THEPOWERGAME
Ο καπνός, το αλκοόλ, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) και τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρότερη ρύθμιση των επιβλαβών για την υγεία προϊόντων.
Σε μια πρωτοποριακή έκθεση, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ισχυρές βιομηχανίες οδηγούν την κακή υγεία και τον πρόωρο θάνατο χρησιμοποιώντας «παραπλανητικό» μάρκετινγκ και παρεμβαίνοντας στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να προλάβουν ασθένειες που σκοτώνουν, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
7.400 θάνατοι ημερησίως στα 53 κράτη της Ευρώπης
Η νέα έκθεση υπολογίζει ότι ο καπνός, τα ορυκτά καύσιμα, τα UPF και το αλκοόλ ευθύνονται για περισσότερους από 7.400 θανάτους κάθε μέρα στα 53 κράτη της Ευρώπης. Συνολικά οι τέσσερις βιομηχανίες προκαλούν περίπου 2,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο (24,5%) της συνολικής θνησιμότητας.
Οι παράνομες τακτικές
Τα ευρήματα του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ ισοδυναμούν με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην τεράστια ζημιά που προκαλούν οι μεγάλες εταιρείες και τα προϊόντα τους στην ανθρώπινη υγεία. Η έκθεση περιγράφει πώς η «μεγάλη βιομηχανία» χρησιμοποιεί φανερές και κρυφές μεθόδους για να αυξήσει τα κέρδη της, καθυστερώντας και εκτροχιάζοντας πολιτικές για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.
«Ένας μικρός αριθμός πολυεθνικών εταιρειών … ασκεί σημαντική εξουσία στα πολιτικά και νομικά πλαίσια στα οποία δραστηριοποιούνται και εμποδίζει ρυθμίσεις δημοσίου συμφέροντος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους τους», αναφέρει ο ΠΟΥ.
Ο Δρ. Χανς Κλούγκε (Dr Hans Henri P Kluge), περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε: «Οι τακτικές της βιομηχανίας περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων μέσω στοχευμένων στρατηγικών μάρκετινγκ, την παραπλάνηση των καταναλωτών και την προβολή ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τα οφέλη των προϊόντων τους ή τα περιβαλλοντικά τους διαπιστευτήρια».
Οι τακτικές που αναπτύσσουν οι «μεγάλες εμπορικές βιομηχανίες» υπονομεύουν τα μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και της παχυσαρκίας, που αποτελούν τις μεγαλύτερες αιτίες της αποφεύξιμης ασθένειας.
Τα στοιχεία ακολουθούν την έρευνα του 2023, η οποία διαπίστωσε ότι το αλκοόλ, ο καπνός, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά και τα ορυκτά καύσιμα προκαλούν 19 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως, ή το 34% όλων των θανάτων.
Η ανάλυση του ΠΟΥ δείχνει ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται εκτός τροχιάς για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, δηλαδή την ανακοπή της αύξησης της παχυσαρκίας ή τη μείωση του καπνίσματος μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω κατά 30%. Οι 53 χώρες μεταξύ τους καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από οποιαδήποτε άλλη περιοχή παγκοσμίως.
Παρά τους κινδύνους για την υγεία, μόνο μια μειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών έχει απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, ενώ οι προσπάθειες να καταστούν τα επιβλαβή προϊόντα λιγότερο ελκυστικά μέσω της απλής συσκευασίας, της φορολόγησης του αλκοόλ και της επισήμανσης των τροφίμων επίσης δεν εφαρμόζονται ευρέως, σημειώνεται στην έκθεση.
«Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των νόμων για το μάρκετινγκ του καπνού που έχουν υιοθετηθεί σε πολλές χώρες, οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη ρύθμιση του επιβλαβούς μάρκετινγκ ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, απογοητευτικές», καταλήγει η έκθεση.
«Ενώ υπάρχουν νομικά μέτρα που ρυθμίζουν το μάρκετινγκ του αλκοόλ και των ανθυγιεινών τροφίμων σε αρκετές χώρες στην Ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτά είναι συχνά στενά στο πεδίο εφαρμογής τους, επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα μέσα ή περιβάλλοντα, σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού ή σε συγκεκριμένες τεχνικές μάρκετινγκ και, ως εκ τούτου, παρέχουν ανεπαρκή προστασία».
