THEPOWERGAME
Σε μια οριακή κούρσα εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να υπερισχύσει η Καμάλα Χάρις των Δημοκρατικών. Θα είναι πρώτη φορά που μια γυναίκα και μάλιστα έγχρωμη θα αναλάβει τα ηνία του Λευκού Οίκου, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική και κοινωνική ιστορία της ισχυρότερης χώρας του κόσμου. Όμως η ανατροπή αυτή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πως κατοχυρώνει μόνιμες και σταθερές αλλαγές για τον ρόλο των γυναικών στην εργασία και την επιχειρηματικότητα. Πρόοδος έχει υπάρξει που, όμως, δεν είναι ίδια σε όλες τις ομάδες των εργαζόμενων γυναικών και επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι γυναίκες έχουν ανέλθει στην εταιρική ιεραρχία και μάλιστα στα υψηλά διοικητικά στρώματα. Αλλά αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά εύθραυστη, ιδιαίτερα για τις έγχρωμες γυναίκες, καταλήγει έρευνα της McKinsey που στηρίχθηκε σε 15.000 εργαζόμενες και 280 υπευθύνους ανθρωπίνου δυναμικού από 281 οντότητες των ΗΠΑ. Η εκπροσώπηση των έγχρωμων γυναικών εξακολουθεί να είναι ελλιπής σε κάθε βαθμίδα της εταιρικής ιεραρχίας. Ακόμη και σε ημερήσια βάση, οι εμπειρίες τους διαφέρουν από άλλες ομάδες εργαζόμενων γυναικών και μπορεί να είναι ακόμη και χειρότερες. Συγκριτικά με μια εξαετία πριν, οι Ασιάτισσες, οι Αφροαμερικανίδες και οι Λατίνες είναι πιο πιθανό να εκλάβουν την καταγωγή τους ως εμπόδιο το 2024.
Αξιοσημείωτο είναι πως οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 29% των θέσεων C-suite, δηλαδή των ανώτερων διοικητικών θέσεων, συμπεριλαμβανομένης της διευθύνουσας συμβούλου (CEO) και οικονομικής διευθύντριας (CFO). Το 2015, το ποσοστό αυτό περιορίζονταν στο 17%. Όμως η πρόοδος είναι μικρότερη στα χαμηλότερα διοικητικά στρώματα ή ακόμη στα επίπεδα των νεοεισερχόμενων εργαζόμενων. Παρόλα αυτά, οι άντρες, είτε είναι έγχρωμοι ή όχι, υπερέχουν αριθμητικά σχεδόν σε κάθε κλίμακα της εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στα πρώτα βήματα της καριέρας τους.
Η πρόοδος είναι βραδεία. Για 100 άντρες που έπαιρναν προαγωγή το 2018, 79 γυναίκες ακολουθούσαν το ίδιο μονοπάτι. Φέτος σημειώθηκε η προαγωγή 81 γυναικών έναντι 100 ανδρών. Το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται για τις έγχρωμες γυναίκες, με το αντίστοιχο ποσοστό να κυμαίνεται σήμερα στο 7%, αντανακλώντας άνοδο μόλις τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από το 2017. Οι Ασιάτισσες αντιμετωπίζουν λιγότερες δυσκολίες στην επαγγελματική τους ανέλιξη και ειδικότερα στην πρώτη τους προαγωγή. Αντίθετα, η McKinsey, υπογραμμίζει πως αν και είχε σημειωθεί σημαντική άνοδος των προαγωγών που δόθηκαν σε έγχρωμες γυναίκες το 2021 και το 2022, φέτος σημειώθηκε υποχώρηση στα επίπεδα του 2020.
Από την επισκόπηση της McKinsey προκύπτουν τρία συμπεράσματα. Πρώτον, οι εταιρείες έχουν λάβει μέτρα που οδήγησαν σε σημαντική πρόοδο. Δεύτερον, όμως, οι αλλαγές στην εταιρική κουλτούρα παραμένουν δύσκολες όταν στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ισότιμο περιβάλλον. Τρίτον, τα οφέλη που επιτυγχάνονται είναι πιο εύθραυστα και λιγότερο εκτεταμένα σε σχέση με την εντύπωση που δίνεται αρχικά. «Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, οι γυναίκες παρέμεναν φιλόδοξες και αφοσιωμένες στην εργασία τους. Τώρα πια, οι εταιρείες πρέπει να μην χάσουν τη φιλοδοξία τους και να αφοσιωθούν στο σημαντικό έργο που ξεκίνησαν» προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή τη δημιουργία ενός ισότιμου εργασιακού περιβάλλοντος, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας. Εν κατακλείδι, όμως, η εμπειρία των γυναικών στον εργασιακό χώρο δεν έχει βελτιωθεί και δεν είναι πιο αισιόδοξες σε σχέση με το παρελθόν, παρά το ό,τι είναι πιο φιλόδοξες.
Διαβάστε επίσης
Ο “χάρτης” με τις αυξήσεις σε επιδόματα, μισθούς και συντάξεις
Φρενιτίτιδα franchise στα σινεμά και το 2025
Οι επενδύσεις των εταιρειών private equity “δυναμιτίζουν” το κλίμα