THEPOWERGAME
Για το σύνολο των εργασιών των φαρμακαποθηκών στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου PROFARM SA, μίλησε στο powergame.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου PROFARM, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ξεκινώντας τη συζήτηση ο κ. Σκυλακάκης, δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα των παράλληλων εξαγωγών που αποτελούν νόμιμη διαδικασία στη χώρα μας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αναστολή παράλληλων εξαγωγών για σκευάσματα, όπως γίνεται στην Ελλάδα, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα επενδύσεων, σ΄ ένα επιχειρηματικό τοπίο όπου ξαφνικά ανακοινώνεται κάτι προσωρινό, χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς χρόνο λήξης της απαγόρευσης.
«Έτσι, η επένδυση 20εκατ. ευρώ που έκανε η PROFARM εν προκειμένω, αποτελεί δράση με πολλά ρίσκα μια και ο τρόπος λειτουργίας του κράτους δεν δημιουργεί περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων.
Κι ενώ καταθέτουμε business plan με συγκεκριμένα δεδομένα, τα δεδομένα αυτά μέσα σε μια νύχτα αλλάζουν. Ελπίζουμε ότι ο νέος υπουργός επειδή γνωρίζει τι σημαίνει αγορά θα δει τα πράγματα διαφορετικά. Θέλω να πιστεύω ότι θα δούμε διαφορετική αντιμετώπιση», μας εξηγεί
Σε αυτή τη χρονική περίοδο πάντως η PROFARM προχώρησε στην μεγαλύτερη εξαγορά που έχει γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή στον κλάδο, ενώ η μεταφορά των εγκαταστάσεων στου Ρέντη, θα σηματοδοτήσει τη συνεχή ανάπτυξη του Ομίλου.
«Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα, στο μέλλον θα πάει σε μια λογική 8 – 10 Ομίλων το πολύ, με κάθε Όμιλο να έχει 4 – 5 Hub, για γεωγραφικούς λόγους. Το ίδιο πιστεύω ότι τείνει να γίνει και στην Ευρώπη κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στα φαρμακεία».
Όπως μας εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, ο κύκλος εργασιών για μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα με κουπόνι αποτελεί το 11% με αυξητική τάση για δύο λόγους:
Οι εταιρείες βγάζουν προϊόντα από τη θετική λίστα.
Τα ΜΗΣΥΦΑ έχουν ελεύθερη τιμή. Στα ΜΗΣΥΦΑ η τιμή αυξάνεται ενώ στα φάρμακα μειώνεται.
Στην Ελλάδα οι φαρμακαποθήκες, ιδιωτικές και συνεταιρισμοί, αθροίζουν ένα κύκλο εργασιών της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ, αφαιρώντας τις διπλές πωλήσεις, το ποσό διαμορφώνεται στα 4,2 δισ. ευρώ.
Οι έξι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου καλύπτουν το 50% των αναγκών ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τις υπόλοιπες 135 μικρότερες εταιρείες σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στην ερώτηση αν θα επηρεαστεί ο κλάδος των φαρμακαποθηκών εάν εφαρμοστεί στη χώρα μας η απευθείας διανομή φαρμάκων από τις εταιρείες στους ασθενείς όπως γίνεται σε κάποιο βαθμό εκτός Ελλάδος ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως ο κλάδος θα επηρεαστεί.
«Κατά τη γνώμη μου, οι πολυεθνικές εταιρείες παραδίδουν μόνες τους τα προϊόντα που έχουν μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον γι΄ αυτές. Τα υπόλοιπα σκευάσματα δεν έχουν τέτοιο όφελος.
Οπότε σε βάθος χρόνου 10ετίας δεν νομίζω ότι θα γίνει. Αυτό συμφέρει τις εταιρείες μόνο σε ποσά άνω των 600 ευρώ. Οπότε το 1,5 στις 100.000 βγάζει ένα μεγάλο ποσό. Εκεί ναι, τις συμφέρει να γίνεται αλλιώς η παράδοση.
Επίσης υπάρχει και μία άλλη παράμετρος: Το θέμα της ασφάλειας των φαρμάκων και η μεταφορά τους σε συγκεκριμένες συνθήκες. Εμείς τα μεταφέρουμε με ειδικά ψυγεία που μόλις αλλάξει η θερμοκρασία χτυπάει συναγερμός. Το φαρμακείο επίσης έχει ειδικό ψυγείο και ο ασθενής συνήθως είναι 5 λεπτά από το σπίτι του».