THEPOWERGAME
Ζυγίζοντας τα λόγια της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είπε πως «δεν θα πρέπει να ντρεπόμαστε με τη χρήση λέξεων και την υπεράσπιση εννοιών όπως είναι το έθνος και ο πατριωτισμός» αφού παρέλαβε το βραβείο του «Παγκόσμιου Πολίτη» από τον Έλον Μασκ στο πλαίσιο τελετής του Atlantic Council αυτήν τη Δευτέρα. Σε μια περίοδο που ο διχασμός έχει κατακυριεύσει τον πολιτικό κόσμο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η κυβέρνηση της Ιταλίας, η πιο δεξιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κρατά ιδιαίτερες ισορροπίες.
Δεν διστάζει να ασκήσει κριτική στο εσωτερικό της Ευρώπης για την αποτελεσματικότητα του Green Deal, αλλά είναι πλήρως συντεταγμένη με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Διατηρεί ανοικτές διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα, αλλά αποσύρθηκε από το μεγαλόπνοο σχέδιο της Κίνας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» χωρίς να παρεκκλίνει από μια γενικότερη τάση προστατευτισμού της Ευρώπης σ’ ό,τι αφορά υποδομές και στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία.
Η Μελόνι ακολουθεί μια οδό «διπλωματίας κατά περίπτωση» όπου ναι μεν καταδικάζει τον αυταρχισμό αλλά διατηρεί επαφή με την συντηρητική παράταξη του Ντόναλντ Τραμπ στην περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων νικήσει στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου. Πληροφορίες της Wall Street Journal αποκαλύπτουν πως η Ιταλίδα πρωθυπουργός ζήτησε να παραλάβει το βραβείο του Atlantic Council συγκεκριμένα από τον Μασκ, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο ίδιος δήλωσε πως η Μελόνι «είναι ακόμη πιο όμορφη εσωτερικά απ’ ότι είναι εξωτερικά».
Ιταλία: Καταστροφικό το Green Deal για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία
Η κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού επιδιώκει να κατοχυρώσει τη δυναμική παρουσία της Ιταλίας στο διεθνές και ευρωπαϊκό κάδρο, θωρακίζοντας τα στρατηγικά συμφέροντα της 3ης ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη ακόμη και αν αυτό σημαίνει σύγκρουση με την Κομισιόν. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αντόλφο Ούρσο, υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας και μέλος των «Αδελφών της Ιταλίας», επέκρινε το Green Deal για την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης μέχρι το 2035.
Εξωτερικεύοντας την ανησυχία αυτοκινητοβιομηχανιών και κυβερνήσεων, ο Ούρσο είπε αυτήν την εβδομάδα στους Financial Times πως έτσι ο κλάδος θα οδηγηθεί σε «βαθιά κρίση» με κίνδυνο να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Στόχος της Ιταλίας είναι η άμεση αναθεώρηση των κανόνων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων -αντί της προθεσμίας για το 2026- προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως στη χρήση βιοκαυσίμων και συνθετικών καυσίμων. Ήδη λόγω της μειωμένης ζήτησης, η παραγωγή αυτοκινήτων έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο στην Ιταλία μέσα στο πρώτο επτάμηνο του έτους.
«Ο κίνδυνος είναι να περάσουμε από την εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας σε πρώτες ύλες που παράγονται στην Κίνα», είπε ο Ιταλός υπουργός. Η Κίνα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά της επεξεργασίας των σπάνιων γαιών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.
Διαχωριστικές γραμμές και συγκρουόμενες ατζέντες
Οι ισορροπίες που διατηρεί η Ιταλία είναι λεπτές καθώς η Μελόνι χαράσσει διαχωριστικές γραμμές που συχνά φέρνουν κοντά «συγκρουόμενες ατζέντες». Πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μελόνι όσο ήταν ακόμα μόνον επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, είχε ταχθεί υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Μόσχα και τη χαλάρωση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί εις βάρος του Κρεμλίνου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Από τον Οκτώβριο του 2022, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ιταλίας, μετατράπηκε σε ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας σε αντίθεση με τον Βίκτορ Όρμπαν που διατηρεί στενές επαφές με το Κρεμλίνο. Όμως στις αρχές του μήνα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός και περσόνα νον γκράτα στην υπόλοιπη Ευρώπη χαρακτήρισε τη Μελόνι «χριστιανή αδελφή» του και όχι απλά μια συνάδελφο» καθώς συμμερίζονται ίδιες απόψεις σε θέματα όπως το μεταναστευτικό.
Η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού καθώς η χώρα της μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο σε πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Η εύστοχη διαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας και η συνεργασία με την Κομισιόν για την αναπροσαρμογή των σχεδίων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργήσαν ένα θετικό κλίμα για την κυβέρνηση Μελόνι.
Από την άλλη πλευράς, η πρόσφατη σύγκρουση με την Ε.Ε για την ελευθερία του Τύπου στην Ιταλία και η αποχή της Ρώμης από την ψηφοφορία για την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκάλεσαν τριγμούς με τις Βρυξέλλες. Τα δυο περιστατικά υπενθύμισαν πως η κυβέρνηση Μελόνι θα αξιοποιεί ευκαιρίες για να καταδεικνύει τις εθνικιστικές καταβολές της στο εσωτερικό της χώρας ακόμη και εάν είναι εις βάρος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι μια ανησυχητική παράμετρος σε ένα εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης
Commerzbank: Η “σιδηρά κυρία” που θα αντιμετωπίσει τη UniCredit
Minions: Τα “χρυσά” πλάσματα που έφεραν 5,5 δισ. στη Universal
Elsewedy: Η νέα ελληνική θυγατρική, τα σχέδια για την αγορά ΑΠΕ