THEPOWERGAME
Στην κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ και στα κενά από γιατρούς στα νησιά αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
«Η κατάσταση στο ΕΣΥ δεν είναι αυτή που θα ήθελε ούτε το υπουργείο Υγείας, η ηγεσία του ούτε βέβαια και οι πολίτες ωστόσο υπάρχουν ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα και σε σχέση με το κομμάτι της πρόληψης. Έχουν ξεκινήσει τα τρία από τα τέσσερα προγράμματα, προχωράμε πάρα πολύ γρήγορα. Έχουνε συμβασιοποιηθεί πάνω από το 50% των ανακαινίσεων των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων. Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά αλλαγών που έχουν απτά αποτελέσματα ωστόσο πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το κομμάτι που αφορά τα νοσοκομεία, τις αναμονές, τις εφημερίες και σε αυτό το κομμάτι επικεντρωνόμαστε και εμείς».
Ερωτηθείσα για τα κενά από γιατρούς στα νησιά
«Έχουμε ήδη προχωρήσει με τις προκηρύξεις των μονίμων θέσεων στην πρωτοβάθμια, αφορούν και τα νησιά βέβαια και όλη τη χώρα αλλά ειδικά στα νησιά έχουμε δώσει παραπάνω έμφαση. Για παράδειγμα στην Κέα, μιλάμε για ένα νησιά με 2000 πληθυσμό εκ των οποίων τα 600 είναι παιδιά, υπάρχει για πρώτη φορά παιδίατρος και γενική γιατρός να συνυπηρετούν. Έχουμε ελλείψεις σε Κέντρα Υγείας σε γενικούς γιατρούς κυρίως για αυτό δίνουμε και κίνητρα για να τους δημιουργήσουμε και μέχρι τότε προσπαθούμε να βρούμε λύσεις διότι μαγικά δεν μπορεί κανείς μας ούτε το ΑΣΕΠ ούτε το υπουργείο να φέρει τους ανθρώπους στις μόνιμες θέσεις αύριο το πρωί. Μέχρι τότε προσπαθούμε είτε κάνοντας συμβάσεις με ανθρώπους από τον ιδιωτικό τομέα είτε με επικουρικό προσωπικό να μην έχουμε ελλείψεις. Στα μεγάλα νησιά δεν έχουμε, το πρόβλημα μας είναι περισσότερο σε μικρά και πολύ μικρά νησιά στα οποία δεν υπάρχει κοντά νοσοκομείο ή κέντρο υγείας εκεί εκτός από το επικουρικό προσωπικό δρομολογούμε και τη λύση που έχει να κάνει με τις ΚΟΜΥ. Δηλαδή τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει η σταδιακή επίσκεψη στα νησιά και η ενίσχυση με τις Κινητές Ομάδες και Μονάδες Υγείας οι οποίες είναι στη μια περίπτωση μικρά βανάκια που μπορεί να επισκεφτούν τον πολίτη κατ’ οίκον και στην δεύτερη περίπτωση μεγάλες κινητές μονάδες, κινητά ιατρεία τα οποία μπορούν να καλύψουν και να συνδράμουν τις υπηρεσίες των Πρωτοβάθμιων δομών στο πεδίο».
Ερωτηθείσα αν είναι αισιόδοξη ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα
«Προβλήματα θα έχουμε προσπαθούμε να έχουμε τα λιγότερα δυνατά. Θα ήταν αφελές και κανείς δεν μπορεί να το κάνει να πει ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα πουθενά. Μάγος δεν είμαι, προσπαθώ υπεύθυνα με τις λύσεις και τα εργαλεία που έχω στη διάθεσή μου και σε συνεργασία με τους δήμους γιατί ευτυχώς βρήκα ανοιχτά αυτιά και έχουμε ήδη ξεκινήσει μια δουλειά μαζί προκειμένου να αναπτύξουμε ιατρικές κατοικίες. Το έχουμε κάνει ήδη σε κάποια νησιά όπως για παράδειγμα στα Ψαρά και θέλουμε να δωσουμε πραγματικά σοβαρά κίνητρα στους γιατρούς για να μείνουν στα νησιά. Άρα για να έχουμε καλά αποτελέσματα σε αυτές τις προκηρύξεις και να μην βγουν ξανά άγονες έχουμε ξεκινήσει ήδη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχουμε εντοπίσει ήδη κτήρια τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για αυτό το σκοπό, έχουμε εντοπίσει χρηματοδότηση και από δωρεές και από άλλες πηγές για να έχουν οι γιατροί μόνιμες κατοικίες για να μπορούν να στεριώσουν στα νησιά».
Αναφορικά με το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία
«Υλοποιείται πιλοτικά σε 60 σχολεία σε όλη τη χώρα και από το Σεπτέμβριο σε όλα τα σχολεία της χώρας και παράλληλα εστιάζουμε στην πρόληψη και καταπολέμηση της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Είμαστε ψηλά στους δείκτες στην ΕΕ».
Διαβάστε επίσης:
Uni Systems: Λαμβάνει θέση μάχης για είσοδο στην αμυντική βιομηχανία
The Ilisian: Ποια είναι τα οφέλη της επένδυσης των 340 εκατ. στην ελληνική οικονομία
Περιστέρης: Η συμφωνία με τη Masdar στηρίζει την αυτόνομη ανάπτυξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή