THEPOWERGAME
Ο ασθενής με καρκίνο και η πρόσβασή του στις νέες εγκεκριμένες θεραπείες στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι ένα θέμα με πολλά ερωτηματικά. Για την προσφορά του Εθνικού Συστήματος Υγείας στον Έλληνα ασθενή μίλησε στο powergame.gr ο διευθυντής – επιστημονικά υπεύθυνος Α’ Παθολογικού – Ογκολογικού τμήματος, Αλέξανδρος Αρδαβάνης.
Το Νοσοκομείο Άγιος Σάββας έχει συμμετάσχει σε πάνω από 20 κλινικές μελέτες για διάφορους τύπους καρκίνου τα τελευταία 8 – 10 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Αρδαβάνη, έχουν γίνει πρωτοποριακές μελέτες με δημοσιεύσεις και αποτελεσματική συνεργασία με το τμήμα Ανοσολογίας. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει μόνο το Α’ Παθολογικό – Ογκολογικό Τμήμα του νοσοκομείου έχει πάνω από 200 δημοσιεύσεις.
Στο νοσοκομείο του «Αγίου Σάββα» εφαρμόζονται όλες οι νέες εγκεκριμένες θεραπευτικές μέθοδοι στους ασθενείς. Το γεγονός που σηματοδοτεί τη δυναμική του νοσοκομείου είναι ότι έχει ξεκινήσει να φτιάχνει Τμήμα Κλινικών Μελετών. Από την άλλη όμως, δεν υπάρχει, όπως αναφέρει ο κ. Αρδαβάνης, στοιχειώδης γραμματειακή υποστήριξη. Υπάρχει πλήρης απουσία συστηματικής γραμματειακής στήριξης των γιατρών του ΕΣΥ τόσο για τη διεκπεραίωση της καθημερινής ρουτίνας όσο και για την έρευνα.
Το powergame.gr βρέθηκε και στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» όπου μας μίλησε ο Γιώργος Πισσάκας, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, συντονιστής διευθυντής τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ). Ο κ. Πισσάκας αναφέρεται στον «δρόμο» ενός ανθρώπου με καρκίνο.
Ποιος είναι ο δρόμος που έχει να ακολουθήσει ένας ασθενής με καρκίνο;
Το πρώτο κομμάτι είναι, πως μπορεί να μπει κάποιος στη διαδικασία ότι έχει καρκίνο και γίνονται κάποιες εξετάσεις. Αυτές λογικά καθυστέρηση δεν έχουν. Πας στον γιατρό, σου γράφει μαστογραφία ή όποια άλλη εξέταση είναι απαραίτητη.
Αυτές οι εξετάσεις δεν είναι ακριβές, καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και επειδή μπορούν να γίνουν και στον ιδιωτικό τομέα με μια μικρή συμμετοχή, για μία μαγνητική πληρώνεις συμμετοχή 70 ευρώ, στην ανάγκη το κάνεις και αυτό γιατί στο Δημόσιο υπάρχουν ελάχιστοι μαγνήτες.
Οι μαγνητικές έχουν αναμονή στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά όταν αγωνιάς δεν θέλεις να χάσεις χρόνο. Το πόσο νωρίς θα πας στο γιατρό όταν έχεις συμπτώματα είναι ευθύνη του ασθενούς. Πόσο προσέχει την υγεία του. Ας πούμε λοιπόν ότι πρέπει να χειρουργηθείς. Αναφερόμαστε στο δημόσιο Νοσοκομείο. Εκεί αρχίζει η αναμονή που μπορεί να πάρει και κάποιους μήνες.
Έχουμε λοιπόν έναν άνθρωπο, ο οποίος ξέρει ότι έχει καρκίνο και αρχίζει μια αγωνία πότε θα χειρουργηθεί και συναισθηματικά αυτό τον πιέζει, τον καταβάλει απίστευτα. Κι εδώ δεν είναι πια ευθύνη του ασθενούς, είναι ευθύνη του συστήματος. Κάνει το χειρουργείο και κάνει μια ιστολογική εξέταση. Είναι δυνατόν να βγουν τα αποτελέσματα ενάμιση μήνα μετά; Όταν όλη η θεραπεία στηρίζεται σε αυτό και υπάρχουν συγκεκριμένα περιθώρια για να ξεκινήσει.
Το έχω πει και είμαι υπερασπιστής του δημόσιου τομέα. Πάνω απ’ όλα, πάνω από αγκυλώσεις, δημόσιο ή ιδιωτικό, ο ασθενής πρέπει να έχει έγκαιρα την ιστολογική του, σε 15 ημέρες. Εγώ, ως γιατρός, ενδιαφέρομαι για τον ασθενή. Που θέλει να δώσει το Δημόσιο τα λεφτά του. Θα ασχοληθώ ως πολίτης. Αλλά ως γιατρός θέλω σε 15 ημέρες να έχω την ιστολογική για να ξεκινήσω θεραπεία. Περνάει κι αυτό. Ξεκινάει η θεραπεία. Η χημειοθεραπεία δεν έχει μεγάλες αναμονές, γιατί υπάρχουν πολλά νοσοκομεία που μπορούν να την κάνουν.
