THEPOWERGAME
Η Ayesha Ofori είναι πρώην σύμβουλος ιδιωτικού πλούτου της Goldman Sachs, η οποία παραιτήθηκε από την υψηλού προφίλ δουλειά της, για να επιλύσει το χάσμα πλούτου μεταξύ των δύο φύλων στη Βρετανία, αφού συνειδητοποίησε ότι είχε περάσει την καριέρα της, κάνοντας τους πλούσιους άνδρες ακόμη πλουσιότερους.
Όπως γράφει το CNBC, η Ofori είναι η 40χρονη ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της πλατφόρμας χρηματοοικονομικών επενδύσεων με επίκεντρο τις γυναίκες, Propelle. Η πλατφόρμα που βασίζεται στην εφαρμογή προσφέρει διάφορες επενδυτικές επιλογές, όπως κεφάλαια από την Vanguard, την Blackrock και την HSBC.
Η Propelle έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,2 εκατομμύρια λίρες (περίπου 1,6 εκατομμύρια δολάρια) σε προ-σπορεία χρηματοδότησης και υποστηρίζεται από την Google, η οποία επένδυσε 100.000 δολάρια στην πλατφόρμα, δήλωσε η Ofori στο CNBC Make It σε συνέντευξή της. Άλλοι επενδυτές κυμαίνονται από τον Stefan Bollinger, διευθύνοντα σύμβουλο της Julius Baer και πρώην στέλεχος της Goldman, έως τη Lucy Demery, διευθύνουσα σύμβουλο επενδύσεων fintech στην Barclays.
Η Ofori, η οποία είχε εργαστεί στην Goldman για έξι χρόνια και διαχειριζόταν λίγο πάνω από 500 εκατομμύρια λίρες σε χρήματα πελατών, δήλωσε ότι συνήθως συνεργάζεται με επιχειρηματίες και ιδρυτές που ιδρύουν για πρώτη φορά επιχειρήσεις που δημιουργούν εξαιρετικά κερδοφόρες επιχειρήσεις και τις πωλούν για πολλά χρήματα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έσπασε το γυάλινο ταβάνι ως μαύρη γυναίκα στα χρηματοοικονομικά, δεν ήταν ικανοποιημένη.
«Είχα φτάσει σε ένα σημείο της καριέρας μου όπου τα πράγματα πήγαιναν εκπληκτικά καλά», δήλωσε η Ofori. «Προήχθηκα σε εκτελεστική διευθύντρια και άρχισα να φέρνω πολλά χρήματα. Έφτασα το όριο του μισού δισεκατομμυρίου. Αυτό είναι το όριο που σου λένε να στοχεύσεις. Το ξεπέρασα».
Η Ofori θυμήθηκε ότι καθόταν σε μια συνάντηση με ένα από τα αφεντικά της και σκεφτόταν πώς θα ήταν τα επόμενα έξι έως δέκα χρόνια για εκείνη. «Συνειδητοποίησα ότι θα είναι απλώς περισσότερα από τα ίδια … Είχα χάσει την αίσθηση του σκοπού μου κάθε μέρα. Είχε γίνει σχεδόν μονότονο», είπε.
«Πραγματικά δεν θα έπρεπε να μου πάρει έξι χρόνια για να με χτυπήσει, αλλά θυμάμαι ότι μια μέρα ξύπνησα και είπα «κάνω απίστευτα πλούσιους ανθρώπους πλουσιότερους, αυτό κάνω, μέρα με τη μέρα»», πρόσθεσε.
Η Ofori είπε ότι άρχισε να αναρωτιέται για την έλλειψη γυναικών στις επενδύσεις. «Διαπίστωσα ότι σε όλους τους τομείς, οι γυναίκες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν επενδύουν ούτε κατά διάνοια στα επίπεδα των ανδρών».
Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους άνδρες, «έχουμε λιγότερα χρήματα που δεν αξιοποιούνται με τον τρόπο που θα έπρεπε», είπε.
Το επενδυτικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στη Βρετανία ανέρχεται σήμερα σε 567 δισεκατομμύρια λίρες – αύξηση κατά 54 δισεκατομμύρια λίρες μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024 – σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής εταιρείας χρηματοοικονομικών ερευνών Boring Money, η οποία πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 6.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαπίστωσε ότι οι άνδρες έχουν επενδύσει 1,01 τρισεκατομμύρια λίρες έναντι 450 δισεκατομμυρίων λιρών για τις γυναίκες.
Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία της Prospect, ενός βρετανικού συνδικάτου που εκπροσωπεί 157.000 επαγγελματίες σε κλάδους όπως η τεχνολογία, η εκπαίδευση, οι μεταφορές και η νομική βιομηχανία, έδειξαν ότι το χάσμα στις συντάξεις μεταξύ των δύο φύλων ανήλθε στο 37,9% μεταξύ 2021 και 2022 – υπερδιπλάσιο από το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, το οποίο αναφέρθηκε σε 14,9% το 2022.
Το συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών αναφέρεται στις διαφορές στο εισόδημα συνταξιοδότησης ή στον πλούτο συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η Ofori δήλωσε ότι έμεινε άναυδη από τα στατιστικά στοιχεία που βρήκε και αυτό την οδήγησε σε μια πορεία που την οδήγησε στην παραίτηση από τον καλά αμειβόμενο διευθυντικό της ρόλο στην Goldman το 2018 και στην έναρξη μιας αποστολής για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών.
«Οι γυναίκες είναι φυσικό να αποταμιεύουν»
Η Ofori δήλωσε ότι οι γυναίκες με τις οποίες μίλησε είχαν μεγαλύτερη κλίση προς την αποταμίευση και πίστευαν λανθασμένα ότι η τοποθέτηση των χρημάτων τους σε έναν ατομικό αποταμιευτικό λογαριασμό (ISA) σε μετρητά ήταν μια μορφή επένδυσης.
Ο ISA είναι ένας υψηλότοκος, αφορολόγητος, ατομικός αποταμιευτικός λογαριασμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος έχει ετήσιο επίδομα 20.000 λιρών.
«Η αποταμίευση και η επένδυση δεν είναι το ίδιο πράγμα και οι δύο λέξεις χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά. Αυτό με ενοχλεί, επειδή δεν είναι το ίδιο, και οι γυναίκες φυσικά προεπιλέγουν την αποταμίευση και αποταμιεύουν νομίζοντας ότι επενδύουν», δήλωσε η Ofori.
Και πρόσθεσε: «Με όλη την καλή θέληση του κόσμου, μπορεί να νομίζετε ότι έχετε επενδύσει, επειδή έχετε βάλει τα χρήματά σας σε ένα ISA για μετρητά, αλλά δεν πρόκειται να πετύχετε τον στόχο σας».
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο διστακτικές όσον αφορά τις επενδύσεις. Σχεδόν οι μισές γυναίκες παγκοσμίως θεωρούν ότι η επένδυση στο χρηματιστήριο μέσω ενός μεμονωμένου τίτλου ή ενός αμοιβαίου κεφαλαίου είναι πολύ επικίνδυνη, σύμφωνα με έκθεση της BNY Mellon Investment Management του 2022, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε 8.000 άνδρες και γυναίκες σε 16 χώρες. Και μόνο το 28% των γυναικών αισθάνθηκαν σίγουρες για την επένδυση των χρημάτων τους.
Ο τρόπος με τον οποίο οι πλατφόρμες παρουσίαζαν τις πληροφορίες και ο τρόπος με τον οποίο ήταν δομημένες οι επενδύσεις δεν σχετιζόταν με τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες σκέφτονται για τις επενδύσεις και την οικοδόμηση του πλούτου τους.
Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες αποκλείονται από τη φούσκα των επενδύσεων, σύμφωνα με την Ofori: η έλλειψη χρόνου και η έλλειψη εμπιστοσύνης.
«Το πρώτο πράγμα είναι ότι πολλές γυναίκες μας λένε ότι δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες. Είναι υπερβολικά συντριπτικές και δεν έχουν χρόνο να καθίσουν εκεί και να τις καταλάβουν», δήλωσε η ίδια. «Έτσι, αντί να κάνουν λάθος, δεν κάνουν τίποτα».
Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες αποκλείονται από την επενδυτική φούσκα, σύμφωνα με την Ofori: η έλλειψη χρόνου και η έλλειψη αυτοπεποίθησης.
«Το πρώτο πράγμα είναι ότι πολλές γυναίκες μας λένε ότι δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες. Είναι υπερβολικά συντριπτικές και δεν έχουν χρόνο να καθίσουν εκεί και να τις καταλάβουν», δήλωσε η ίδια. «Έτσι, αντί να κάνουν λάθος, δεν κάνουν τίποτα».
Πριν φύγει από την Goldman, η Ofori άρχισε να διοργανώνει εκδηλώσεις για γυναίκες στο Λονδίνο προκειμένου να μοιραστεί την ιστορία της για την οικοδόμηση πλούτου για την ίδια και τους πελάτες της – και, μέσα σε λίγους μήνες, 2.000 γυναίκες δήλωναν συμμετοχή.
