THEPOWERGAME
Αυξήσεις φθηνών φαρμάκων από τον Ιούλιο και κίνητρα για τους γιατρούς στις άγονες περιοχές, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο «Economist Government Roundtable», στην ενότητα «Τη στρατηγική για ένα χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό δημόσιο υγειονομικό σύστημα».
Δημόσια υγεία, λιγότερες δαπάνες και περισσότερη παραγωγικότητα, ήταν το μήνυμα του Άδωνι Γεωργιάδη. «Έχουμε λιγότερες δαπάνες και μεγαλύτερη παραγωγικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Γίνονται περισσότερα χειρουργεία», πρόσθεσε ενώ παράλληλα ανέφερε ότι οι δαπάνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας μειώθηκαν 1,5% σε σχέση με πέρυσι, όταν καταγραφόταν αύξηση όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Για τη δυνατότητα των γιατρών για ιδιωτικό έργο ώστε να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, μίλησε ο υπουργός Υγείας. Όπως ανέφερε «θα δοθούν κίνητρα για τους γιατρούς στις άγονες περιοχές».
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο κλάδο της υγείας και ανέφερε ότι φεύγοντας από το συνέδριο θα υπογράψει δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ). Η πρώτη είναι για τη δυνατότητα των γιατρών να κάνουν ιδιωτικό έργο ώστε να συμπληρώνουν το εισόδημά τους και η δεύτερη αφορά τη νέα μορφή κινήτρων (οικονομικά κίνητρα) για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ σε άγονες περιοχές και νησιά που σε επανειλημμένους διαγωνισμούς δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον.
Σε αυστηρό τόνο ο υπουργός Υγείας είπε ότι θέλει να κάνει σαφές ότι θεωρεί παντελώς αδιανόητο να έχουμε σε ένα νησί, π.χ. την Κω, προκηρύξει 14 φορές διαγωνισμό για τέσσερις θέσεις παθολόγων στο νοσοκομείο και να μην υπάρχει ενδιαφέρον, την ώρα που όπως είπε «έχουμε πολλούς ιδιώτες παθολόγους στο νησί, οι οποίοι προφανώς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν παθολόγοι να στηρίξουν την δημόσια υγεία».
«Αναγνωρίζω την ανθρώπινη ελευθερία των γιατρών», είπε αλλά πρόσθεσε ότι θα αναγκαστεί να πάρει κάποιες αποφάσεις για να λειτουργήσει το σύστημα.
Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει και τρίτη υπουργική απόφαση, την οποία όπως είπε δεν την ανακοινώνει τώρα, είπε ωστόσο ότι με κάποιο τρόπο θα αναγκάσει ιδιώτες γιατρούς να συμμετέχουν σε δημόσια νοσοκομεία όταν αυτό χρειάζεται.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για ένα παραγωγικό πεντάμηνο στη θέση του υπουργού Υγείας, ενώ όπως υποστήριξε, ο στόχος είναι «το 2025 το ΕΣΥ να είναι εντελώς διαφορετικό, βελτιωμένο σύστημα».
Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει διαφάνεια στην φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και πως «είναι ήδη εμφανής στην αγορά η προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Υγείας να περιοριστούν οι ελλείψεις τα φάρμακα».
Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι από τον Ιούλιο θα έρθουν αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα.
Και εξήγησε ότι «ο λόγος των αυξήσεων στα φάρμακα από 0-10-15 ευρώ είναι επειδή αυξήθηκε το κόστος παραγωγής τους» και όπως είπε αν δεν ανεβάσουμε τις τιμές θα συνεχίζουν οι ελλείψεις στην αγορά.
Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ψηφιακή υγεία, είπε ότι έχουμε καταφέρει σε ποσοστό 100% να υπάρχει άυλη συνταγογράφηση και καλύτερος έλεγχος των δαπανών.
Όπως προέβλεψε, η μεγαλύτερη πρόκληση στο μέλλον για τα συστήματα υγείας τόσο της χώρας μας, όσο και της Ευρώπης θα είναι η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, καθώς, όπως εξήγησε, «ήδη υπάρχει έλλειψη ενάμιση εκατομμυρίου γιατρών και ενάμιση εκατομμυρίου νοσηλευτών σε όλη την Ευρώπη». Το φαινόμενο αυτό συνοδεύεται και από αύξηση μισθών για τους υγειονομικούς στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα αυτοί να «μεταναστεύουν» σε αυτές και να γίνεται πιο έντονο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις νότιες χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, έκανε λόγο για ένα άλλο μοντέλο για το φάρμακο στην Ευρώπη. Μίλησε για το επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης στην χώρα μας, το οποίο, όπως είπε, πρέπει με γρήγορα βήματα να καλυφθεί και τόνισε ότι ο στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των ελλείψεων και διασφάλιση των πολιτών όσον αφορά την θεραπευτική τους κάλυψη. Επίσης, υπενθύμισε ότι το 10% της εργοστασιακής παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη γίνεται στη χώρα μας και έκανε λόγο για 1,23 δισ. επενδύσεις, αλλά και επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και γνώση, που είναι μονόδρομος για τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Ακίνητα: Πόσα τ.μ. παίρνεις με τον μέσο μισθό στην Ελλάδα
H εκτόξευση των ναύλων και οι φόβοι για νέες ανατιμήσεις
Πώς θα χτιστεί στην Ελλάδα ένα ισχυρό δίκτυο πράσινων μαρινών