Γ.Δ.
1397.63 0,00%
ACAG
0,00%
5.37
BOCHGR
0,00%
4.38
CENER
0,00%
8.24
CNLCAP
0,00%
7.25
DIMAND
0,00%
8.3
NOVAL
0,00%
2.275
OPTIMA
0,00%
12.76
TITC
0,00%
37.1
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
0,00%
1.378
ΑΒΕ
0,00%
0.454
ΑΔΜΗΕ
0,00%
2.35
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.685
ΑΛΜΥ
0,00%
3.66
ΑΛΦΑ
0,00%
1.5625
ΑΝΔΡΟ
0,00%
6.42
ΑΡΑΙΓ
0,00%
9.445
ΑΣΚΟ
0,00%
2.54
ΑΣΤΑΚ
0,00%
6.9
ΑΤΕΚ
0,00%
0.426
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.76
ΑΤΤ
0,00%
0.59
ΑΤΤΙΚΑ
0,00%
2.14
ΒΙΟ
0,00%
5.17
ΒΙΟΚΑ
0,00%
1.74
ΒΙΟΣΚ
0,00%
1.375
ΒΙΟΤ
0,00%
0.294
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.04
ΓΕΒΚΑ
0,00%
1.3
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0,00%
17.58
ΔΑΑ
0,00%
7.98
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.66
ΔΕΗ
0,00%
11.75
ΔΟΜΙΚ
0,00%
2.75
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
0,00%
0.296
ΕΒΡΟΦ
0,00%
1.38
ΕΕΕ
0,00%
33.1
ΕΚΤΕΡ
0,00%
1.424
ΕΛΒΕ
0,00%
4.66
ΕΛΙΝ
0,00%
1.97
ΕΛΛ
0,00%
13.35
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
0,00%
1.62
ΕΛΠΕ
0,00%
6.8
ΕΛΣΤΡ
0,00%
2.02
ΕΛΤΟΝ
0,00%
1.788
ΕΛΧΑ
0,00%
1.8
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
0,00%
1.13
ΕΤΕ
0,00%
7.036
ΕΥΑΠΣ
0,00%
3.13
ΕΥΔΑΠ
0,00%
5.75
ΕΥΡΩΒ
0,00%
2.04
ΕΧΑΕ
0,00%
4.31
ΙΑΤΡ
0,00%
1.525
ΙΚΤΙΝ
0,00%
0.3075
ΙΛΥΔΑ
0,00%
1.745
ΙΝΚΑΤ
0,00%
4.69
ΙΝΛΙΦ
0,00%
4.29
ΙΝΛΟΤ
0,00%
0.88
ΙΝΤΕΚ
0,00%
5.64
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
2.46
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.015
ΙΝΤΚΑ
0,00%
2.62
ΚΑΡΕΛ
0,00%
336
ΚΕΚΡ
0,00%
1.17
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2.22
ΚΛΜ
0,00%
1.48
ΚΟΡΔΕ
0,00%
0.395
ΚΟΥΑΛ
0,00%
1.01
ΚΟΥΕΣ
0,00%
5.56
ΚΡΙ
0,00%
14.35
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.7
ΚΥΡΙΟ
0,00%
0.922
ΛΑΒΙ
0,00%
0.726
ΛΑΜΔΑ
0,00%
7.28
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37.4
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.85
ΛΕΒΚ
0,00%
0.256
ΛΕΒΠ
0,00%
0.34
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.25
ΛΟΥΛΗ
0,00%
2.74
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.65
ΜΕΒΑ
0,00%
3.62
ΜΕΝΤΙ
0,00%
2.01
ΜΕΡΚΟ
0,00%
41
ΜΙΓ
0,00%
3.025
ΜΙΝ
0,00%
0.51
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
0,00%
19.32
ΜΟΝΤΑ
0,00%
3.8
ΜΟΤΟ
0,00%
2.465
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.65
ΜΠΕΛΑ
0,00%
24.2
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.69
ΜΠΡΙΚ
0,00%
2.09
ΜΠΤΚ
0,00%
0.62
ΜΥΤΙΛ
0,00%
31.4
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.92
ΝΑΥΠ
0,00%
0.83
ΞΥΛΚ
0,00%
0.254
ΞΥΛΠ
0,00%
0.398
ΟΛΘ
0,00%
20.8
ΟΛΠ
0,00%
30
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.3
ΟΠΑΠ
0,00%
15.3
ΟΡΙΛΙΝΑ
0,00%
0.791
ΟΤΕ
0,00%
15.01
ΟΤΟΕΛ
0,00%
10.24
ΠΑΙΡ
0,00%
0.974
ΠΑΠ
0,00%
2.33
ΠΕΙΡ
0,00%
3.63
ΠΕΡΦ
0,00%
5.28
ΠΕΤΡΟ
0,00%
7.78
ΠΛΑΘ
0,00%
3.965
ΠΛΑΚΡ
0,00%
13.9
ΠΡΔ
0,00%
0.25
ΠΡΕΜΙΑ
0,00%
1.172
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
6.2
ΠΡΟΦ
0,00%
5.1
ΡΕΒΟΙΛ
0,00%
1.58
ΣΑΡ
0,00%
10.82
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
0,00%
0.331
ΣΙΔΜΑ
0,00%
1.53
ΣΠΕΙΣ
0,00%
5.6
ΣΠΙ
0,00%
0.504
ΣΠΥΡ
0,00%
0.127
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
19.81
ΤΖΚΑ
0,00%
1.41
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.06
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0,00%
1.62
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8
ΦΡΙΓΟ
0,00%
0.22
ΦΡΛΚ
0,00%
3.57
ΧΑΙΔΕ
0,00%
0.61

