THEPOWERGAME
H δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (Generative ΑΙ) ανοίγει νέους δρόμους και στην Υγεία, μόνο που όπως και στους άλλους κλάδους υπάρχουν θιασώτες και πολέμιοι της νέας -και πολλά υποσχόμενης- τεχνολογίας. Δημοσίευμα στο TechCrunch αναφέρει ότι τόσο γιατροί όσο και ασθενείς εμφανίζονται σκεπτικοί στην είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στα νοσοκομεία. Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν την πιθανότητα μεροληψίας στους αλγορίθμους, την έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης καταλήγουν στα συμπεράσματά τους και τις ηθικές επιπτώσεις της χρήσης συνθετικών δεδομένων στις ιατρικές αποφάσεις.
Εκφράζονται, επίσης, ανησυχίες σχετικά με την πιθανή εκτόπιση των επαγγελματιών υγείας από την τεχνητή νοημοσύνη. Πάντως, το Generative AI είναι απίθανο, με βάση τις προβλέψεις, να αντικαταστήσει πλήρως τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Θα μπορούσε όμως να αυτοματοποιήσει αρκετή… γραφειοκρατία, οδηγώντας ενδεχομένως σε απώλεια θέσεων εργασίας σε ορισμένους τομείς στα νοσοκομεία.
Σε κάθε περίπτωση ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται στο κατώφλι ενός σημαντικού μετασχηματισμού που καθοδηγείται από τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη, μια ισχυρή τεχνολογία με τη δυνατότητα να δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα.
«Πακτωλός» χρημάτων στο Generative AI για την Υγεία
Το ενδιαφέρον για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην Υγεία έχει οδηγήσει σε σημαντική οικονομική υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες αναπτύσσουν συστήματα Generative AI στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Εκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε αυτά τα εγχειρήματα, γεγονός που αντανακλά την αισιοδοξία και την πίστη στις δυνατότητες μετασχηματισμού του κλάδου από την τεχνητή νοημοσύνη. Ήδη, οι πιθανές εφαρμογές στην υγειονομική περίθαλψη είναι ολοένα και πιο ελπιδοφόρες: Δημιουργία νέων φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικών υλικών και ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών, οι οποίες θα είναι πιο αποτελεσματικές, μειώνοντας παράλληλα το συνολικό κόστος τόσο για τον ασθενή όσο και για το ίδιο το σύστημα υγείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε έκθεσή του, αναγνωρίζει αυτές τις δυνατότητες, υπογραμμίζει όμως τη σημασία της «συμπερίληψης» στην ανάπτυξη του Generative AI για την υγειονομική περίθαλψη. Προς αυτήν την κατεύθυνση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην υπεύθυνη ανάπτυξη, προκειμένου τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης να ωφελήσουν όλες τις ομάδες του πληθυσμού χωρίς διακρίσεις.