση επιπλοκών, άλλων συνυπαρχόντων νοσημάτων, στην μέση διάρκεια νοσηλείας κ.ά.
Το σύστημα DRG αποτελείται από τρία υποσυστήματα:
- το ιατρικό υποσύστημα
- το οικονομικό υποσύστημα
- το πληροφοριακό υποσύστημα
– Το ιατρικό υποσύστημα περιλαμβάνει κυρίως την ανάπτυξη της ταξινόμησης των διαγνώσεων και των ιατρικών πράξεων και τις οδηγίες κωδικοποίησης.
– Το οικονομικό υποσύστημα περιλαμβάνει κυρίως τη μεθοδολογία του υπολογισμού των συντελεστών βαρύτητας κόστους, τη διαδικασία συλλογής δεδομένων και τους καταλόγους με τις οδηγίες κοστολόγησης και τιμολόγησης.
– Το πληροφοριακό υποσύστημα περιλαμβάνει την ανάπτυξη του λογισμικού grouper, των λογισμικών κοστολόγησης και κωδικοποίησης, το σύστημα διαχείρισης δεδομένων, κ.λπ.
– Το τελικό αποτέλεσμα είναι ο συνδυασμός των παραπάνω υποσυστημάτων.
Ποιος θα ελέγχει τις υποβολές
Συγκεκριμένα, ο νέος τρόπος δημοσίας χρηματοδότησης των νοσοκομείων, μέσω των DRG, απαιτεί και προϋποθέτει έναν ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος θα επιβεβαιώνει ότι όλα τα καταγραφόμενα από τις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ, σχετικά με τον όγκο των νοσηλειών ασθενών, τους μέσους όρους στους χρόνους νοσηλείας των ασθενών, τη χρήση της ιατροτεχνολογικής υποδομής, την απασχόληση και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών εκ του προσωπικού των ιδρυμάτων κ.ο.κ., θα είναι ακριβή και διάφανα και θα αποκλείεται το ενδεχόμενο διοικήσεις νοσοκομείων του ΕΣΥ να καταστρατηγούν το νέο σύστημα των DRG προκειμένου να επιτυγχάνουν υψηλότερη δημόσια χρηματοδότηση για τα ιδρύματα, εις βάρος των υπολοίπων ειλικρινών υποβολών εκ μέρους των διοικήσεων άλλων νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας.
Ποιος είναι, λοιπόν, ο φορέας εκείνος ο οποίος θα ελέγχει τις υποβολές εκ μέρους των διοικήσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, προκειμένου τα ιδρύματα να αξιολογούνται ποσοτικά και ποιοτικά, για να λαμβάνουν, στη συνέχεια, την δημόσια χρηματοδότηση η οποία θα τους αντιστοιχεί;
Αυτός ο φορέας δεν φαίνεται να μπορεί να είναι άλλος από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος, με αυτόν τον τρόπο, θα καταστεί de facto ο Οργανισμός ο οποίος θα αποτελεί τον πιο επιτελικό κρίκο στο σύστημα Υγείας της χώρας μας, δεδομένου ότι ο νέος τρόπος χρηματοδότησης βάσει των DRG αναμένεται να αρχίσει επίσης από τα τέλη του 2025 – αρχές του 2026 να εφαρμόζεται πλήρως ακόμη και για τις δομές του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
Το κρίσιμο ερώτημα
Το μέγα ερώτημα είναι, ασφαλώς, εάν η στελέχωση του ΕΟΠΥΥ είναι εκείνη η οποία αντιστοιχεί ήδη στον νέο αυτόν επιτελικό επί του συνολικού συστήματος Υγείας ρόλο, τον οποίον ο Οργανισμός φαίνεται ότι θα «υποχρεωθεί» να αναλάβει άμεσα, ή εάν ο ΕΟΠΥΥ θα χρειασθεί να συμβληθεί με ιδιώτες ελεγκτές, οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο του ελέγχου του συνόλου των σχετικών υποβολών εκ μέρους των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ και του Δημοσίου, ασφαλώς.