«Συνειδητοποίησα ότι είχα βρει κάτι», είπε. «Το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν έχουν επενδύσει δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν να επενδύσουν. Προφανώς το θέλουν».
Η Ofori παρατήρησε ότι οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις της αποθαρρύνονταν από τις κανονικές πλατφόρμες επενδύσεων και δεν ήξεραν από πού να ξεκινήσουν.
«Ο τρόπος με τον οποίο οι πλατφόρμες απεικόνιζαν τις πληροφορίες και ο τρόπος με τον οποίο ήταν δομημένες οι επενδύσεις δεν σχετίζονταν με τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες σκέφτονται για τις επενδύσεις και την οικοδόμηση του πλούτου τους», δήλωσε η Ofori.
Τότε ήταν που αποφάσισε ότι επρόκειτο να δημιουργήσει μια ρυθμιζόμενη από την FCA επενδυτική πλατφόρμα πολλαπλών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων για γυναίκες. «Ξέρω ότι τώρα ο σκοπός μου είναι να βοηθήσω τις γυναίκες να χτίσουν πλούτο», δήλωσε η Ofori.
Οι επενδυτικές πλατφόρμες έχουν σχεδιαστεί για άνδρες
Οι γυναίκες που μίλησαν με την Ofori για το επενδυτικό τους ταξίδι παραπονέθηκαν συχνά για τις συνήθεις επενδυτικές πλατφόρμες που συνήθως είναι ανδροκεντρικές.
Στους παράγοντες που είναι απωθητικοί για τις γυναίκες περιλαμβάνονται η γλώσσα που χρησιμοποιείται, η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα διαφορετικά επίπεδα επενδυτικών κινδύνων και τα κεφάλαια που δεν σχετίζονται με τους προσωπικούς τους στόχους.
«Οι περισσότερες, αν όχι όλες αυτές οι πλατφόρμες διοικούνταν από άνδρες και οι ομάδες τους ήταν σε συντριπτική πλειοψηφία άνδρες, οπότε όταν σκέφτεστε τις ομάδες που σχεδιάζουν προϊόντα, θα υπάρχουν φυσικά εγγενή πράγματα σε αυτές ότι τα κατασκευάζουν με γνώμονα τους άνδρες … τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους, αν κοιτάξετε τους πελάτες αυτών των εταιρειών, είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες», δήλωσε η Ofori.
Αντίθετα, η Propelle θα αναπτύξει τις επόμενες εβδομάδες χαρακτηριστικά, όπως ένα εργαλείο αξιολόγησης κινδύνων που εξηγεί τους διάφορους τύπους κινδύνων, καθώς και τη μέτρηση της προσωπικής ανοχής των χρηστών σε κινδύνους. Η λειτουργία του έξυπνου καθορισμού στόχων θα επιτρέπει στους χρήστες να επενδύουν σε κεφάλαια με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου ανάλογα με το αν οι στόχοι αυτοί είναι μακροπρόθεσμοι ή βραχυπρόθεσμοι.
Η Propelle διαθέτει επίσης επενδυτικές επιλογές που βασίζονται στις προσωπικές αξίες των χρηστών, από τη βιωσιμότητα έως τα κεφάλαια που συμμορφώνονται με τη Σαρία. Τελικά σχεδιάζει να προσθέσει εναλλακτικές επενδύσεις, όπως η κλασματοποιημένη ακίνητη περιουσία, η επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις και η επένδυση σε κρασί και τέχνη.
«Δεν ήθελα να φτιάξω μια πλατφόρμα όπου οι γυναίκες θα επενδύουν σε πράγματα μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν και δεν τους βγαίνει σε καλό. Καταβάλαμε πραγματικά προσπάθεια να διασφαλίσουμε ότι είναι κατάλληλο για τη γυναίκα με βάση το όποιο υπόβαθρο έχει», δήλωσε η Ofori.
«Ακριβώς επειδή, μπορεί να έχετε ένα μικρότερο ποσό χρημάτων, γιατί θα πρέπει να αποκλείεστε από κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στις οποίες οι πλούσιοι επενδύουν εδώ και χρόνια, βγάζοντας τόνους χρημάτων; Είναι προφανές γιατί οι πλούσιοι γίνονται όλο και πιο πλούσιοι».
Διαβάστε επίσης
ΔΕΗ: Αγοράζει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ από ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά
Λαζαράκου: Τι αλλάζει στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ
Η νέα Σουηδή Επίτροπος Περιβάλλοντος διχάζει την ΕΕ