Τροφική δηλητηρίαση: Η αλήθεια για το αν θα σας σώσει το αλκοόλ

Το τελευταίο διάστημα, τα βίντεο στο TikTok με χρήστες που ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να τους σώσει από μια τροφική δηλητηρίαση πληθαίνουν. Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ των NYT, σύμφωνα με ειδικούς που ερωτήθηκαν, οι ισχυρισμοί έχουν μία δόση αλήθειας. Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία για αυτό είναι ακόμη περιορισμένα, ενώ ανάλογα με το πόσο πίνετε, το αλκοόλ θα μπορούσε να βλάψει το ανοσοποιητικό σας σύστημα περισσότερο από ό,τι να βοηθήσει.

Ακολουθεί μια συλλογή στοιχείων επί του θέματος από τους New York Times:

Αρκετές μικρές μελέτες σχετικά με τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών έχουν πράγματι διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την προστασία από την τροφική δηλητηρίαση, αλλά όλες έχουν περιορισμούς. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002, οι ερευνητές περιγράφουν μια επιδημία σαλμονέλας που ξεκίνησε σε ένα γεύμα 120 ατόμων στην Ισπανία. Τουλάχιστον 47 άτομα αρρώστησαν με εμετό ή διάρροια, μαζί με κράμπες στο στομάχι, πυρετό ή πονοκέφαλο, αφού κατανάλωσαν μολυσμένα σάντουιτς με τόνο και πατατοσαλάτα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν ότι είχαν πιει τρία ή περισσότερα ποτά στη γιορτή, είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σε σχέση με όσους δεν είχαν πιει- και όσοι είχαν πιει μέχρι τρία ποτά είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα.

Παρομοίως, σε μια μελέτη του 1992 σχετικά με μια επιδημία ηπατίτιδας Α από ωμά στρείδια στη Φλόριντα, στην οποία συμμετείχαν 61 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν ότι έπιναν κρασί, ουίσκι ή κοκτέιλ μαζί με τα στρείδια είχαν 90% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από όσους δεν έπιναν. Όσοι κατανάλωναν μπύρα, ωστόσο, δεν φάνηκε να προστατεύονται – οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι η μπύρα έχει χαμηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ από τα άλλα ποτά.

Μπύρα © Pexels
Μπύρα © Pexels

Οι μελέτες αυτές υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το αλκοόλ μπορεί να διακόψει τους παθογόνους μικροοργανισμούς στα έντερα των ανθρώπων πριν προκαλέσουν ασθένεια, δήλωσε ο Donald Schaffner, καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers, στους NYT. Αυτό είναι εύλογο, είπε, καθώς το αλκοόλ μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια και να αδρανοποιήσει ορισμένους ιούς- γι’ αυτό χρησιμοποιείται στα απολυμαντικά χεριών και στα απολυμαντικά επιφανειών.

Αλλά αυτές οι μικρές, παλιές μελέτες μπορούν μόνο να δείξουν συσχετισμούς μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και λιγότερων ασθενειών- δεν μπορούν να αποδείξουν ότι το αλκοόλ απέτρεψε την τροφική δηλητηρίαση, δήλωσε ο Matthew Moore, αναπληρωτής καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης.

