THEPOWERGAME
Το παρόν και το μέλλον της μάχης κατά του καρκίνου στη χώρα μας μέσω της εμπειρίας της από την ΕΟΠΕ ανέλυσε στο powergame.gr η κα Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, MD PhD, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Διευθύντρια στην Α’ Ογκολογική Κλινική Metropolitan, Hospital, Αθήνα, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ», Ηράκλειο Κρήτης, στο περιθώριο του Fourth Annual Cancer Summit που διοργάνωσε ο ECONOMIST με την ΕΟΠΕ.
Ποιο είναι το παρόν και το μέλλον της μάχης κατά του καρκίνου στη χώρα μας;
Θα τολμούσα να πω ότι η Ελλάδα είναι στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια πραγματικότητα σ΄ ένα πάρα πολύ καλό σημείο. Εκτός από το ότι, όπως γνωρίζετε, επιστημονικά οι γιατροί μας είναι πάρα πολύ υψηλού επιπέδου, η χώρα έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να έχει και την καινοτομία, τα καλύτερα νέα φάρμακα, μέσω των συστημάτων δημόσιας ασφάλισης, άρα πρόσβαση σ΄ αυτά να έχουν όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς.
Υστερούμε στην οργάνωση, στο μονοπάτι του ασθενούς από τη διάγνωση στην έγκαιρη σωστή θεραπεία. Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη ογκολογική περίθαλψη για τους ασθενείς μας στην Ελλάδα.
Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη γίνει με το τεράστιας σημασίας έργο που ξεκινά αυτή την περίοδο, και δεν είναι άλλο από την πλήρη ψηφιοποίηση. Για πρώτη φορά, με την υπογραφή για την δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών από τον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη θα έχουμε στη χώρα πρωτογενή δεδομένα. Όταν ξεκινήσει η εφαρμογή και η υλοποίηση, πιστεύω μέσα στους επόμενους μήνες, θα έχει προοπτική καθολική εφαρμογή, θα συσχετιστεί με τη συνταγογράφηση και με τις ιατρικές πράξεις και για πρώτη φορά θα μπορούμε να ξέρουμε πόσους ασθενείς με καρκίνο έχουμε, με τι τύπους καρκίνου, τι θεραπείες παίρνουν κι όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να καταστρώσουμε την ογκολογική πολιτική του παρόντος και του μέλλοντος.
Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες που χαρακτηρίζουν την πορεία της ΕΟΠΕ στη μάχη κατά του καρκίνου;
Η ΕΟΠΕ εστιάζει στην υποστήριξη των γιατρών μελών της, των ογκολόγων της χώρας, των ογκολογικών ασθενών αλλά και του γενικότερου πλαισίου της ογκολογικής πραγματικότητας. Αυτό το κάνει με προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών στην ογκολογική περίθαλψη, με συστηματική συνεργασία με την πολιτεία και τους φορείς σε πάρα πολλά επίπεδα όπως είναι το πλαίσιο του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών.
Είχαμε την τύχη να προσκληθούμε από το Υπουργείο Υγείας και να είμαστε στην ομάδα εργασίας του σχεδιασμού του Μητρώου, και μάλιστα να έχουμε και τον συντονισμό συγκεκριμένης ομάδας μέσω εμού. Οπότε καταλαβαίνετε ήμασταν πρωτεργάτες σ΄ αυτό το κομμάτι.
Παράλληλα έχουμε τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, τα οποία η Εταιρεία έχει ξεκινήσει να συγγράφει εδώ και πάνω από μία δεκαετία, και επικαιροποιεί ανά έτος. Είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο είναι αναρτημένο στο Υπουργείο Υγείας και αναμένουμε την πλήρη ενσωμάτωσή του στην συνταγογράφηση μέσω της σύνδεσης με την ΗΔΙΚΑ.
