Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εργασίες του 2ου Ιατρικού Συνεδρίου για τη Φυτική Διατροφή, με θέμα «Διατροφή, Φλεγμονή και Καρκινογένεση», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, στο κέντρο της Αθήνας.
Το συνέδριο διοργάνωσαν μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) «A Promise to Animals», πρόεδρος της οποίας είναι η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) και υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε, με σύντομο χαιρετισμό της, το πρωί του περασμένου Σαββάτου η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση. «Η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίσει να αναγνωρίζει ότι η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στη υγεία και ο διάλογος για την σημασία της διατροφής στην υγεία είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ», τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, η οποία συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πλέον βαθιά ερευνητική σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της υγείας, όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και στη διάσταση της δημοσίας υγείας. Η αλλαγή δεν έρχεται μέσα από τη σιωπή, αλλά από τον διάλογο, τα δεδομένα και τη δράση».
Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «στην Ιατρική Σχολή Αθήνας ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τη σημασία της διατροφής στην καλή υγεία, έχουμε πολλά σχετικά εργαστήρια, καθώς και πλούσια ερευνητική συνεισφορά στο θέμα της διατροφής, γιατί εμείς πιστεύουμε στην ολιστική αντιμετώπιση του ασθενή».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Ευάγγελος Φιλόπουλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, με έκδηλη ανησυχία ότι «η διάδοση του καρκίνου αυξάνεται, ο γενικός πληθυσμός αυξάνεται και το μερίδιο των ηλικιωμένων στον γενικό πληθυσμό αυξάνεται επίσης. Παρά το γεγονός ότι σε πολλούς καρκίνους μειώνεται σαφώς η θνητότητα, αυτή φαίνεται ότι αυξάνεται σε νεότερες ηλικίες και θέτει το θέμα της σχέσης διατροφής και καρκίνου».
«Πρέπει να μειώσουμε τη παχυσαρκία», τόνισε επίσης ο Ευάγγελος Φιλόπουλος και συμπλήρωσε: «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι φυτοφάγοι συνδυάζουν την καλή διατροφή τους με καλές συμπεριφορές υγείας, αλλά και με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Πρέπει να θυμόμαστε και να γνωρίζουμε ότι ακόμη και τα επεξεργασμένα vegan τρόφιμα δεν συνιστούν την υγιεινή διατροφή. Όχι τα επεξεργασμένα. Ούτε αυτά είναι τόσο υγιεινά».
Στόχος του συνεδρίου ήταν η επιστημονική ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας και των επαγγελματιών Υγείας, σχετικά με τη σχέση της διατροφής με τη φλεγμονή και την καρκινογένεση, καθώς και τον ρόλο της φυτικής διατροφής στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση διατροφικών συστάσεων, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.