THEPOWERGAME
Μια νέα έρευνα από την TD Economics έρχεται να φωτίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας και το επιχειρείν, υπογραμμίζοντας πως η Covid-19 εμπόδισε την πρόοδο των γυναικών στην αυτοαπασχόληση και την ιδιοκτησία μικρών επιχειρήσεων. Σαφώς, και ο αντίκτυπος ήταν καθολικός για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρηματιών, ήταν όμως αρκετά μεγαλύτερος σε ό,τι αφορά στις γυναίκες.
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 37,3% των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων και κατέχουν λιγότερο από το 20% των μικρών επιχειρήσεων. Μέχρι και το 2019 υπήρχε μια άνοδος ως προς τον αριθμό των γυναικών που επέλεγαν την αυτοαπασχόληση, τάση η οποία σταμάτησε και δεν φαίνεται να ενεργοποιείται. Αντιθέτως, η εικόνα για τους άνδρες αυτοαπασχολούμενους εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, γεγονός που υπογραμμίζει ότι έχουν πιο πολλές ευκαιρίες και ότι είναι περισσότερο ανθεκτικοί σε μεγάλες αλλαγές.
Η έκθεση αποδίδει την ανισότητα σε διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες βρίσκονται δυσανάλογα στον τομέα των υπηρεσιών που έχει πληγεί σοβαρά και ότι τείνουν να είναι μικρότερες σε μέγεθος (οι μικρότερες επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να επιβιώσουν από την πανδημία).
Επιπρόσθετα, οι πολύπλευροι ρόλοι που καλούνται να επιτελέσουν στην καθημερινότητά τους οι γυναίκες είναι πιθανότατα ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας.
«Με τις γυναίκες που εξακολουθούν να επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων παιδικής μέριμνας, το κλείσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών, μέσα στην πανδημία, πιθανότατα αποδείχθηκε μια ανυπέρβλητη πρόκληση για πολλές αυτοαπασχολούμενες γυναίκες με μικρότερα παιδιά» υπογραμμίζει η έκθεση. «Πολλές εξ αυτών πιθανότατα έπρεπε δε να σταματήσουν την εργασία τους για να διαχειριστούν τη φροντίδα των παιδιών με τη μορφή της πλήρους απασχόλησης ή την εικονική εκπαίδευση» προστίθεται.
Υπάρχει ελπίδα
Εστιάζοντας στο μέλλον, η μελέτη του TD Economics αναγνωρίζει πως είναι βάσιμη η ελπίδα ότι η αυτοαπασχόληση των γυναικών θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες.
«Είμαστε ακόμη στο πρώιμο στάδιο της ανάκαμψης από την πανδημία και είναι πιθανό ότι καθώς οι τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο συνεχίζουν να ανασυγκροτούνται, η προ-πανδημική τάση των γυναικών να κερδίζουν έδαφος στην αυτοαπασχόληση θα επιβεβαιωθεί ξανά» αναφέρεται στην έρευνα.
Την ίδια ώρα, η βελτίωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας μπορεί να αποδειχθεί πιο σκληρή, δεδομένου ότι, μαζί με τους πανδημικούς παράγοντες, υπάρχουν περισσότερα εδραιωμένα εμπόδια στην ιδιοκτησία γυναικείων επιχειρήσεων.
«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χαμηλότερη τάση των γυναικών να σκέφτονται την επιχειρηματικότητα εμφανίζεται σε αρκετά νεαρές ηλικίες » τονίζει η έκθεση, επισημαίνοντας ότι τα κορίτσια στην εφηβεία είναι λιγότερο πιθανό από τα αγόρια να φιλοδοξούν για ένα επιχειρηματικό μέλλον και είναι λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν σε εθελοντικές ευκαιρίες επιχειρηματικότητας.
Η ομάδα της TD Economics καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι προσπάθειες αλλαγής αυτών των προκαταλήψεων μέσω της εκπαίδευσης ή της έκθεσης σε πρότυπα πρέπει σαφώς να ξεκινήσουν σχετικά νωρίς προκειμένου να εξοικειωθούν οι γυναίκες με την ιδέα της επιχειρηματικότητας και να την επιδιώξουν.