THEPOWERGAME
Η Εmbryolab Fertility Clinic, έχοντας συμπληρώσει 20 χρόνια λειτουργίας, περισσότερους από 65.000 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης και πάνω από 12.130 γεννήσεις, προσφέρει τις υπηρεσίες της στις γυναίκες και τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, υποστηρίζοντας ένθερμα τη συντήρηση γονιμότητας, ενώ ζητεί από την Πολιτεία τη δωρεάν πλήρη κάλυψη όλου του κόστους των εξωσωματικών, όπως άλλωστε συμβαίνει στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες.
«Δημιουργείται ένα νέο σκηνικό για την ανθρώπινη αναπαραγωγή, που ενισχύεται από τις εξελίξεις στον χώρο της υποβοηθούμενης γονιμότητας. Οι γεννήσεις παιδιών από εξωσωματική γονιμοποίηση θα εκτοξευτούν αριθμητικά στα επόμενα χρόνια, ενώ υπάρχει τεράστια ζήτηση για δωρεά ωαρίων», δήλωσε στο powergame.gr η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP Sr. Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, συνιδρύτρια της Embryolab και συνιδρύτρια και διευθύντρια της Embryolab Academy.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι υπάρχει υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις θεραπείες γονιμότητας και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στον δυτικό κόσμο. Οι αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών στον οικογενειακό προγραμματισμό των ζευγαριών, στον χρόνο στον οποίο τελικώς επιλέγει να κάνει παιδιά η σύγχρονη γυναίκα, έχουν δημιουργήσει ανάγκες και εντεινόμενη ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες, τις οποίες παρέχουν κέντρα γονιμότητας, επιχειρήσεις με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό και χαρακτήρα.
«Είμαι κλινική εμβρυολόγος και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τη συμβουλευτική της Κλινικής Εμβρυολογίας. Την Embryolab την ιδρύσαμε το 2004 μαζί με τον δρα Νίκο Χριστοφορίδη (MD, MSc, FRCOG), χειρουργό μαιευτήρα γυναικολόγο και ειδικό στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, κλινικό και επιστημονικό διευθυντή της Εmbryolab.
Σε ό,τι με αφορά», πρόσθεσε η κ. Χατζηπαρασίδου, «η δημιουργία της Embryolab ξεκίνησε από μία ανάγκη, προσωπική, να μοιραστώ τη γνώση και την εμπειρία μου και να τις καταθέσω στην υπηρεσία του ανθρώπου που αναζητεί λύσεις για να γίνει γονιός. Υπήρχε η ανάγκη να μοιραστώ την επιστήμη σύμφωνα με το δικό μου αξιακό σύστημα. Δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε επιχείρηση για να βγάλουμε χρήματα. Ανέλαβα ρίσκα και δημιουργήσαμε, μαζί με τον Χριστοφορίδη, την Εmbryolab, έχοντας και την υποστήριξη κι άλλων, σημαντικών ανθρώπων, που βοήθησαν στη δημιουργία του συστήματος που ονομάζεται Εmbryolab».
«Υπήρχαν και πριν από το 2004 μονάδες τεχνητής γονιμοποίησης, με επικεφαλής, συνήθως, καθηγητές γυναικολόγους, αλλά με μικρή επένδυση χρόνου και χρήματος στο εργαστήριο, ενώ οι εμβρυολόγοι δεν εμφανίζονταν πουθενά».
Η δικαίωση των εμβρυολόγων
«Ήθελα να δημιουργήσω μία μονάδα που θα επένδυε σημαντικά στο εργαστήριο και θα έδινε πολύ μεγαλύτερο ρόλο στους εμβρυολόγους, οι οποίοι αναλαμβάνουν ένα πολύτιμο μέρος της όλης διαδικασίας. Χρειάστηκε πολύς χρόνος και προσπάθεια για να αναλάβει ο καθένας τον ρόλο του, τι αναλογεί στη δουλειά και το έργο του γυναικολόγου και τι αναλογεί στη δουλειά και το έργο του εμβρυολόγου. Φτάσαμε πλέον σε ένα σημείο που ο καθένας αναγνωρίζει την ανάγκη του άλλου. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει να κάνει με τη σύμπραξη και τη συνεργασία ειδικοτήτων και δεν είναι έργο ενός ανθρώπου, είναι έργο πολλών ειδικοτήτων, που συνεργάζονται και βοηθούν τον άνθρωπο που απευθύνεται σε εμάς, για να φτάσει στον προορισμό του».
Το προφίλ της Εmbryolab
Η Embryolab, που βρίσκεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2004 με πέντε άτομα προσωπικό και στους πρώτους μήνες λειτουργίας της υποστήριξε 16 περιστατικά. Σήμερα οι εγκαταστάσεις της καλύπτουν 2.500 τ.μ., η εταιρεία απασχολεί 105 άτομα προσωπικό και διενεργεί περίπου 2.000 ωοληψίες το έτος, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων αφορά γυναίκες από άλλες χώρες. Σημειώνεται ότι στα 20 χρόνια λειτουργίας της η Embryolab έχει δεχτεί γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας από 82 χώρες.
Οι υπηρεσίες της Embryolab αφορούν: Έλεγχο γονιμότητας, Θεραπείες Γονιμότητας (μεταξύ άλλων εξωσωματική γονιμοποίηση, δωρεά ωαρίων και δωρεά εμβρύων), Εργαστηριακές Τεχνικές, Φροντίδα Γονιμότητας.
Μεγάλη έμφαση δίνεται στη διατήρηση της γονιμότητας με κρυοσυντήρηση ωαρίων, ενώ η Φροντίδα Γονιμότητας συμπεριλαμβάνει εξατομικευμένη υποστήριξη από επιστήμονες που ασχολούνται με την υπογονιμότητα, ενώ παρέχεται συμβουλευτική μέσω και του online IVF.
