THEPOWERGAME
Για την Αυστριακή Ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Evelyn Regner, η είσοδος περισσότερων γυναικών στα διοικητικά συμβούλια θα κάνει τις εταιρείες πιο δυνατές, πιο καινοτόμες, ενώ σταδιακά θα συμβάλει στην αλλαγή των υφιστάμενων δομών στον χώρο εργασίας.
Έπειτα από 10 χρόνια καθυστερήσεων και διαπραγματεύσεων, μία σπουδαία στιγμή σημειώθηκε στην ιστορία της πολιτικής ισότητας στην ΕΕ, καθώς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκριναν πρόταση για την αύξηση της παρουσίας των γυναικών σε επιτελικές θέσεις εταιρειών. Ειδικότερα, η οδηγία Women on board, στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας στις διαδικασίες πρόσληψης στις εταιρείες, έτσι ώστε τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών συμβούλων ή το 33% όλων των διευθυντικών θέσεων, να καταλαμβάνεται από γυναίκες.
Η κα Regner μιλά αποκλειστικά στο powergame.gr για την ιστορική συμφωνία η οποία ισχυροποιεί την παρουσία των γυναικών στον εργασιακό στίβο, για τον τρόπο που υποδέχτηκαν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τη συγκεκριμένη απόφαση, ενώ σχολιάζει την πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη σε θέματα ισότητας των φύλων.
Κα Regner, πριν από λίγες μέρες επετεύχθη «συμφωνία ορόσημο» για την υιοθέτηση της Οδηγίας Women on Boards, η οποία φέρνει 40% αύξηση της παρουσίας γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια εισηγμένων εταιρειών της Ε.Ε. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Στο επίκεντρο της Οδηγίας βρίσκεται η διαδικασία επιλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Αυτό είναι το κύριο μέσο για την επίτευξη του στόχου της ισορροπίας μεταξύ των δύο φύλων γιατί προκαθορίζει τις ποσοστώσεις. Εάν η διαδικασία επιλογής είναι ήδη ελαττωματική, οι καλύτεροι δεν θα περιλαμβάνονται καν στην τελική λίστα – κάτι που είναι εις βάρος, τόσο της εταιρείας όσο και του υποψηφίου. Ως εκ τούτου, η οδηγία βασίζεται στη διαφάνεια.
Μόλις καθοριστούν τα ίσα προσόντα, πρέπει να επιλεγεί ο υποψήφιος του υποεκπροσωπούμενου φύλου προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 40% των μη εκτελεστικών ή 33% των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου. Αυτή η «θετική δράση» καλύπτεται από το άρθρο 157 παράγραφος 4 της TFEU. Αυτοί οι στόχοι του 40% ή 33% αντίστοιχα πρέπει να επιτευχθούν έως τις 30 Ιουνίου 2026.
Πώς αντιδρούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες σε αυτή την απόφαση που, αν μη τι άλλο, θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας τους;
Συχνά πολύ θετικά, επειδή οι διοικήσεις πολλών εξ αυτών έχουν κατανοήσει ότι όσο καλύτερες είναι οι διαδικασίες τους, τόσο πιο ανθεκτική είναι η εταιρεία τους. Και μια νομοθεσία, όπως αυτή η οδηγία για τις «Γυναίκες στα Διοικητικά Συμβούλια», τοποθετεί τις καλύτερες σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Φυσικά, δεν είναι όλες οι εταιρείες το ίδιο ευνοϊκές, αλλά ακόμη και οι πιο “οπισθοδρομικές” έχουν ήδη καταλάβει ότι δεν μπορούν να μείνουν στην εποχή της «ανδρικής κυριαρχίας».
Πού αποδίδετε τις καθυστερήσεις στις τριμερείς διαπραγματεύσεις της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες διήρκεσαν 10 χρόνια; Γιατί δεν υπήρξε σύγκλιση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα στο παρελθόν;
Το κύριο πρόβλημα ήταν από την πλευρά των κρατών μελών, πράγμα που σημαίνει ότι το Συμβούλιο δεν είχε πλειοψηφία μέχρι την πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στη Γερμανία. Ο νέος συνασπισμός ήταν επιτέλους έτοιμος να μιλήσει για τον εν λόγω φάκελο και χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ενιαία προσπάθεια της Γαλλικής Προεδρίας επιτέλους κατέστη δυνατή η πλειοψηφία.
Πού βρίσκεται η Ευρώπη όσον αφορά στην ισότητα και την συμπερίληψη σε σύγκριση με την Αμερική; Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καλύτερες επιδόσεις και ποιες πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια;
Μία φορά το χρόνο, το EIGE δημοσιεύει τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, δείχνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν σταθερή, αλλά αργή πρόοδο πάνω σε αυτόν τον τομέα. Ανάλογα με το πεδίο που εξετάζουμε, για παράδειγμα τη διαφορά στις αμοιβές των φύλων ή την πρόσβαση στην υγεία, η εικόνα μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετική. Η Πολωνία, για παράδειγμα, έχει σχετικά χαμηλό μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, αλλά η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι πολύ περιορισμένη. Συνολικά, πολλές σκανδιναβικές χώρες δίνουν το παράδειγμα. Και αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά είναι δεσμευτικά τα μέτρα και οι αυστηροί νόμοι, που συχνά δεν ισχύουν στις ΗΠΑ.
Οι γυναίκες επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τεχνολογικά εργαλεία. Τι είδους μέτρα λαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση σε επίπεδο ΕΕ;
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αυτή η διαφορά έχει διαπιστωθεί και η ΕΚΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ, όχι μόνο γνωρίζει ,αλλά εξετάζει και την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε αυτή τη διαδικασία. Γνωρίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του φύλου και η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλους τους τομείς πολιτικής είναι ουσιαστικής σημασίας για να καταστεί η πρόσβαση ίση για όλους.
Εκτός από ευρωβουλευτής είστε και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς και ποιο είναι το αποτύπωμα που θέλετε να αφήσετε μέσα από αυτή τη θέση;
Είναι μεγάλη μου τιμή να υπηρετώ ως Αντιπρόεδρος του ΕΚ και η επιθυμία μου είναι να εφαρμόσω πολιτικές για περισσότερη ισότητα και διαφορετικότητα στο προσωπικό μας, αλλά και να καταστήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ισχυρότερο και πιο ορατό για τις επόμενες εκλογές του 2024. Είμαστε συν-νομοθέτες και εκλεγμένοι άμεσα από όλους τους ευρωπαίους πολίτες και όλοι μας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να γίνει η Ευρώπη λίγο καλύτερη με κάθε πολιτική που διαπραγματευόμαστε και δρομολογούμε.
Πώς συνδυάζεται η μητρότητα με την πολιτική, που είναι ένα αρκετά σκληρό και απαιτητικό «άθλημα». Μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή;
Νομίζω ότι κάθε γονιός πρέπει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα αποκλειστικά για τον εαυτό του. Αυτό που έχω μάθει με τα χρόνια, είναι ότι οι μητέρες και οι μπαμπάδες θέλουν να τα πηγαίνουν καλά στη δουλειά τους, αλλά και με τα παιδιά τους. Συνεπώς, η διαχείριση χρόνου είναι ουσιαστική για να λειτουργήσει αυτό, ειδικά όταν μεγαλώνεις τα παιδιά σου σε μια μονογονεϊκή οικογένεια.