THEPOWERGAME
Στη δυσκολία των γυναικών να συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια, στην Endeavor και στην επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε η Μαρέβα Γκαμπρόφσκι Μητσοτάκη, μιλώντας στο 8ο Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean του Economist.
Η κ. Μητσοτάκη αρχικά ανέφερε πως: «Δεν παρεμβαίνω και τόσο στα του πρωθυπουργού. Νομίζω δεν είναι η θέση μου να αναμειχθώ. Είναι πολύ δύσκολο για εμένα έχοντας ένα τέτοιο υπόβαθρο στα οικονομικά, να είμαι το δεύτερο βιολί. Όμως όταν αποφασίζει να παίξεις αυτόν τον ρόλο, πρέπει να τον παίξεις στο παρασκήνιο.
«Ο κόσμος έχει γίνει πιο δύσκολος σε κάθε πτυχή, ειδικά για τις γυναίκες. Πρέπει να κινείσαι με βάση την αξιοκρατία στην ηγεσία. Εξαρτάται από το αν είσαι ικανός. Αν η γυναίκα είναι ικανή, πρέπει να προοδεύσει. Νομίζω πως πρέπει να θεσμοθετηθούν πολιτικές για να βοηθηθούν οι γυναίκες. Οι γυναίκες έχουν ένα βάρος. Έχουν δύο δουλειές. Η δουλειά της μαμάς η εργασιακή ιδιότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνδυαστούν. Οι γυναίκες που θέλουν να τα καταφέρουν στα επαγγελματικά δεν έχουν παιδιά. Είμαστε σε μια κατάσταση που οι γυναίκες προτιμούν να μην έχουν παιδιά για να προοδεύσουν. Είμαστε σε μια κατάσταση που οι γυναίκες πρέπει να επιλέξουν. Χρειάζονται υποστήριξη, κίνητρα, χρειάζονται πάρα πολλά» τόνισε στη συνέχεια.
«Οι κυβερνητικές πολιτικές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η Αφρική είναι πολύ διαφορετική με κάθε έννοια του όρου, δεν είναι κάτι το συγκρίσιμο. Υπάρχουν θέματα τροφής. Είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που βλέπουμε στις ανεπτυγμένες χώρες. Υπάρχει θέμα επιβίωσης» πρόσθεσε στη συνέχεια.
Η κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκε ακόμη στην Endeavor. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ίδρυσα την Endeavor το 2013, δεν είμαι πλέον κομμάτι αυτής. Είναι από τις πιο επιτυχημένες ΜΚΟ στην Ελλάδα. Επικεντρώνεται στον αντίκτυπο της επιχειρηματικότητας. Χρειαζόταν για την ελληνική πραγματικότητα. Δεν υπήρχε τέτοια ΜΚΟ στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε ένας θεσμός που να προωθεί την επιχειρηματικότητα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα, τονίζοντας πως: «Υπάρχουν διαφορετικές κουλτούρες. Αυτό που πιστεύω είναι ότι χρειάζεται από το σχολείο να διδάσκονται τα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία. Τα παιδιά θα είναι πιο επιτυχημένα αν μάθουν από μικρά να σκέφτονται σε μια πιο επιχειρηματική κατεύθυνση. Και στη συνέχεια πρέπει να δοθούν κίνητρα. Είτε σε φορολογικό επίπεδο, είτε στις γυναίκες. Στα αστικά αστικά κέντρα είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσεις εργαλεία επιχειρηματικότητας. Χρειάζεται στήριξη η περιφέρεια. Πρέπει να δημιουργήσεις οικονομικά και φορολογικά κίνητρα. Η κυβέρνηση σε όλο αυτό το οικοσύστημα είναι σημαντική».
Σχετικά με την επιστροφή των νέων στην Ελλάδα μετά τα χρόνια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, η . Μητσοτάκη είπε: «Η απώλεια νέων τότε είχε επίπτωση στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα. Πράγματι υπήρχε φυγή εγκεφάλων λόγω του πολιτικού περιβάλλοντος. Αυτοί οι επιχειρηματίες ανακάμπτουν και επανέρχονται για διάφορους λόγους. Τώρα μπορεί να ζήσει καλύτερα κάποιος στην Ελλάδα. Τώρα υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα. Αν κάποιος έχει μια ιδέα χρειάζεται μια χρηματοδότηση».
«Μπορούμε να κοιτάξουμε την εγχώρια επιχειρηματικότητα που ανθεί. Το mentoring δεν υπήρχε στην κρίση, τώρα υπάρχει. Είναι πολύ σημαντικό για να πας μπροστά. Θα βρουν μια καλύτερη ζωή εδώ. Υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Αυτό έλειπε. Τα πράγματα πάνε καλύτερα» υπογράμμισε η κ. Μητσοτάκη.
«Παλιότερα επέκρινα πολλές φορές τον σύζυγό μου, όμως όταν είσαι μέσα στα πράγματα, βλέπεις ότι είναι πιο περίπλοκα» κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Βραχυχρόνια μίσθωση: Πάνω από 1 εκατ. διανυκτερεύσεις για την Κρήτη
The Apprentice: Η ταινία που ο Τράμπ δεν ήθελε να βγει στα σινεμά
ΕΣΕΚ: Υψηλοί “πράσινοι” στόχοι και 205.300 νέες θέσεις εργασίας