Το πρόβλημα υπάρχει στην ακτινοθεραπεία. Εκεί ακόμη και τώρα, που έχουν αλλάξει πολύ τα δεδομένα, υπάρχει πρόβλημα. Η ακτινοθεραπεία στο Δημόσιο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το ιδιωτικό. Μέχρι πριν από 5 χρόνια το Δημόσιο ήταν πολύ πίσω. Σκεφτείτε ότι από το 2007 έως το 2019 το Δημόσιο είχε αγοράσει ένα μόνο μηχάνημα. Τα πράγματα άλλαξαν με τα ΕΣΠΑ και με τις δωρεές, ειδικά τη μεγάλη δωρεά από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει πρόβλημα ειδικά στην Αττική γιατί το Δημόσιο έχει 15 μηχανήματα και 20 στο ιδιωτικό και η Αθήνα μαζεύει το μισό πληθυσμό της Ελλάδας.
Το ιδιωτικό, εφόσον αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, είναι μέρος του συστήματος. Το 2012 έβγαλε απόφαση ο ΕΟΠΥΥ ότι εάν πας στο ιδιωτικό να κάνεις θεραπείες όπως στερεοτακτική θεραπεία δεν πληρώνεις τίποτα. Είναι και η αμοιβή του γιατρού μέσα. Στις δε υπόλοιπες, πληρώνεις μόνο την αμοιβή του γιατρού. Αυτό όμως καταστρατηγείται απόλυτα.
Για τη στερεοτακτική σου κόβουν κονδύλι 3.000 – 4.000€, ενώ αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ 6.500 – 7.000 ευρώ. Στις άλλες θεραπείες παίρνουν από 1.000 – 3.000 ευρώ. Κανείς δεν τόλμησε να κάνει κάτι ποτέ. Έγιναν επερωτήσεις, αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Όλοι ξέρουν την αλήθεια. Όλοι ξέρουν ότι παίρνουν παράνομα χρήματα στο ιδιωτικό, κανένας δεν έχει το θάρρος να τα βάλει μαζί τους. Αν αθροίσεις λοιπόν όλες αυτές τις καθυστερήσεις, αυτό σημαίνει απώλεια ζωών.
Στο Δημόσιο γίνονται όλες οι νέες, καινοτόμες θεραπείες;
Όσον αφορά στην ακτινοθεραπεία, επειδή πήραμε καινούργια μηχανήματα όλες γίνονται. Υπάρχει όμως κάτι που δεν το βλέπεις μόνο στον καρκίνο: υπάρχουν ρομποτικές τεχνικές που υπάρχουν στο Δημόσιο, δεν τα δουλεύουν και όλοι πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί αν κάποιος χειρουργηθεί ρομποτικά θα έχει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ανοιχτή επέμβαση σε σχέση με μια ρομποτική είναι πολύ επώδυνη και χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα να γίνει η αποθεραπεία.
Τι έχει αλλάξει στην ακτινοθεραπεία;
Αυτό που έχει αλλάξει στην ακτινοθεραπεία είναι η ολοήμερη λειτουργία της ακτινοθεραπείας που είναι δωρεάν για τον ασθενή. Από τα χρήματα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ για τις ακτινοθεραπείες, ένα μέρος πηγαίνει στο προσωπικό και έτσι αποζημιώνεται. Το μοντέλο της ακτινοθεραπείας είναι πάρα πολύ πετυχημένο.
Η ακτινοθεραπεία στην Αθήνα σε σχέση με την περιφέρεια, πως είναι;
Ακτινοθεραπευτικό δεν μπορεί να γίνει παντού. Είναι μια μεγάλη επένδυση, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό κλπ. Ο στόχος και της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, που ήμουν πρόεδρος, ήταν να υπάρχει πρόσβαση στα 100 χλμ. σε ακτινοθεραπευτικό κέντρο.
Τι υλοποιείται με το Ταμείο Ανάκαμψης: προχωράει η Λαμία, γιατί εκεί θα «φρενάρει» τον κόσμο προς την Αθήνα, δεν έχει προχωρήσει καθόλου η Τρίπολη, έχει προχωρήσει το «Σωτηρία» και μπαίνει και η Ρόδος. Η Ρόδος πάλι έχει το εξής θέμα: είναι τουριστικό μέρος. Θα βρίσκουν οι ασθενείς μέρος να μείνουν το καλοκαίρι; Υπάρχει βέβαια ένας ξενώνας που μπορεί να φιλοξενήσει κόσμο για το νοσοκομείο. Αυτό που πρέπει να μείνει είναι ότι ένας άνθρωπος με καρκίνο περνάει πάρα πολλά, ψυχολογικά, σωματικά, μην τον βασανίζεις με τα πρακτικά. Κλείσε τα πρακτικά θέματα, είναι εύκολο.