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο καπνός ευθύνεται για περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως, το 10% όλων των θανάτων στην Ευρώπη. Σχεδόν 600.000 [578.908] θάνατοι προκαλούνται κάθε χρόνο από τα ορυκτά καύσιμα (5% όλων των θανάτων), ενώ το αλκοόλ προκαλεί περισσότερους από 400.000 θανάτους ετησίως [426.857]. Και περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και λιπαρών, αλμυρών τροφίμων.
Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Frank Vandenbroucke, αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βελγίου, δήλωσε: «Για πολύ καιρό θεωρούσαμε ότι οι παράγοντες κινδύνου συνδέονται κυρίως με ατομικές επιλογές. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το πρόβλημα ως συστημικό πρόβλημα, όπου η πολιτική πρέπει να αντιμετωπίσει τα «περιβάλλοντα υπερκατανάλωσης», να περιορίσει το μάρκετινγκ και να σταματήσει την παρέμβαση στη χάραξη πολιτικής».
Η έκθεση προτρέπει τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να επιβάλουν πολύ αυστηρότερες ρυθμίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διατίθενται στην αγορά προϊόντα που βλάπτουν την υγεία, να θεσπίσουν περιορισμούς στις μονοπωλιακές πρακτικές και στο lobbying και να διασφαλίσουν ότι οι εμπορικές συμφωνίες και οι οικονομικοί νόμοι δίνουν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.
Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο προέτρεψε τους ανθρώπους να ακολουθούν συχνότερα μια διατροφή που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε φυτά και να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων φυτικής προέλευσης, καθώς και δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων και οσπρίων, και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, είναι αποτελεσματικοί τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε η Κέντρα Τσάου (Kendra Chow), υπεύθυνη πολιτικής και δημόσιων υποθέσεων του οργανισμού.
Ο Δρ Kawther Hashem, λέκτορας στη διατροφή για τη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας της Action on Sugar, δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου θα πρέπει να υποχρεώσει τους κατασκευαστές τροφίμων και ποτών να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους.
Απαντώντας στη μελέτη, η Ρεμπέκα Φερνάντεζ, (Rebeca Fernández), διευθύντρια ασφάλειας τροφίμων, έρευνας και καινοτομίας της FoodDrinkEurope, η οποία εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών, δήλωσε: «Η σύνδεση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων με τις βιομηχανίες καπνού και ορυκτών καυσίμων είναι ανεύθυνη και εξοργιστικά παραπλανητική. Όλοι χρειαζόμαστε τρόφιμα – και όλοι χρειαζόμαστε επεξεργασμένα τρόφιμα.
«Δυστυχώς, η έκθεση του ΠΟΥ δεν αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει συμφωνημένος ορισμός για το τι είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, πόσο μάλλον για τον αντίκτυπό τους στην υγεία».
Ο Ulrich Adam, γενικός διευθυντής της spiritsEurope, η οποία εκπροσωπεί τη βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών στην Ευρώπη, αμφισβήτησε επίσης τη μεθοδολογία του ΠΟΥ, η οποία, όπως υποστήριξε, «υπονομεύει» την αξιοπιστία του.
Πρόσθεσε: “Ενώ πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ στην Ευρώπη, η κατανάλωση αλκοόλ έχει μειωθεί κατά 10% από το 2010 και οι θάνατοι που συνδέονται με το αλκοόλ έχουν μειωθεί κατά 30% και πλέον την ίδια περίοδο».
Η Nathalie Darge, γενική διευθύντρια της Tobacco Europe, η οποία εκπροσωπεί τους τρεις μεγαλύτερους κατασκευαστές καπνού, δήλωσε: «Η Tobacco Europe και τα μέλη της έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία στην Ευρώπη, επενδύοντας σε καινοτόμα και δυνητικά λιγότερο επιβλαβή νέα προϊόντα καπνού και νικοτίνης για να υποστηρίξουν τους ενήλικες καπνιστές που σκέφτονται να αλλάξουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες.
«Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να περιορίσουμε τη βλάβη που συνδέεται με το κάπνισμα και να συμβάλουμε στους στόχους του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου».
Διαβάστε επίσης:
Ο MSCI απέρριψε ομόλογα της ΕΕ: Στο 3,15% αυξήθηκε το 10ετές
G7: Συνάντηση με πλούσια ατζέντα και τα φώτα στη Μελόνι
Η πρώτη συμφωνία για δέσμευση CO2 στον Πρίνο