THEPOWERGAME
Μια μεγάλη ομάδα ερευνητών για τον καρκίνο, που συνεργάζονται με διάφορα ιδρύματα στην Κίνα και με ένα ζευγάρι ερευνητών από τις ΗΠΑ, πρόσφατα ανακάλυψε κάτι καινοτόμο σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη. Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, εστιάζει στον εντοπισμό της προέλευσης των μεταστατικών καρκινικών κυττάρων σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος.
Στη μελέτη αυτή, η ομάδα εκπαίδευσε μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύει καρκινικά κύτταρα σε δείγματα σωματικών υγρών, προσδιορίζοντας έτσι την προέλευσή τους. Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς να εντοπίζουν τον αρχικό όγκο και να τον αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά.
Ο καρκίνος, ως νόσος, δεν παρουσιάζει πάντα συμπτώματα στα αρχικά στάδιά του. Μερικές φορές, ο καρκίνος μπορεί να κάνει μετάσταση πριν αναγνωριστεί, καθιστώντας πιο δύσκολη τη θεραπεία του. Γι’ αυτό, οι γιατροί συλλέγουν δείγματα σωματικών υγρών από ασθενείς και τα εξετάζουν για την παρουσία καρκινικών κυττάρων.
Οι όγκοι έχουν μοναδική εμφάνιση, ανάλογα με το πού αναπτύσσονται. Εδώ είναι που έρχεται σε βοήθεια η τεχνητή νοημοσύνη. Εκπαιδευμένη με μεγάλο όγκο δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναγνωρίζει και να ταξινομεί καρκινικά κύτταρα με ακρίβεια. Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα, ώστε να συγκρίνουν την ακρίβεια της τεχνητής νοημοσύνης με αυτήν των ανθρώπινων τεχνικών.
Η ομάδα εκπαίδευσε μια τεχνητή νοημοσύνη με 30.000 εικόνες μεταστατικών καρκινικών κυττάρων από ασθενείς των οποίων οι όγκοι είχαν εντοπιστεί. Οι επιστήμονες στη συνέχεια δοκίμασαν την τεχνητή νοημοσύνη σε 27.000 πρόσθετες εικόνες και βρήκαν ότι ήταν κατά 83% ακριβής στον εντοπισμό και την αναγνώριση ενός τύπου όγκου. Στη συνέχεια, η ομάδα διεξήγαγε περισσότερες δοκιμές για να συγκρίνει την ακρίβεια της τεχνητής νοημοσύνης με τεχνικούς ανθρώπινου εργαστηρίου και διαπίστωσε ότι η εφαρμογή AI έδωσε καλύτερα αποτελέσματα σε διάφορες κατηγορίες.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι εκείνοι οι ασθενείς που είχαν λάβει θεραπεία για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου καρκίνου, είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και επίσης έτειναν να ζουν περισσότερο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την εύρεση και τον εντοπισμό μεταστατικών κυττάρων στο σώμα θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα για πολλούς καρκινοπαθείς. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς η εφαρμογή AI εμφάνισε καλύτερα αποτελέσματα σε πολλές κατηγορίες.
Εντός της Ελλάδας, οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη αναπτύσσονται σταδιακά. Τα ελληνικά ιατρικά κέντρα εξετάζουν την ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, για να βελτιώσουν τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών. Παράλληλα, οι ερευνητικοί φορείς εργάζονται για να εφαρμόσουν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις νόσους και την αντιμετώπιση των καρκινικών παθήσεων. Η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα ανοίγει νέες προοπτικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και τη μείωση του ανθρώπινου πόνου.