THEPOWERGAME
Ένας ιατρικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, σε συνεργασία με μια ομάδα επιστημόνων υπολογιστών στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann, και οι δύο στο Ισραήλ, ανακάλυψε ότι τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας σε μη διαβητικούς ανθρώπους ποικίλλουν περισσότερο από ό,τι πίστευαν τα προηγούμενα χρόνια. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, η ομάδα μελέτησε τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας σε χιλιάδες μη διαβητικούς εθελοντές που φορούσαν συσκευές συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης.
Προς το παρόν οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με διαβήτη ή προδιαβήτη μέσω εργαστηριακών αναφορών, δηλαδή, δίνουν αίμα, το οποίο επεξεργάζεται με δύο τρόπους: εξέταση αίματος για επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και για αυξημένα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο πλάσμα (FG).
Το δεύτερο τεστ μπορεί να γίνει πιο εύκολα χρησιμοποιώντας ταινίες μέτρησης και φορητή συσκευή δοκιμών, χρησιμοποιείται επίσης πιο συχνά για ν΄ αξιολογηθεί εάν ένας ασθενής χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για τη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Όμως, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τέτοια διαγνωστικά γίνονται χρησιμοποιώντας πολύ λίγα δείγματα αίματος, τα οποία μπορεί να παρέχουν στους γιατρούς μια ελλιπή εικόνα των πραγματικών επιπέδων FG στους ασθενείς. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λανθασμένες διαγνώσεις στους ασθενείς. Για να διαπιστώσει εάν αυτό μπορεί να συμβαίνει, η ερευνητική ομάδα στρατολόγησε 8.315 μη διαβητικούς εθελοντές που φορούσαν συσκευές συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM).
Το CGM είναι ένα αυτοκόλλητο έμπλαστρο που εφαρμόζεται στο δέρμα και στέλνει σήματα ασύρματα σε ένα smartphone. Οι συμμετέχοντες νήστευαν για τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν από μια περίοδο σύγκρισης 6 π.μ. έως 9 π.μ. κάθε μέρα της μελέτης.
Η μελέτη κάλυψε 59.569 από αυτές τις πρωινές περιόδους και οι ερευνητές βρήκαν ότι το μέσο επίπεδο ήταν 96,2 ± 12,87 mg dl−1 και ότι η ομάδα είχε τυπική απόκλιση 7,52 ± 4,31 mg dl−1.
Βρήκαν επίσης σημαντική διακύμανση στα επίπεδα FG στα ίδια άτομα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χρήση μόνο ενός ή δύο εξετάσεων αίματος δίνει ελλιπή αποτελέσματα, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση συσκευών CGM για τη διάγνωση του διαβήτη τύπου II μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Η ερευνητική ομάδα σημείωσε επίσης ότι η διάρκεια νηστείας φάνηκε να έχει μικρή συσχέτιση με τα επίπεδα FG ή συσχετίσεις με άλλα κλινικά μέτρα, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα ότι τα επίπεδα FG μπορεί να επηρεαστούν από άλλες, ακόμα άγνωστες, διαδικασίες του σώματος.