THEPOWERGAME
Στο πάνελ «Όταν η καινοτομία γίνεται ζήτημα ζωής και θανάτου» τοποθετήθηκε ο πρόεδρος και CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στο πλαίσιο του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου «Economist Government Roundtable». Ο ίδιος εστίασε ιδιαίτερα σε ζητήματα καινοτομίας στη φαρμακοβιομηχανία, στα νέα projects που δουλεύει η Pfizer, στις γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και στο hub της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στην πανδημία, είπε ότι αυτήν τη στιγμή «η πανδημία μάς έδειξε ότι μια υγειονομική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αντιπαράθεση και πολιτική κρίση. Θα έλεγα ότι δεν είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μια επόμενη πανδημία. Πρέπει να κοιτάξουμε στο παρελθόν και να δούμε τι μας έσωσε. Ήταν η επιστήμη στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, που συνεργάστηκε με τις ρυθμιστικές αρχές. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε ξανά και ξανά. Να εξασφαλίσεις ότι θα υπάρχουν κάποιες εμπορικές δεσμεύσεις που θα ληφθούν».
Πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης οι εταιρείες που κάνουν διαγνωστικά είχαν καλή συνεργασία, υπήρχε ανταγωνισμός, αυτό λειτούργησε προς όφελος της ανθρωπότητας. Καθώς εξελίσσονταν οι μελέτες και δημοσιεύαμε την ίδια μέρα τα αποτελέσματα, κέρδιζε και ο ανταγωνιστής και ο κόσμος».
Ο κ. Μπουρλά υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας φαρμακευτικής αναγέννησης. Έχουμε εξελίξεις στη βιολογία και στην τεχνολογία που συγκρούονται και συνυπάρχουν. Ο ψηφιακός χαρακτήρας πολλαπλασιάζεται, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης». Ωστόσο, επισήμανε ότι «για τα νέα φάρμακα θα χρειαστούν πολλά χρόνια, γιατί πρέπει να ανακαλύψουμε ένα μόριο ανάμεσα σε εκατομμύρια. Μπορούμε να συνθέσουμε τρισεκατομμύρια μόρια ως Pfizer, και έτσι μπορούμε να ανακαλύψουμε πιο ασφαλή και απόδοτικά φάρμακα», ωστόσο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτεί χρόνο.
Απαντώντας στο ερώτημα με ποια κριτήρια εστιάζει η Pfizer στην ανάπτυξη ενός φαρμάκου, απάντησε ότι «θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη ιατρική ανάγκη, μια ασθένεια που να επηρεάζει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Υπάρχουν πράγματα που εμείς μπορούμε να επενδύσουμε και να βρούμε μια λύση. Αλλού δεν μπορούμε αμέσως π.χ. στον καρκίνο, που διπλασιάσαμε τις προσπάθειές μας. Ο καρκίνος είναι μια λέξη-ομπρέλα, καλύπτει πολλούς τύπους». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι αισιόδοξος για τον καρκίνο, «γιατί οι επιστήμονες είναι ενημερωμένοι, στην περίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα θα δούμε σημαντικές εξελίξεις, του παχέος εντέρου, στα λεμφώματα, στη λευχαιμία, εκεί θα δούμε σημαντικές εξελίξεις», είπε ο Άλμπερτ Μπουρλά.
Σχετικά με τα εμβόλια, είπε ότι αναπτύσσουμε νέα εμβόλια για παιδιατρική χρήση και νέα εμβόλια για ασθένειες, που δεν μπορουσαμε να αναπτύξουμε μέχρι σήμερα, ενώ δουλεύουμε σκληρά στα θέματα της παχυσαρκίας». Επισήμανε ότι στο κομμάτι της γεωπολιτικής κατάστασης «έχουμε μια κάποια είδους ανοσία από αυτές τις κρίσεις (ως φαρμακοβιομηχανία), ακόμα και από την Κίνα ή τη Ρωσία, τα φάρμακα εξαιρούνται από πολέμους ή εμπόδια. Από την πλευρά αυτή δεν μας επηρεάζει π.χ. όπως τους ημιαγωγούς. Η βιομηχανία μας είναι πολύ έντονα ρυθμισμένη, σε όλες τις χώρες η κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος πελάτης μας. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις κυβερνήσεις που κατανοούν την αξία της καινοτομίας και πώς θα αναπτυχθεί», τόνισε ο Άλμπερτ Μπουρλά.
Μπουρλά: «Βασικός υποστηρικτής της καινοτομίας η Ελλάδα»
Όσον αφορά την κατάσταση και την παρουσία της Pfizer στην Ελλάδα, ο Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε ότι πέρα από το συναισθηματικό κομμάτι (λόγω καταγωγής), η χώρα είναι αξιοθαύμαστη, έχει επιστήμονες που είναι διαθέσιμοι και μπορούν να δουλέψουν σε μεγάλα πρότζεκτ αν τους δοθεί η ευκαιρία.
«Έχουμε ένα hub στη Θεσσαλονίκη. Ξεκινήσαμε με ένα σχέδιο να είναι ένα hub 200 εξειδικευμένων επιστημόνων και είμαστε πάνω από 1.000 αυτήν τη στιγμή. Ο λόγος της αύξησης οφείλεται στο ότι βρήκαμε ταλαντούχους, που εργάζονται σκληρά και έξυπνα». Πρόσθεσε επίσης ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το ότι η Ελλάδα στην ΕΕ είναι βασικός υποστηρικτής της καινοτομίας.
Διαβάστε περισσότερα:
Νέα πρόταση συμβιβασμού από το Δημόσιο προς τον ξενοδόχο Μαντωνανάκη
ΕΣΠΑ: Δεύτερη η Ελλάδα στην ΕΕ στις εκταμιεύσεις κονδυλίων
Στα σκαριά ρυθμιστικό πλαίσιο και μηχανισμός ενίσχυσης για την αγορά CO2