THEPOWERGAME
Η διοργάνωση του 1ου Athens Digital Health στην Αθήνα, αναδεικνύει το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας.
Η συζήτηση αυτή, αποτελεί τη ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων που προωθείται τόσο από την κυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο, όσο και πανευρωπαϊκά από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανταλλαγή ιδεών, καλών πρακτικών αλλά και οτιδήποτε καινοτόμο υπάρχει στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, αναφέρθηκε στο συνέδριο ότι, θα πρέπει να γίνεται προς όφελος των ασθενών, των πολιτών της κάθε χώρας.
Με «σύμμαχο» τη συνεργατική δουλειά, ο τομέας της ψηφιακής μεταρρύθμισης της υγείας, ένας πολύ δύσκολος και πολύπλοκος τομέας, τόσο στο επιχειρησιακό κομμάτι όσο και στο τεχνολογικό, αλλά και στη διασύνδεση αυτών των δύο μεταξύ τους, θα μπορεί να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.
Το Υπουργείο Υγείας, μέσα από τις παρουσιάσεις που έγιναν από εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, φαίνεται να έχει πολύ φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό με έργα που η χρηματοδότησή τους εξασφαλίζεται, κυρίως, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ένα από αυτά είναι η λειτουργία των μητρώων της ΗΔΙΚΑ, στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.
Φιλόδοξο σχέδιο επίσης είναι αυτό του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Διαχείρισης της Περίθαλψης των Ογκολογικών Ασθενών, με βάση τη χρήση και την αξιοποίηση δεδομένων τα οποία συγκεντρώνονται από τα νοσοκομεία, με προϋπολογισμό περίπου 29 εκατ. ευρώ.
Επόμενο «στοίχημα» είναι η ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος που αφορά τον Ατομικό Φάκελο Υγείας. Ο Α.Φ.Υ. υπάρχει και περιλαμβάνει δεδομένα από τις ιατρικές συνταγές που εκτελούνται στα φαρμακεία ή τα διαγνωστικά κέντρα και που καταγράφονται στην εφαρμογή myhealth. Ο Α.Φ.Υ. αναμένεται να περιλαμβάνει, το προσεχές διάστημα δεδομένα και από τα νοσοκομεία, ώστε να περιέχει όλα τα στοιχεία υγείας κάθε πολίτη. Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να περιέχονται σε τέτοια μορφή στον Α.Φ.Υ. ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άλλο έργο που περιλαμβάνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας αφορά στην πρόληψη, με πιο γνωστό παράδειγμα τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, ενώ ετοιμάζεται ένα τηλεφωνικό νούμερο όπου πολίτες και γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν πληροφορίες 24 ώρες το 24ωρο.
Η ψηφιακή καταγραφή έχει αναδείξει και σημαντικά προβλήματα όπως αυτό των εμβολιασμών. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μόνο στο 30% των παιδιών καταγράφονται τα εμβόλια, που έχουν ληφθεί, στο ψηφιακό βιβλιάριο. Αποτέλεσμα αυτής της μη καταγραφής είναι η δυσκολία σχεδιασμού αντιμετώπισης λοιμώξεων τόσο στη χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημαντική είναι ακόμη, η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής για ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές (έργο σε εξέλιξη), ώστε να υποστηρίζεται η θεραπεία τους από την περιοχή που βρίσκονται.
Ο μεγαλύτερος εχθρός των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων είναι ο χρόνος υλοποίησης, ώστε να μην χαθεί η χρηματοδότηση τόσο για την έναρξη των έργων όσο και για την βιωσιμότητά τους.
Επίσης, ένα άλλο σημαντικό θέμα προς επίλυση είναι η ευθυγράμμιση του σχεδιασμού των ψηφιακών έργων υγείας με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις ώστε να μπορεί η χώρα μας να συμμετέχει στον ευρωπαϊκό χώρο υγείας.
Η διαλειτουργικότητα αποτελεί θέμα προς επίλυση και έχει παραμέτρους προς διευθέτηση τόσο θεσμικούς όσο και πρακτικούς, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Μεγάλη, τέλος, είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός κέντρου δοκιμών, ώστε παράλληλα με την έρευνα να δοκιμάζονται οι προδιαγραφές και τα σενάρια του μέλλοντος.