THEPOWERGAME
Μια μικρή ομάδα ψυχιάτρων και ψυχολόγων από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Έρευνας Nathan S. Kline, στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν και το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ανακάλυψαν ότι ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας μπορεί να τοποθετούν τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο ώστε να αναπτύξουν κατάθλιψη.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 1.500 ερωτηματολόγια που τους επιστράφηκαν από άτομα ηλικίας 6 έως 85 ετών.
Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο βαθμός των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των ατόμων και κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων της ζωής. Οι ιατρικοί ερευνητές εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια για να προσφέρουν ανακούφιση από την κατάθλιψη, με την εκμάθηση περισσότερων λεπτομερειών για τους παράγοντες που οδηγούν στη διαταραχή.
Σε αυτή τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα αναρωτήθηκε εάν ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να σχετίζονται με την πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής. Για να το ανακαλύψουν, δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ταξινόμηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, με ερωτήσεις που τέθηκαν όπως εάν οι συμμετέχοντες στην έρευνα υπέφεραν ποτέ από κατάθλιψη και εάν ναι, πότε και σε ποιο βαθμό.
Οι ερευνητές έλαβαν 1.494 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια από ανθρώπους σχεδόν όλων των ηλικιών, πολλοί από τους οποίους είχαν βιώσει κρίσεις κατάθλιψης και κάποιοι από τους οποίους είχαν χρόνια κατάθλιψη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ποικιλία τεχνικών για να βρουν μοτίβα στα δεδομένα, ένα από τα οποία αφορούσε μια εφαρμογή μηχανικής μάθησης.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η εσωστρέφεια ή ο νευρωτισμός, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κρίσεις κατάθλιψης.
Διαπίστωσαν επίσης ότι τα σχετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας άλλαξαν κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Ανακάλυψαν ότι τέτοιες συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες κατά την εφηβεία, κάτι που, σημειώνουν, είναι λογικό μια και ο προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος έχει συνδεθεί με πολλά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι την ενηλικίωση.