THEPOWERGAME
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Καθώς τα ποσοστά συνεχίζουν να αυξάνονται, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εντοπιστούν νέοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ αναφέρει ότι η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία οδηγεί σε λιγότερο πυκνό σχηματισμό ιστού του μαστού, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση του μηχανισμού της συνολικής προστατευτικής επίδρασης της παιδικής παχυσαρκίας για τον εντοπισμό νέων στόχων για παρέμβαση και πρόληψη.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, διερεύνησε την ανεξήγητη προστατευτική επίδραση του υψηλότερου μεγέθους σώματος στην παιδική ηλικία στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, χρησιμοποιώντας τυχαιοποίηση Mendelian, για να εξετάσει τις συνδέσεις μεταξύ του μεγέθους σώματος στην παιδική ηλικία και της ενηλικίωσης, του χρόνου έναρξης της εφηβείας, της πυκνότητας ιστού του μαστού και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε με περισσότερες λεπτομέρειες μια από τις πιο εύλογες συνδέσεις -την πυκνότητα του ιστού του μαστού. Η υψηλότερη πυκνότητα μαστού, που μετράται με μαστογραφία, είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού και είναι γνωστό ότι επηρεάζεται από το μέγεθος του σώματος.
Όταν μια μαστογραφία δείχνει πυκνό ιστό μαστού, σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη αναλογία αδενικού ή ινώδους ιστού σε σύγκριση με τον λιπώδη ιστό. Αντίθετα, όταν ο ιστός του μαστού είναι λιγότερο πυκνός, υπάρχει περισσότερος λιπώδης ιστός σε σχέση με τον αδενικό ή τον ινώδη ιστό.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες των ενηλίκων. Ωστόσο, στην περίπτωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης και πιο πρόσφατες μελέτες που χρησιμοποίησαν γενετικά δεδομένα, έδειξαν ότι το αυξημένο μέγεθος σώματος στην παιδική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μελέτες συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα (GWAS) και ανάλυση Μεντελικής Τυχαιοποίησης. Κατάφεραν να αποδείξουν ότι πάνω από το 50% της προστατευτικής επίδρασης που έχει το αυξημένο μέγεθος σώματος στην παιδική ηλικία απέναντι στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού εξηγείται από τις αλλαγές στον πυκνό ιστό του μαστού.
Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ένα αυξημένο μέγεθος σώματος στην παιδική ηλικία, γύρω από την έναρξη της εφηβείας, οδηγεί σε λιγότερο πυκνό ιστό στο στήθος. Η πυκνή περιοχή είναι το τμήμα του μαστού (αδενικός και ινώδης ιστός) όπου συνήθως αναπτύσσεται ο καρκίνος.
Η ύπαρξη λιγότερο πυκνής περιοχής στο στήθος οδηγεί στη συνέχεια σε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στην ενήλικη ζωή. Αυτός είναι ο προτεινόμενος μηχανισμός με τον οποίο το αυξημένο μέγεθος σώματος της παιδικής ηλικίας μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, ο βιολογικός μηχανισμός/οδός είναι πιο περίπλοκος από αυτό και ο εντοπισμός μικρότερων βημάτων σε αυτήν τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας γενετικά δεδομένα αποτελεί μέρος της αποκάλυψης της βάσης αυτής της ανεξήγητης αιτιώδους σχέσης.
Η Dr. Marina Vabistsevits από τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Επιδημιολογίας MRC του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ (MRC IEU) και την Ιατρική Σχολή του Bristol: Population Health Sciences (PHS) και οι αντίστοιχοι συγγραφείς, υποστήριξαν ότι: «Η μελέτη του μηχανισμού της προστατευτικής επίδρασης κατά της παιδικής παχυσαρκίας είναι σημαντική, καθώς η αύξηση βάρους στην παιδική ηλικία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προληπτικό μέτρο για τον καρκίνο του μαστού».
Και πρόσθεσαν: «Η διερεύνηση του πώς λειτουργεί αυτή η συνολική “προστασία” είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών που οδηγούν και προλαμβάνουν τον καρκίνο, καθώς μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό νέων στόχων για παρέμβαση και πρόληψη».
Διαβάστε επίσης:
Αντικειμενικές αξίες: Έρχονται αλλαγές σε 12 δήμους
Το mega εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πολωνίας
Tι λέει η αγορά για δυναμικό και μεσημεριανό τιμολόγιο