H Εmbryolab, όπως τόνισε η κ. Χατζηπαρασίδου, βρίσκεται από τη δημιουργία της ακόμη στην αιχμή της τεχνολογίας, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ιατρική τεχνολογία και τους εργαστηριακούς εξοπλισμούς, αλλά και την επικοινωνία με τις ασθενείς, που μπορούν να συνδεθούν με τη θεραπεία τους μέσω του myEmbryolabApp.
Embryolab Academy Network
Η Embryolab δέχεται περιστατικά από όλη των χώρα, ενώ έχει ιδιαίτερο Διεθνές Τμήμα, που υποστηρίζει περιστατικά από το εξωτερικό. Επίσης, το 2015 δημιουργήθηκε η Embryolab Academy, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και την έρευνα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, προωθώντας επίσης μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των ειδικών περίθαλψης γονιμότητας, μέσω του Embryolab Academy Network.
«Το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, στον τομέα μας, στην Ελλάδα, είναι πολύ υψηλό. Διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο των υπηρεσιών που δέχεται μία Αγγλίδα, μία Γερμανίδα, μία Γαλλίδα, ακόμη και μία Αμερικανίδα, είναι κτισμένο σε ένα διαφορετικό πλέγμα αξιών, με αποτέλεσμα λόγω κόστους ή λόγω νομικών περιορισμών ή λόγω μεγάλων λιστών αναμονής να αποκλείονται ασθενείς. Έτσι, για διάφορους λόγους, πολλές γυναίκες αναζητούν θεραπεία στη χώρα μας και αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει», επισήμανε η κ. Χατζηπαρασίδου.
«Τις γυναίκες, τα ζευγάρια που απευθύνονται σε εμάς, τα υποδέχονται επαγγελματίες με εξειδίκευση στα προβλήματα που προκαλεί η υπογονιμότητα και τα οποία συχνά δεν είναι μόνο θέμα Φυσιολογίας. Η κάθε περίπτωση ερευνάται, ακολουθεί η αναλυτική ενημέρωση των ζευγαριών για την ιατρική διαδικασία, ενώ παράλληλα το ζευγάρι υποστηρίζεται, ώστε να περιορίζεται το άγχος που συνοδεύει “έναν περίπατο στο άγνωστο”».
Συντήρηση γονιμότητας
H κ. Χατζηπαρασίδου υποστηρίζει ένθερμα τη συντήρηση γονιμότητας, μέσω της κρυοσυντήρησης ωαρίων, όταν η γυναίκα βρίσκεται σε ηλικία υψηλής γονιμότητας.
«Η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 35 ετών. Είναι αυτονόητο να εμφανίζεται ένας βαθμός υπογονιμότητας σε μία γυναίκα 40-42 ετών, είναι μέρος της ανθρώπινης φυσιολογίας.
Βάσει στατιστικών στοιχείων, τα ποσοστά επιτυχίας σε εξωσωματική γονιμοποίηση γυναίκας 45 ετών είναι μονοψήφια. Συνεπώς, για κοινωνικούς ή και ιατρικούς λόγους, είναι πολύ προτιμότερο οι γυναίκες, όταν βρίσκονται σε ηλικία που παράγουν υγιή ωάρια, να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση, η οποία θα τους επιτρέψει να υλοποιήσουν τους προσωπικούς τους στόχους, αλλά και τον οικογενειακό τους σχεδιασμό», τόνισε η κ. Χατζηπαρασίδου.
Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, η επιστήμη βοηθά και τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια να μην απογοητευθούν, καθώς υπάρχει η δυνατότητα δωρεάς ωαρίων, αλλά και εμβρύων, με τη ζήτηση για δωρεά ωαρίων να είναι πλέον τεράστια, όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε.
Κόστος εξωσωματικής και Πολιτεία
Ένα από τα ζητήματα που προβληματίζει τα ζευγάρια με υπογονιμότητα είναι το οικονομικό. Ωστόσο, όπως είπε η κ. Χατζηπαρασίδου, οι άνθρωποι με ένα μέσο εισόδημα, το εισόδημα μισθωτού, μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος ενός κύκλου εξωσωματικής, καθώς δεν ξεπερνάει τις 3.000 ευρώ.
Στο σημείο αυτό έγινε και μία πολύ κρίσιμη επισήμανση: «Το κράτος πρέπει να βοηθήσει. Καλύπτει μεν τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στα Βαλκάνια που δεν παρέχει τη θεραπεία δωρεάν. Δωρεάν είναι στη Ρουμανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, οι διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και μάλιστα χωρίς όριο προσπαθειών, όπως άλλωστε κάνει το Ισραήλ από πολλά χρόνια. Πρέπει να υποστηριχθούν οι άνθρωποι που παλεύουν να αποκτήσουν παιδί, στην πρώτη ή και σε επόμενες προσπάθειές τους, όταν μάλιστα η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα.
«Επιπλέον», πρόσθεσε η κ. Χατζηπαρασίδου καταλήγοντας, «να ενθαρρυνθεί η νέα γυναίκα, με έξοδα του κράτους, να κάνει συντήρηση γονιμότητας, όταν μπορεί. Τα κοινωνικά δεδομένα έχουν αλλάξει και οδηγούν σε αλλαγές και στην ανθρώπινη αναπαραγωγή».
Διαβάστε επίσης
Οι χρυσές δουλειές των εταιρειών συμβούλων στην Ελλάδα
Τι βαθμό παίρνει η Ελλάδα στην κυκλική οικονομία