THEPOWERGAME
Ανατιμήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα ανακοίνωσε ο ΕΟΦ, ενώ πληροφορίες της Απογευματινής αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, ώστε οι αυξήσεις στα φαρμακεία να τεθούν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο. Στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνονται και τα ευρείας κατανάλωσης, όπως αντιβιοτικά, καθώς και σκευάσματα που προορίζονται για διαβητικούς.
Οι 1.242 κωδικοί φαρμάκων
Οι αυξήσεις αφορούν 1.242 κωδικούς, την αναπροσαρμογή των οποίων είχαν ζητήσει οι εταιρείες που τα διακινούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της λίστας, καταγράφονται αυξήσεις άνω του 1% για 849 σκευάσματα, για 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10%, ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται 570 φάρμακα. Επίσης, σε 100 φάρμακα η αύξηση είναι πάνω από 100%, φτάνοντας σε ένα σκεύασμα ακόμη και το 448%!
Οι ανατιμολογήσεις, που κυρίως αφορούν πολύ φθηνά σκευάσματα, γίνονται προκειμένου να παραμείνουν αυτά στα φαρμακεία, ενώ με τις νέες τιμές προβλέπεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα φάρμακα που είχαν αποσυρθεί ως ασύμφορα. Αναφορικά με τα φάρμακα που έλαβαν αυξήσεις τιμών, ενώ είχαν ήδη αποσυρθεί, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 200 από αυτά πρόκειται να επανακυκλοφορήσουν. Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας σε τιμές πολλαπλάσιες του κόστους τους.
Η αύξηση στις τιμές δεν θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τους πολίτες, καθώς η συμμετοχή θα είναι μικρή, λόγω του ότι τα φάρμακα αυτά είναι φθηνά, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Αλειφτήρας, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Αν δεν αυξηθούν οι τιμές, τα φάρμακα θα εξαφανιστούν από την τοπική αγορά και θα πρέπει να τα εισάγουμε σε πολλαπλάσιες τιμές, πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι στα περισσότερα σκευάσματα δόθηκαν αυξήσεις σύμφωνα με τον νόμο, δηλαδή στο μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ευρωζώνης.
Κλειστό λόγω διακοπών
Την ίδια ώρα, όπως κάθε χρόνο, οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν για ελλείψεις σε ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα κατά τον μήνα Αύγουστο. Αυτό το αποδίδουν στις θερινές άδειες, όπου για περίπου τρεις εβδομάδες κλείνουν οι φαρμακαποθήκες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στα φαρμακεία: «Το πρόβλημα είναι εντοπισμένο στις εταιρείες που τα φάρμακά τους είναι ήδη ελλειπτικά», αναφέρει σε επιστολή του προς τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
Διαβάστε επίσης
Το παραδοσιακό αγγλικό τράιφλ επιστρέφει στη μόδα
Latsco: Εξαγόρασε το 30% της Eurocatering “Φρεσκούλης”
ΤΙΤΑΝ: Πώς προχωρά το σχέδιο του πράσινου μετασχηματισμού