THEPOWERGAME
Στο πλαίσιο του Summer School for Female Leadership in the Digital Era, που διοργανώθηκε στην Πράγα από το European Leadership Academy και τη Huawei, στο οποίο το powergame.gr έδωσε το «παρών», η business coach Κατερίνα Λιακοπούλου, ανεξάρτητη σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα καινοτομίας, σε deep tech εταιρείες, παρέθεσε ένα πολύ ενδιαφέρον workshop σε κορίτσια ηλικίας 19 – 23 ετών αναφορικά με το επιχειρείν.
Για να εμπνεύσεις έναν νέο και να τον παρακινήσεις να κυνηγήσει το όνειρό του, χρειάζεται να του δώσεις πρότυπα, με τα οποία να μπορεί να ταυτιστεί. Είναι γεγονός πως όταν μας ζητείται να αναφέρουμε έναν σπουδαίο ποιητή, έναν ταλαντούχο ζωγράφο, έναν καταξιωμένο επιχειρηματία, συνήθως τα πρώτα ονόματα που μας έρχονται στο μυαλό, είναι ονόματα ανδρών και όχι γυναικών. Αυτό δεν σημαίνει, σύμφωνα με την Κ. Λιακοπούλου, ότι οι άνδρες είναι ικανότεροι από τις γυναίκες, αλλά ότι οι δεύτερες δεν κατάφεραν ποτέ να υπερτερήσουν αριθμητικά σε έναν κλάδο, μιας και οι ευκαιρίες ανέλιξης ήταν περιορισμένες.
Στη νέα γενιά γυναικών που θα αξιοποιηθεί μελλοντικά σε θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, θεσμικά όργανα, αλλά και στην πολιτική, απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή είναι η επαφή και η δικτύωση με επιτυχημένες γυναίκες, από τις οποίες θα λάβουν πολύτιμη γνώση και συμβουλές αναφορικά με τις κακοτοπιές που θα συναντήσουν, και τις κινήσεις που απαιτούνται για να τις ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατό.
«Πριν αποφασίσεις να ασχοληθείς ενεργά με το άνοιγμα της δικής σου επιχείρησης θα πρέπει να αναρωτηθείς γιατί θέλεις να αφιερώσεις 5-10 χρόνια για το όνειρό σου; Τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί; Το επιχειρηματικό ταξίδι δεν είναι για όλους και ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι λιγοστός και πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Λιακοπούλου.
Έχοντας συνεργαστεί με το startup οικοσύστημα της Silicon Valley για δύο χρόνια, θεωρεί ότι η Ευρώπη έχει μείνει αρκετά πίσω, ωστόσο, εστιάζει την προσοχή της στην στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν δυναμική και θα μπορούσαν να είναι η επόμενη Microsoft.
«Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην τεχνολογία στρέφονται σε venture capitals, τα οποία σου δίνουν χρήματα με αντάλλαγμα μέρος της επιχείρησής σου. Δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 1% -2% αυτών των χρημάτων προορίζεται για γυναίκες επιχειρηματίες, διότι υπάρχει μεγάλη προκατάληψη. Έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας έδειξε ότι οι γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν, για κάθε δολάριο που παίρνουν από τους επενδυτές, ακριβώς τα ίδια χρήματα, που δίνουν πίσω και οι άνδρες. Εντούτοις, υπάρχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό».
Πρόσθεσε πως οι άνθρωποι τείνουν να υποστηρίζουν ανθρώπους που προέρχονται από συγκεκριμένα γκρουπ, ακόμη και αν υπάρχουν περισσότερο ικανά άτομα στη διάθεσή τους.
«Το χρήμα γυρίζει γύρω από συγκεκριμένους ανθρώπους. Υπάρχει μια παρανόηση ότι οι γυναίκες δημιουργούν μόνο μικρές σε μέγεθος εταιρείες και ότι δεν έχουν τη φιλοδοξία να τις δουν να μετατρέπονται σε «unicorn». Αυτό είναι λάθος. Έχουμε πολλά παραδείγματα στην αγορά που το διαψεύδουν. Αν μπορώ να σας δώσω κάποιες συμβουλές αυτές είναι οι εξής: Να αρχίσετε να χτίζετε από πολύ νωρίς τα δίκτυα σας, μπορεί κάποιοι να είναι μελλοντικοί μέντορες ή χρηματοδότες σας. Όταν στέλνετε ένα e-mail πρέπει να μιλάτε τη γλώσσα εκείνου στον οποίο απευθύνεστε. Να είστε φειδωλοί στον χρόνο που σας αφιερώνουν και να έχετε τη διάθεση να ακούσετε και να ρωτήσετε τυχόν απορίες».
Η κα Λιακοπούλου κατέληξε πως οι γυναίκες δεν μιλούν εύκολα για τις ανάγκες τους και πως τα vc δεν δίνουν χρήματα δωρεάν, γι’ αυτό και απαιτείται ένα σωστά καταρτισμένο business plan, με συγκεκριμένες οικονομικές προβλέψεις.