THEPOWERGAME
Η βιωσιμότητα των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων αποτελεί, για το κράτος, μια δύσκολη εξίσωση στην οποία περιλαμβάνεται όλη η αλυσίδα του χώρου της υγείας με επίκεντρο τον ασθενή. Οι πόροι που υπάρχουν για δαπάνες υγείας είναι συγκεκριμένοι και αποτελεί θέμα συζήτησης αν η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα είναι αυτή που πρέπει ή ακόμα και το αν θα παραμείνει έτσι.
Κάθε ευρώ το οποίο ξοδεύεται στις δαπάνες φαρμάκου και υγείας θα πρέπει η ελληνική Πολιτεία να διεκδικεί να έχει προστιθέμενη αξία, επεσήμαναν εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε ενημερωτική εκδήλωση. Γιατί, αν δεν έχει προστιθέμενη αξία, τα οικονομικά της χώρας θα χειροτερεύσουν και θα είναι υπόδουλη σε χρέη, σε δάνεια, σε ελλείματα εμπορικού ισοζυγίου και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες δαπάνες και περισσότερους φόρους, ανέφεραν.
Κι ενώ όλα αυτά είναι αυτονόητα δεν είναι εύκολο να γίνουν πράξη. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, κάνει γνωστό μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ότι έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας και κάνει επενδύσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε από τον πρόεδρο της ΠΕΦ Θεόδωρο Τρύφων: «Στην Ελλάδα καινοτομούμε χωρίς εκκωφαντικό τρόπο».
Λύση στα προβλήματα που υπάρχουν μπορεί να δώσει η συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα. Υπάρχει κάτι θετικό τα τελευταία δύο χρόνια: ότι λειτουργεί κάπως καλύτερα η επιτροπή αξιολόγησης και η επιτροπή διαπραγμάτευσης με στόχο σε συγκεκριμένα φάρμακα να «κλειδώνεται» συγκεκριμένος αριθμός ασθενών.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι πώς θα καθοριστεί η πολιτική και τα οικονομικά των γενοσήμων, φάρμακα άλλης νομικής βάσης, ώστε να έχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς. Τα γενόσημα πρέπει να υπάρχουν στο σύστημα, αλλά για να υπάρχουν, πρέπει να έχουν τιμές, που με βάση τα σημερινά κόστη παραγωγής που έχει μια ευρωπαϊκή βιομηχανία, θα πρέπει να μπουν σ΄ ένα βιώσιμο σύστημα.
Τρίτος πυλώνας είναι το θέμα των κινήτρων για επενδύσεις. Στην περιοχή της Τρίπολης δημιουργούνται 3 νέες μονάδες, οι δύο προχωράνε και η τρίτη είναι σε εξέλιξη. Η ελληνική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια επενδύει στη χώρα. Θα υπάρχει σε λίγο καιρό, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, η δυνατότητα να καλύπτεται το 75% των ασθενών της Ελλάδας.
Η επόμενη κρίση, όπως υποστηρίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, θα μας βρει πολύ καλύτερα από την πλευρά της κάλυψης των ασθενών με φάρμακα. Πριν από 12 μήνες υπήρχαν ελλείψεις σε αντιβιοτικά και σε αντιυπερτασικά φάρμακα. Φέτος η ελληνική παραγωγή έχει τριπλασιάσει τις ποσότητές της σ΄ αυτές τις κατηγορίες και δεν υπάρχουν ελλείψεις.
Τι ετοιμάζεται στην Ευρώπη για τα φάρμακα
Τα πράγματα στην Ευρώπη αλλάζουν προς δύο κατευθύνσεις: από τη μία πλευρά πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για στήριξη προς τις εταιρείες όπως οι αυξήσεις τιμών σε κάποια σκευάσματα και από την άλλη πρέπει να αποφασιστούν κάποια άλλα μέτρα όσον αφορά τη φαρμακευτική πολιτική σε συνολικό επίπεδο.
Όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος «θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους τοπικούς παραγωγούς, ώστε υπάρξει ανάπτυξη στην παραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει η σκέψη ένα ποσοστό της συνολικής προμήθειας να πρέπει να γίνεται από ευρωπαίο παραγωγό».
Το επόμενο βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ανακατανομή των ρόλων.
Το αναπτυξιακό μέτρο του clawback που εφαρμόστηκε από το 2019 έχει δώσει πάνω από 1,2 δις επενδύσεις στη χώρα μας. Έχοντας και το δεδομένο ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα 5 μεγαλύτερα HUB στο χώρο του φαρμάκου, υπάρχει η δυνατότητα σ΄ αυτό το νέο οικοδόμημα που έρχεται να αλλάξουν και να επαναπροσδιοριστούν οι χώρες, και υπάρχει η πρόθεση η Ελλάδα να επαναπροσδιοριστεί ως ο βασικός παραγωγός φαρμάκου της Ευρώπης.
«Αυτό δεν είναι στοίχημα κλαδικό είναι στοίχημα ελληνικό» υποστήριξε ο κ. Δέμος.
Ο κλάδος του φαρμάκου είναι υγιής. Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας έχουν εξαγωγική δύναμη 50%. Από την άλλη, το 85% των νοσοκομειακών φαρμάκων είναι αξίας κάτω των 5 ευρώ. Αν αυτά τα φάρμακα υπάρχουν στην αγορά το νοσοκομείο ανοίγει, υποστηρίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ακόμα και η καλύτερη ανοσοθεραπεία να υπάρχει δεν έχει σημασία αν δεν υπάρχουν ορισμένα σκευάσματα που σώζουν τη ζωή του ασθενή στην είσοδο του νοσοκομείου.