THEPOWERGAME
Η αφρικανική σκόνη είναι ένα πλήθος από διάφορα είδη σωματιδίων που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα. Οι συγκεντρώσεις της σκόνης είναι μεγάλες, ενώ θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται καθώς φτάνει στις πόλεις τις επόμενες ώρες. Ο ουρανός θα φαίνεται πιο «γαλακτώδης» ή «μουντός γκρι» στους ανθρώπους και κάνει τις ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα πιο πολύχρωμα.
Η σκόνη της Σαχάρας περιορίζει την ανάπτυξη καταιγίδων και θα ενισχύσει τη αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας διατηρώντας τον ουρανό «στεγνό». Αυτό συμβαίνει επειδή η σκόνη μπορεί να απορροφήσει και να αντανακλά το ηλιακό φως, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Γης στο Διαστημικό Κέντρο Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA.
Ωστόσο, η σκόνη της Σαχάρας μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία, σύμφωνα με το CDC, ενώ τα μεγάλα σωματίδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και των ματιών. Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεαστεί από τη σκόνη αυτή, υπάρχουν ορισμένες ομάδες σε υψηλότερο κίνδυνο από άλλες, όπως μωρά και παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενες παθήσεις και άτομα με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις.
Για την αφρικανική σκόνη που έχει κάνει εισβολή στη χώρα μας και τους τρόπους προστασίας από αυτή μίλησε στο powergame.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Τα σύννεφα αφρικανικής σκόνης είναι ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται ειδικά αυτή την εποχή. Με τους νότιους ανέμους, η σκόνη αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι τη Σουηδία. Είναι σκόνη από σχετικά μεγάλα σωματίδια πλην όμως διεισδύουν τα μικρότερα από αυτά στους πνεύμονες και δημιουργούν προβλήματα σε ανθρώπους που έχουν κυρίως αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα ή χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια αλλά και στους καρδιολογικούς ασθενείς.
Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία δεν είναι ευχάριστη σε όλους μας. Ειδικά αυτές τις δύο ημέρες θα πρέπει οι άνθρωποι που έχουν σοβαρά προβλήματα του αναπνευστικού να προφυλάσσονται χωρίς να βγαίνουν πολλή ώρα στην ύπαιθρο για δε όλους τους υπόλοιπους ακόμα και αν είναι υγιείς καλό θα είναι να μην κάνουν βαριά χειρωνακτική δουλειά στην ύπαιθρο καθώς και να αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους».
-Τις ίδιες οδηγίες πρέπει να ακολουθήσουν και τα μικρά παιδιά;
«Δεν πρέπει να τα αφήνουμε σε εξωτερικούς χώρους. Αν είναι δυνατόν να παίζουν λιγότερο. Αν όμως πρέπει κάποιος να βγει και έχει προβλήματα υγείας με το αναπνευστικό ή την καρδιά, θα πρέπει να φορέσει μάσκα υψηλής προστασίας, αυτές που φοράγαμε την εποχή του κορονοϊού».