THEPOWERGAME
Όσο ξεπερνιούνται τα ταμπού για την εμμηνόπαυση, τόσο αυξάνονται οι προοπτικές για την ανάπτυξη προϊόντων που συσχετίζονται με αυτήν τη μακρά περίοδο που βιώνουν οι γυναίκες σε μια πιο ώριμη φάση της ηλικίας τους. Εξάψεις, διαταραχές ύπνου, αυξημένο άγχος ή ταχυπαλμία, είναι κάποια από τα συμπτώματα που θίγουν πια δημόσια γνωστές προσωπικότητες, ανοίγοντας τον δρόμο για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών που ποικίλλουν, από διατροφικά συμπληρώματα μέχρι προϊόντα ομορφιάς ή και την παροχή υπηρεσιών συμβούλου μέσω Διαδικτύου.
Η Ναόμι Γουότς, πρωταγωνίστρια των ταινιών «Οδός Μαλχόλαντ» και «Κινγκ Κονγκ», είναι από τις πρώτες διασημότητες που αναφέρθηκαν σε αυτό το θέμα, που μέχρι πρότινος ήταν ταμπού. Η Όπρα Γουίνφρεϊ, γνωστή για την πολυετή παρουσία της στην αμερικανική τηλεόραση, και η Μισέλ Ομπάμα, πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, σχολίασαν δημόσια τα συμπτώματα που τις έχουν ταλαιπωρήσει κατά την εμμηνόπαυση.
Αυτή η εξωστρέφεια ανοίγει ένα νέο επιχειρηματικό πεδίο. Σύμφωνα με προβλέψεις της εταιρείας ερευνών Grand View Research, η παγκόσμια αγορά με καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής που περιστρέφονται γύρω από την προεμμηνορροϊκή φάση και την εμμηνόπαυση υπολογιζόταν πέρυσι στα 15,4 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Μέχρι το 2030, η αγορά αυτή αναμένεται να φτάσει στα 24,4 δισ. δολάρια. Η εμμηνόπαυση ξεκινά μετά τη διακοπή του έμμηνου κύκλου επί ένα 12μήνο. Υπάρχει, όμως, και η προεμμηνορροϊκή φάση, αλλά και τα χρόνια προσαρμογής που ακολουθούν μετά, κάτι που διευρύνει το φάσμα της προσφοράς σε προϊόντα και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Η Ναόμι Γουότς, μάλιστα, έχει δραστηριοποιηθεί σε αυτήν την αγορά, με τη δημιουργία του φόρουμ Stripes, το οποίο παρέχει συμβουλές και προωθεί προϊόντα για την επιδερμίδα του προσώπου, των μαλλιών, του σώματος και τη σεξουαλική υγεία. Εταιρείες καλλυντικών, όπως η Vichy και η Lierac, έχουν δημιουργήσει μια ολόκληρη σειρά καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής για τις γυναίκες σε προεμμηνορροϊκή φάση και εμμηνόπαυση. Ιατρικές συμβουλευτικές υπηρεσίες προσφέρει η ιστοσελίδα Evernow, προσελκύοντας 28,5 εκατ. δολάρια σε πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης από επενδυτές, σύμφωνα με έρευνα της Fierce Helthcare και της Axios.
Προσαρμογή στις ανάγκες των εργαζομένων, που αυξάνονται όλο και πιο πολύ
Κάποτε η εμμηνόπαυση αποτελούσε αίτιο για να αποσυρθεί μια γυναίκα από την αγορά εργασίας, ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα γίνονταν αφόρητα. Έως και το 40% των γυναικών που συμμετείχαν σε περσινή έρευνα της ιστοσελίδας συμβουλών υγείας Biote δήλωσαν πως η απόδοσή τους στην εργασία επηρεάζεται από τα συμπτώματα της διαταραχής του έμμηνου κύκλου. Ακόμη και πέρυσι, μία στις 10 γυναίκες υπέβαλαν την παραίτησή τους σε αυτήν τη φάση της ζωής τους, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Fawcett Society, που παραθέτουν οι Financial Times.
Αλλά η επιλογή μιας πρόωρης συνταξιοδότησης τίθεται στο περιθώριο από την επέκταση του προσδόκιμου ζωής, την προς τα πάνω αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων συνταξιοδότησης και το δημογραφικό πρόβλημα, που ταλανίζει τις κοινωνίες του ανεπτυγμένου κόσμου. Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν, παράλληλα, πως οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών αναλογούν στο 26% όλου του πληθυσμού γυναικών και κοριτσιών, σε παγκόσμια κλίμακα.
Πηγές του CNN αποκάλυψαν πως ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών στην Ευρώπη υιοθετεί μια πολιτική που να αρμόζει στις εργαζόμενες που διανύουν αυτήν την περίπλοκη περίοδο της ζωής τους. Στην Αυστραλία, παραδείγματος χάριν, συζητείται η καθιέρωση αδείας λόγω εμμήνου και εμμηνόπαυσης, μια απόφαση που επηρεάζει 27 εκατ. γυναίκες.
Προς το παρόν, μόνον το 5% των νεοφυών εταιρειών femtech, δηλαδή αυτών που ιδρύονται από γυναίκες στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, επικεντρώνονται στην εμμηνόπαυση, ενώ «οι ευκαιρίες της αγοράς αυτής είναι τεράστιες», σχολιάζει η Αντριάνα Σαμανουέγκο, επενδύτρια στην εταιρεία Female Founders Fund. Προσθέτει δε πως η περίοδος της εγκυμοσύνης διαρκεί μόνον εννέα μήνες, αντανακλώντας τα στενά περιθώρια της αντίστοιχης αγοράς σε σχέση με αυτήν της εμμηνόπαυσης, που κρατά από τέσσερα έως 30 χρόνια.