THEPOWERGAME
Στο ερώτημα του πώς οι γυναίκες μπορούν να συμβάλλουν στον μετασχηματισμό της τεχνολογίας, της κυβερνοασφάλειας και της ψηφιακής οικονομίας προσπάθησαν να απαντήσουν οι ομιλήτριες που συμμετείχαν σε σχετικό πάνελ στο πλαίσιο του Summer School for Female Leadership in the Digital Era που λαμβάνει χώρα στην Πράγα από το European Leadership Academy και την Huawei.
Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης στην οποία συμμετείχαν γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και θεσμικά όργανα της ΕΕ, δυστυχώς ακόμη και εν έτει 2022 κορίτσια ηλικίας 15-16 ετών νιώθουν λιγότερο εξοικειωμένα με την τεχνολογία συγκριτικά με τα αγόρια της ίδιας ηλικίας. Αισθάνονται ότι δεν έχουν την ελευθερία για να εκφράσουν ανοιχτά τις ιδέες τους, ενώ ακόμη και αν ασχοληθούν επαγγελματικά με τον τεχνολογικό κλάδο τον εγκαταλείπουν νωρίτερα λόγω μητρότητας, κυρίως στην ηλικιακή κατηγορία 30 – 44 έτη.
Όλες οι ομιλήτριες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να υπάρξει ισότιμη κοινωνία, εάν δεν παρέχονται ισότιμες ευκαιρίες, σε άνδρες και γυναίκες στην αγορά εργασίας, ενώ, όπως τόνισαν, ο υψηλός αριθμός αιτήσεων συμμετοχής στο εν λόγω summer school από όλη την Ευρώπη υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση των γυναικών στον χώρο της τεχνολογίας. Άλλωστε η Γηραιά Ήπειρος εργάζεται ώστε η τεχνολογία να είναι συμπεριληπτική προκειμένου να αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες και του γυναικείου στοιχείου που έχει μια διαφορετική πρόταση να καταθέσει στο τραπέζι.
Μόνο αν μετρήσεις κάτι μπορείς να το διορθώσεις
Η Bianca Siwinska, CEO, Perspesktywy Education Foundation, ανέφερε πως στη δεκαετία του ’80 η κοινωνία πίστευε ότι οι γυναίκες δεν είναι ικανές για να ασχοληθούν με την τεχνολογία και τις επιστήμες, υπήρχε μεγάλη προκατάληψη η οποία στερούσε από την αγορά ταλέντα. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, όμως εάν οι επιχειρήσεις θέλουν όντως να μιλούν για ισότητα και συμπερίληψη θα πρέπει να κοιτάξουν το είδωλό τους στον καθρέφτη και να αντιληφθούν τι ζητά η εποχή τους. Να αναρωτηθούν γιατί μια γυναίκα δεν κάνει αίτηση στη συγκεκριμένη εταιρεία και δεν τη θεωρεί εργοδότη επιλογής, ποια είναι τα πραγματικά εμπόδια, τι τις αποτρέπει από αυτή την κίνηση.
«Πρώτα ελέγχεις τα δεδομένα, αναγνωρίζεις το πρόβλημα και στη συνέχεια καταστρώνεις την στρατηγική σου. Οι επιχειρήσεις πρέπει να συλλέξουν δεδομένα, διότι μόνο αν μετρήσεις κάτι μπορείς και να το διορθώσεις. Όλοι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες, αυτό δεν σημάνει βέβαια ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να ασχοληθούν απαραίτητα με την τεχνολογία» επεσήμανε.
Η Helena Malikova, Financial Analysis Project Manager with Chief Economist Team, EU Commission, ξεκίνησε την καριέρα της στο investment banking και μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers μετακινήθηκε στις Βρυξέλλες για να δουλέψει στις ρυθμιστικές αρχές. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το κομμάτι των συγχωνεύσεων και των εξαγωγών, ενώ όπως παραδέχτηκε στο κοινό, η επιτυχία προήλθε από τις πολλές αποτυχίες, αλλά ότι έκανε το έκανε με τον τρόπο της.
«Δεν είναι μόνο οι δεξιότητες, αλλά και ο τρόπος σκέψης που υιοθετείς. Δυστυχώς ακόμη πολλοί άνδρες πιστεύουν ότι στις γυναίκες δεν αρέσουν τα μαθηματικά. Για εμένα είναι σημαντικό πρώτα να έχεις τα δεδομένα στα χέρια σου και μετά να μιλάς.
Οι γυναίκες είναι περισσότερο ευσυνείδητες και προβαίνουν σε συχνούς και λεπτομερείς ελέγχους. Επιβάλλεται να έχουμε περισσότερες γυναίκες στον οικονομικό κλάδο ώστε να παίρνονται πιο συνετές αποφάσεις».