Στην καθημερινή, ιατρική, ογκολογική πραγματικότητα η ΕΟΠΕ εστιάζει και στην προσπάθεια για ανανέωση της λίστας των αποζημειούμενων μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βιοδεικτών. Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ασθενείς στην Ελλάδα θα μπορούν, χωρίς κόστος για τους ίδιους, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όταν και εφόσον επικαιροποιηθεί η λίστα, να κάνουν τις σωστές θεραπείες που πρέπει, στη σωστή χρονική στιγμή.
Ένα άλλο μεγάλο μέρος των δράσεων της Εταιρείας έχει να κάνει με την εκπαίδευση των ογκολόγων. Εκπαίδευση που γίνεται μέσω της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας, η οποία σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο οδηγεί σε πιστοποιητικό βραχείας μετακπαίδευσης για τους σπουδαστές που την παρακολουθούν. Εκπαίδευση που στηρίζεται σε υποτροφίες εξωτερικού, που η ΕΟΠΕ χορηγεί στα μέλη της που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κέντρα αριστείας της Ευρώπης και της Αμερικής. Και επίσης, εκπαίδευση που στηρίζεται στην επιχορήγηση εκ μέρους της ΕΟΠΕ, ερευνητικών προγραμμάτων που τα μέλη της εκπονούν στην χώρα μας.
Παράλληλα, η ΕΟΠΕ επενδύει στην εξωστρέφεια και την ενημέρωση του κόσμου, του κοινού, των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους για όλα τα ογκολογικά θέματα, από την πρόληψη, μέχρι τις θεραπείες. Οι καμπάνιες που πραγματοποιούμε με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου, 4η Φεβρουαρίου κάθε έτους, έχουν πάντα την πρόληψη σαν κεντρικό μήνυμα, τόσο σε σχέση με τις υγιεινές συνήθειες, που θα μείωναν περίπου στο μισό τις περιπτώσεις καρκίνου στον κόσμο, αν όλος ο κόσμος τις ακολουθούσε, αλλά και σε σχέση με τις προληπτικές εξετάσεις, τις οποίες πρέπει όλοι να κάνουμε, έτσι ώστε να διαγνώσουμε έγκαιρα ένα καρκίνο, αν και εφόσον υπάρχει. Η ΕΟΠΕ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ορθή, πλήρη και ενημερωμένη πληροφόρηση του κοινού και των ογκολογικών ασθενών.
Ποιο είναι το όραμα της ΕΟΠΕ;
Το όραμα της ΕΟΠΕ είναι η εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών και η σύνδεσή του με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ογκολογικού Ασθενούς, δηλαδή, η πλήρης ψηφιοποιήση της Ογκολογικής Πραγματικότητας της χώρας.
Το όνειρο της ΕΟΠΕ είναι να οριστικοποιηθεί και να σηματοδοτηθεί ξεκάθαρα το μονοπάτι του ασθενούς μέσα στο σύστημα υγείας. Να μην είναι τόσο δύσκολο να βρει κάποιος αυτό που πρέπει να κάνει. Ένα σύστημα που θα μπορεί να τον ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε, από την πρώτη στιγμή του ύποπτου συμπτώματος και της πρώτης διάγνωσης μέχρι την έναρξη και συνέχιση της ορθής ογκολογικής θεραπείας.
Το όραμα της ΕΟΠΕ είναι να εφαρμοστούν όλοι οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί όπως πχ της ανακουφιστικής φροντίδας που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και να δούμε την πρόληψη να γίνεται πραγματικότητα για όλη την κοινωνία.
Όραμα της ΕΟΠΕ, είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε όλα τα επίπεδα με τους συνοδοιπόρους μας στην ογκολογία, με όλους τους φίλους και συνεργάτες, τους συλλόγους ασθενών, τις άλλες Ιατρικές Εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά και φυσικά με τους φορείς της πολιτείας, το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ. Είμαστε με όλους πολύ κοντά γιατί πιστεύουμε ότι μέσω του συνεχούς διαλόγου και των κοινών δράσεων θα γίνουν πραγματικότητα αυτά που πρέπει στην Ελλάδα, για τους ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους.