THEPOWERGAME
Ένα ακόμη λιθαράκι για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας βάζει η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς το διοικητικό της συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση 45 εκατ. δολαρίων στην κυβέρνηση του βασιλείου του Λεσότο τα οποία θα διοχετευθούν στην αγορά με τη μορφή δανείων για τη στήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, με έμφαση σε γυναίκες και νέους.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από επιχορήγηση του Global Risk Financing Facility η οποία ανέρχεται στο ποσό των 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το Λεσότο, είναι μια αφρικανική χώρα χαμηλού -μεσαίου εισοδήματος, με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία παλεύει επίμονα με υψηλά επίπεδα ανεργίας, ανεπάρκειας, ανισότητας και φτώχειας- στοιχεία τα οποία έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από την πανδημία των τελευταίων δύο ετών.
Αντιμετωπίζει επίσης οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με τον παραγκωνισμό του ιδιωτικού τομέα και τη λειτουργία ενός τεράστιου δημόσιου τομέα, την έλλειψη διαφοροποίησης, έναν σε μεγάλο βαθμό άτυπο τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περιορισμένη υποστήριξη που προσφέρεται για την ανάπτυξή τους. Το Δεύτερο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης που τρέχει για την περίοδο 2019-2023, αναγνώρισε το μη ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον ως έναν από τους βασικούς δεσμευτικούς περιορισμούς για τις ιδιωτικές επενδύσεις.
«Καθώς οι τοπικές μας επιχειρήσεις ανακάμπτουν από τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας, μια σκόπιμη κυβερνητική παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση της ανάκαμψης και της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ. Αυτό το έργο θα δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις μέσω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της Κυβέρνησης προς εκείνες, βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ιδίως για τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες και νέους, ένα ενισχυμένο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας, ενώ θα συμβάλει σε ενίσχυση της παρουσίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις αλυσίδες αξίας κηπευτικών και ενδυμάτων», δήλωσε ο Δρ. Thabiso Molapo, Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας του Λεσότο.
Το έργο αναμένεται να υποστηρίξει άμεσα την ανάπτυξη 500 ή περισσότερων επιχειρηματιών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων , εκ των οποίων το 50% θα ανήκει σε γυναίκες και το 25% σε νέους που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο επιχειρείν. Παράλληλα, θα ενισχύσει το πλέγμα ασφαλείας 15.000 ή περισσότερων ΜμΕ έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαχειρίζονται κρίσεις που σχετίζονται με το κλίμα και να απορροφούν τους κραδασμούς που προκύπτουν από εξωγενείς παράγοντες.
Όπως υπογράμμισε η η Marie Francoise Marie-Nelly, Διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Eswatini, τη Μποτσουάνα, το Λεσότο, τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική, το Λεσότο έχει τεράστιες δυνατότητες να ενισχύσει τον ιδιωτικό του τομέα και κατ’ επέκταση την οικονομία του.
«Είναι γεγονός πως η πανδημία του COVID-19 και οι επαναλαμβανόμενες κλιματικές κρίσεις έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό αυτού του μετασχηματισμού. Οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι πρόκληση, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες, δεδομένου του χαμηλού πιστωτικού τους ιστορικού».
Κατέληξε λέγοντας πως το έργο Ανταγωνιστικότητα και Χρηματοοικονομική Ένταξη θα οικοδομήσει την ανθεκτικότητα των ΜμΕ και την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις και να ανταγωνίζονται επιτυχώς σε περιφερειακές αλυσίδες αξίας.