Λίγες οι γυναίκες σε AI και cloud computing
Μεταξύ των ομιλητριών ήταν και η Afke Schaart, SVP &Chief Global Impact της Huawei, πρώην Αντιπρόεδρος, GSMA και μέλος του Ολλανδικού Κοινοβουλίου. Η κα Schaart αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ωστόσο, όπως είπε πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη, παραθέτοντας ως επιχείρημα ότι ο αριθμός των γυναικών σε AI και cloud computing είναι μόλις στο 20% και 12% αντίστοιχα.
«Αδράξτε όσες περισσότερες ευκαιρίες μπορείτε. Στη δική μου την περίπτωση, ο κόσμος δεν περίμενε ότι θα κάνω μεγάλη καριέρα μιας και στα 23 μου απέκτησα το πρώτο μου παιδί. Νιώθω ευλογημένη που μπόρεσα να τα συνδυάσω την εργασία με τη μητρότητα, να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να κάνω αυτό που αγαπώ. Σαφώς και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα μισθολογικό για τις ίδιες θέσεις, μεταξύ ανδρών και γυναικών στην τεχνολογία. Η συμβουλή που θα σας έδινα είναι η εξής: Μη δίνετε βάση μόνο στον manager σας, αλλά και στον προϊστάμενο του manager σας. Χτίστε το δικό σας δίκτυο και διατηρήστε ζωντανές τις σχέσεις, μην συνδέεστε απλά στο LinkedIn. Επιδιώξτε να πιείτε έναν καφέ με τους ανθρώπους. Στην περίπτωση μου κάθε τρία χρόνια άλλαζα πίστα στη δουλειά μου. Τέλος, δεν χρειάζεται να είσαι 100% qualified για να κάνεις αίτηση για μια δουλειά, διότι δεν ξέρεις πώς μπορείς να εξελιχθείς στο μέλλον και τι μπορεί να δει η εταιρεία σε εσένα».
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως μειοψηφία
Η Iva Tasheva, Co-founder and Cybersecurity Lead, CYEN, έχει θέσει ως προσωπικό στόχο να εκπαιδεύσει τους αυριανούς ηγέτες στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. «Βοηθάμε επιχειρήσεις και οργανισμούς πάνω σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας. Το ότι μεγάλωσα στη Σόφια της Βουλγαρίας μου έδωσε τη δυνατότητα να ονειρεύομαι κάτι μεγαλύτερο, διότι στη χώρα μου οι ευκαιρίες για τις γυναίκες ήταν περιορισμένες».
Εξήγησε πως η κυβερνοασφάλεια, έχει να κάνει με διαδικασίες και πρόληψη, πώς δηλαδή σχεδιάζουμε εκ των προτέρων τα συστήματα έτσι ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο τα προσωπικά μας δεδομένα. Πώς διασφαλίζουμε ότι μπαίνοντας στο διαδίκτυο δεν υπάρχει από πίσω ένας χάκερ που καραδοκεί. Θέλοντας να δείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ψηφιακή εποχή, ανέφερε πως στη Βουλγαρία χάκερς εισέβαλαν στο ασφαλιστικό σύστημα και πήραν όλες τις πληροφορίες των πολιτών.
Παρούσα στο Summer School for Female Leadership in the Digital Era ήταν και η Ελληνίδα Ζωή Σταμπολλίου, Manager for Infrastructure & Security Policy του μη κυβερνητικού οργανισμού, Digital Europe.
«Στην Ελλάδα οι γονείς μου είχαν όνειρο οι τρεις κόρες τους να γίνουν, είτε γιατροί, είτε δικηγόροι, όμως εγώ ξέφυγα διότι από μικρή ένιωθα ότι ήθελα να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό. Στη δουλειά που είμαι σήμερα, βρίσκομαι ουσιαστικά ανάμεσα σε αυτούς που χτίζουν τις πολιτικές και στις επιχειρήσεις. Συνεργαζόμαστε με περισσότερα από 130 στελέχη επιχειρήσεων και έτσι έχουμε μια σφαιρική άποψη του τι συμβαίνει στη βιομηχανία και ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της».
Μοιραζόμενη τη δική της προσωπική εμπειρία, αποκάλυψε πως τα πρότυπα που είχε στη ζωή της, ήταν οι άνθρωποι που τις έκαναν ερωτήσεις για το που θέλει να φτάσει, που την πιέζαν να μη μείνει στάσιμη και να κάνει το επόμενο βήμα.
«Δεν μπαίνω πότε σε έναν χώρο σκεπτόμενη ότι εγώ είμαι η μειοψηφία ή ότι λόγω φύλου βρίσκομαι σε δυσμενή θέση. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαι καλά προετοιμασμένη. Οι γυναίκες είναι περισσότερο παρατηρητικές ως προς το τι συμβαίνει στο οικοσύστημα τους και αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για εταιρείες και οργανισμούς που επενδύουν στους ανθρώπους και στο χτίσιμο ισχυρών ομάδων».