THEPOWERGAME
Ο διάλογος για τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα έχει ανοίξει, όμως όταν πρόκειται για ενδοοικογενειακή βία εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν και οι δικλείδες ασφαλείας περιορίζονται. Η αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και την αμέριστη συμπαράσταση φίλων, συγγενών, αλλά και των… εργοδοτών.
Οι εργοδότες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην υποστήριξη όσων βιώνουν ενδοοικογενειακή και οικογενειακή βία, ιδίως των γυναικών εργαζομένων, μιας και αυτές είναι που βάλλονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία υφιστάμενες λεκτικές, αλλά και σωματικές κακοποιητικές συμπεριφορές. Δυστυχώς, η πανδημία και η καραντίνα και η συνεπακόλουθη τηλεργασία, στέρησαν από τα θύματα, την ασφάλεια που ένιωθαν στο εργασιακό τους περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν, όπως αυξήθηκαν και οι κλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες υποστήριξης.
Καθώς η εξ αποστάσεως εργασία είναι πιθανό να υιοθετείται ολοένα και περισσότερο σε πολλούς χώρους εργασίας, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες και τις ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν τα εργασιακά περιβάλλοντα ώστε να υποστηρίξουν όσους βιώνουν ενδοοικογενειακή και οικογενειακή βία.
Σύμφωνα με έρευνες χρειάζονται, κατά μέσο όρο, επτά απόπειρες για να πάρουν την απόφαση τα θύματα να εγκαταλείψουν μια κακοποιητική σχέση. Εν τω μεταξύ, το 62% των γυναικών που έχουν ή υφίστανται επί του παρόντος ενδοοικογενειακή και οικογενειακή βία ανήκουν στο αμειβόμενο εργατικό δυναμικό. Κατά μέσο όρο στην Αυστραλία 13 γυναίκες νοσηλεύονται καθημερινά λόγω τραυμάτων επίθεσης από ενδοοικογενειακή βία, ενώ όπως υπογραμμίζεται σε σχετική έρευνα του Champions of Change Coalition, τέτοιου είδους φαινόμενα κοστίζουν στις αυστραλιανές επιχειρήσεις περί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ζήτημα υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Είναι σαφές ότι οι εργοδότες μπορούν να παρέχουν σημαντική, και σε ορισμένες περιπτώσεις καταλυτική υποστήριξη ικανή να αλλάξει τη ζωή σε όσους βιώνουν βία, παρακινώντας τους να κάνουν το επόμενο βήμα.
Ευτυχώς, πολλοί εργοδότες έχουν κάνει βήματα προόδου και είναι ανοιχτοί στο να ακούσουν τους εργαζόμενους και να τους βοηθήσουν έμπρακτα όταν αυτό ζητηθεί. Στην χώρα των Καγκουρό, η υποστήριξη ξεκινά με την προσφορά αμειβόμενης άδειας ενδοοικογενειακής βίας, αλλά αφορά και άλλες πρωτοβουλίες, όπως η παροχή δωρεάν συμβουλευτικής, προκαταβολές σε μετρητά και πρωτοβουλίες που μπορούν να εμποδίσουν τους δράστες να έχουν πρόσβαση σε πόρους εργασίας, όπως τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές.
Η αμειβόμενη άδεια ενδοοικογενειακής βίας
Ο Οργανισμός για την Ισότητα των Φύλων στο Χώρο Εργασίας καταγράφει μια απότομη αύξηση στους εργοδότες που υιοθετούν επίσημες στρατηγικές για να υποστηρίξουν όσους βιώνουν ενδοοικογενειακή και οικογενειακή βία. Ο αριθμός των εργοδοτών που υιοθέτησαν μια τέτοια πολιτική ή στρατηγική εκτινάχθηκε από 13,3% σε 60,2% κατά την εξαετία έως το 2019.
Επιπρόσθετα, ο αριθμός των εργοδοτών που προσφέρουν άδεια με αποδοχές για ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί απότομα τα τελευταία πέντε χρόνια και φέτος το θέμα έλαβε μεγαλύτερη έκθεση χάρη στην απόφαση της Επιτροπής Δίκαιης Εργασίας να μπορούν, βάσει νόμου, εκατομμύρια Αυστραλοί να έχουν πρόσβαση σε 10ήμερη αμειβόμενη άδεια ενδοοικογενειακής βίας, εάν χρειαστεί. Τον περασμένο μήνα, αυτό το δικαίωμα επεκτάθηκε πέρα από τους μόνιμους υπαλλήλους και σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.
Πρακτικά η εν λόγω άδεια διασφαλίζει ότι τα θύματα υποστηρίζονται οικονομικά όταν έχουν πρόσβαση σε ιατρικά ή εξειδικευμένα ραντεβού, όταν ασχολούνται με νομικά θέματα και δικαστικές ακροάσεις ή όταν μετακομίζουν σε νέο σπίτι.