THEPOWERGAME
Μια μελέτη, που παρουσιάστηκε στο 61ο Συνέδριο ERA, αποκάλυψε μια σημαντική ανακάλυψη στη διάγνωση και την παρακολούθηση των νεφρικών παθήσεων που σχετίζονται με το νεφρωσικό σύνδρομο. Η μελέτη δημοσιεύεται επίσης στο New England Journal of Medicine.
Χρησιμοποιώντας μια υβριδική τεχνική, οι ερευνητές αναγνώρισαν τα αυτοαντισώματα κατά της νεφρίνης ως έναν αξιόπιστο βιοδείκτη για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου, ανοίγοντας νέους δρόμους για εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής (MCD), η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση (FSGS) και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια (MN). Η κύρια αιτία πίσω από το νεφρωσικό σύνδρομο είναι η βλάβη στα ποδοκύτταρα, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα των νεφρών, γεγονός που επιτρέπει τη διαρροή πρωτεΐνης στα ούρα.
Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με MCD ή FSGS συχνά λαμβάνουν διάγνωση ιδιοπαθούς νεφρωσικού συνδρόμου (INS), όπου η αιτία του συνδρόμου αυτού είναι άγνωστη. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή τα παιδιά με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα τους σπάνια υποβάλλονται σε βιοψία νεφρού, η οποία είναι ο τρόπος με τον οποίο προσδιορίζεται τυπικά η αιτία.
Παραδοσιακά, η διάγνωση αυτών των καταστάσεων θέτει προκλήσεις λόγω των αλληλεπικαλυπτόμενων ιστολογικών χαρακτηριστικών και του δισταγμού για τη διεξαγωγή επεμβατικών βιοψιών νεφρού, ιδιαίτερα στα παιδιά. Ενώ αυτοαντισώματα κατά της νεφρίνης έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένους ασθενείς με MCD και FSGS, ο ακριβής ρόλος τους στην πρόοδο αυτών των ασθενειών δεν είναι πλήρως κατανοητός.
Η μελέτη, που διεξήχθη σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εισήγαγε μια νέα προσέγγιση που συνδυάζει την ανοσοκατακρήμνιση με την ενζυμική ανοσοπροσροφητική δοκιμασία (ELISA) για την αξιόπιστη ανίχνευση αυτοαντισωμάτων κατά της νεφρίνης.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα αυτοαντισώματα κατά της νεφρίνης επικρατούσαν στο 69% των ενηλίκων με MCD και στο 90% των παιδιών με INS που δεν είχαν λάβει θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα επίπεδα αυτών των αυτοαντισωμάτων συσχετίστηκαν με τη δραστηριότητα της νόσου, υποδηλώνοντας τη δυνατότητά τους ως βιοδείκτη για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου. Τα αντισώματα σπάνια παρατηρήθηκαν επίσης στις άλλες υπό εξέταση ασθένειες.
Για να διερευνήσουν περαιτέρω την επίδραση της ανοσοποίησης νεφρίνης στη λειτουργία και τη νόσο των νεφρών, οι ερευνητές χορήγησαν εργαστηριακή πρωτεΐνη νεφρίνης σε ποντίκια, δημιουργώντας μια κατάσταση παρόμοια με το MCD στα ποντίκια. Η ανοσοποίηση οδήγησε στη φωσφορυλίωση της νεφρίνης και αξιοσημείωτες αλλοιώσεις στη δομή των κυττάρων, υποδεικνύοντας τη συμμετοχή αντισωμάτων που στοχεύουν τη νεφρίνη στη δυσλειτουργία των ποδοκυττάρων και στο νεφρωσικό σύνδρομο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, σε αντίθεση με άλλα μοντέλα που απαιτούν πολλαπλές ανοσοποιήσεις, αυτό το μοντέλο προκάλεσε ταχεία εκδήλωση ασθένειας με μία μόνο ανοσοποίηση, ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων.
Ο Dr. Nicola M. Tomas, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε: «Η αναγνώριση των αυτοαντισωμάτων κατά της νεφρίνης ως αξιόπιστου βιοδείκτη, σε συνδυασμό με την τεχνική μας υβριδικής ανοσοκατακρήμνισης, ενισχύει τις διαγνωστικές μας δυνατότητες και ανοίγει νέους δρόμους για στενή παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου σε νεφρικές διαταραχές με νεφρωσικό σύνδρομο».
Ο καθηγητής Tobias B. Huber, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, υποστήριξε περαιτέρω: «Παρέχοντας γνώσεις για τους υποκείμενους μηχανισμούς, αυτά τα ευρήματα θέτουν τις βάσεις για εξατομικευμένες παρεμβάσεις και ανοίγουν το δρόμο για μια νέα εποχή ιατρικής ακριβείας για αυτές τις περίπλοκες καταστάσεις».
Διαβάστε επίσης:
Έρχεται τον Σεπτέμβριο το νέο κουπόνι για φθηνό γρήγορο ίντερνετ
Έρχεται το νέο Taxis: Τι αλλάζει στις συναλλαγές
Mytilineos: Πώς εξελίσσεται η απόβαση στην Ιταλία