Είναι πιθανό, για παράδειγμα, ότι ορισμένα από τα άτομα που δεν έπιναν σε αυτές τις μελέτες απείχαν για λόγους υγείας, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ήταν πιο επιρρεπείς σε τροφική δηλητηρίαση.

Οι ερευνητές δεν έχουν εξετάσει άμεσα πώς η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σε κλινική δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να ελέγξει τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που πίνουν και δεν πίνουν, δήλωσε ο Dr. Moore. Και σε τουλάχιστον ένα ξέσπασμα 33 ατόμων που νόσησαν από ηπατίτιδα Ε από οστρακοειδή σε κρουαζιέρα, οι ερευνητές κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα: Μόνον όσοι έπιναν αλκοόλ μολύνθηκαν, ενώ όσοι απείχαν από το αλκοόλ παρέμειναν υγιείς.

Ουίσκι - Αλκοόλ © Pixabay
Ουίσκι – Αλκοόλ © Pixabay

Το αλκοόλ μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η πιθανότητα να αρρωστήσετε από μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η υγεία σας, η ποσότητα του παθογόνου που υπάρχει, το είδος του τροφίμου και το πόσο από αυτό φάγατε, δήλωσε ο Craig Hedberg, επιδημιολόγος και ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Το πώς το αλκοόλ παίζει ρόλο σε αυτό δεν έχει ερευνηθεί καλά στους ανθρώπους, είπε. Αλλά σε μια μελέτη του 2001, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν και το κόκκινο και το λευκό κρασί σκότωναν τη σαλμονέλα σε τρυβλία Petri, η σίτιση με αυτό σε ποντίκια δεν τα προστάτευε καθόλου όταν κατανάλωναν τα βακτήρια.

Εάν πίνετε πάρα πολύ, είναι επίσης πιθανό το αλκοόλ να κάνει το έντερό σας πιο ευαίσθητο στις λοιμώξεις, δήλωσε η Δρ Gyongyi Szabo, γαστρεντερολόγος και καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Η έρευνα της Dr. Szabo και των συναδέλφων της έχει υποδείξει ότι η κραιπάλη – που ορίζεται ως τέσσερα έως πέντε ή περισσότερα ποτά σε περίπου δύο ώρες για τους περισσότερους ενήλικες – μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και σημάδια «διαρροής» στην επένδυση του εντέρου, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν στα βακτήρια και τις τοξίνες να εισέλθουν ευκολότερα στο αίμα.

Είναι επίσης σαφές ότι η βαριά, χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις, είπε. Έρευνες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι τα άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες ή ακόμη και σε θάνατο από ορισμένες τροφικές λοιμώξεις όπως η λιστέρια και το βιμπρίο. Και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης και να παρατείνει το χρόνο ανάρρωσης, δήλωσαν οι ειδικοί.

Πώς να προστατευτείτε από την τροφική δηλητηρίαση

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια αναπόδεικτη και δυνητικά επικίνδυνη προσέγγιση για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης, δήλωσαν οι ειδικοί. «Θα ήταν καλύτερα να μην τρώτε εξαρχής το ύποπτο φαγητό», δήλωσε ο Dr. Schaffner – αν και αναγνώρισε ότι συχνά δεν είναι δυνατόν να καταλάβετε αν ένα συγκεκριμένο φαγητό είναι μολυσμένο.

Ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε ασφαλείς είναι να δίνετε προσοχή στις ανακλήσεις τροφίμων, δήλωσε ο Δρ Schaffner. Και στην κουζίνα, να χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες τεχνικές ασφάλειας τροφίμων. Αυτές περιλαμβάνουν το συχνό πλύσιμο των χεριών σας, την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης από ωμό κρέας, πουλερικά και ψάρια, διατηρώντας αυτά τα είδη χωριστά από άλλα τρόφιμα, το μαγείρεμα όλων των τροφίμων στις σωστές θερμοκρασίες και την αποφυγή παραμονής των ευπαθών τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες.

Διαβάστε επίσης

To τριετές πλάνο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΑΟΣΕ

Οι υπουργικές επισκέψεις στην περιφέρεια, οι κακόβουλες φήμες στο ΠΑΣΟΚ και η νέα περίοδος του ΝΑΤΟ

Ανάγκη για περισσότερα μέταλλα, αλλά λιγότερες εξορύξεις

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!