THEPOWERGAME
Στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στρέφεται το LinkedIn, το μεγαλύτερο επαγγελματικό δίκτυο στον κόσμο, επενδύοντας 5 εκατ. δολάρια μαζί με το UN Women. Η εν λόγω κίνηση από μέρους ενός εκ των σημαντικότερων πολυεθνικών κολοσσών στον κόσμο υπογραμμίζει ότι το γυναικείο επιχειρείν έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το σεβασμό και την προσοχή των επενδυτών καθώς αναγνωρίζεται η συμβολή των γυναικών επιχειρηματιών – εργαζομένων στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Σε πρώτη φάση, θα τρέξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Μαχαράστρα, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Ινδίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν 2.000 γυναίκες με σκοπό να καλλιεργήσουν τις ψηφιακές δεξιότητες και τα soft skills, ενώ θα τους παρουσιαστεί μια σειρά ευκαιριών οικοδόμησης καριέρας μέσω εκθέσεων εργασίας, συνεδριών καθοδήγησης και δικτύων peer-to-peer. Η έκβαση του προγράμματος και τα μετρήσιμα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα συμβάλλουν στην εφαρμογή του και σε άλλες χώρες, μιας και πρόκειται για ένα crash test.
Η τριετής συνεργασία θα αναβαθμίσει ψηφιακά τις γυναίκες, παρέχοντάς τους πιο αποτελεσματική πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και εξοπλίζοντας τες ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην παγκόσμια αγορά απολαμβάνοντας τα ίδια προνόμια με εκείνα που προσφέρονται στους άνδρες συναδέλφους τους.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με τις γυναίκες του ΟΗΕ για να εργαστούμε από κοινού για τη βελτίωση της γυναικείας εκπροσώπησης και της επαγγελματικής ποικιλομορφίας στο εργατικό δυναμικό της περιοχής, επενδύοντας στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών. Φέρνοντας τις γυναίκες πιο κοντά στις σωστές δεξιότητες και πόρους, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο και ολοκληρωμένο τοπίο ταλέντων», δήλωσε ο Ashutosh Gupta, India Country Manager του LinkedIn.
Το UN Women και το LinkedIn μέσα από αυτή τη συνένωση δυνάμεων φιλοδοξούν να παρακινήσουν επιχειρήσεις, θεσμούς αλλά και οργανισμούς να στηρίξουν έμπρακτα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, είτε με την παροχή κονδυλίων, είτε με την διάχυση τεχνογνωσίας. Παράλληλα, έχουν προγραμματίσει κοινές εκστρατείες και εκδηλώσεις υπεράσπισης του γυναικείου επιχειρείν, όπου μέσα από τα δίκτυά τους θα συγκαλέσουν στρατηγικούς εταίρους να επιτύχουν ανάλογους στόχους που σχετίζονται με τις ίσες ευκαιρίες για γυναίκες και άνδρες στο εργασιακό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τη Σούζαν Φέργκιουσον, εκπρόσωπο του UN Women India, η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευκαιρίες αξιοπρεπούς απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για γυναίκες και κορίτσια. «Ο στόχος του έργου LINK Women, σε συνεργασία με το LinkedIn, είναι να δημιουργήσει ένα δυναμικό δίκτυο γυναικών που θα αποκτήσουν νέες ψηφιακές δεξιότητες και δεξιότητες απασχολησιμότητας, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άνιση πρόσβαση ανδρών – γυναικών στο διαδίκτυο
Όσο και αν μας κάνει εντύπωση, εν έτει 2022, υπάρχει δυσανάλογη πρόσβαση μεταξύ ανδρών και γυναικών στο διαδίκτυο σε ορισμένα σημεία του πλανήτη. Η κατάρτιση μιας δίκαιης τεχνολογικής πολιτικής βασισμένης στο φύλο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι στην Ασία, το 54,6% των ανδρών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με το 41,3% των γυναικών.
Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στον παράγοντα εκπαίδευση. Στερούμενες τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και μη διαθέτοντας ψηφιακό αλφαβητισμό, ο γυναικείος πληθυσμός έχει λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο. Στην πραγματικότητα, ο δυσανάλογος αντίκτυπος του COVID-19 διεύρυνε περεταίρω αυτό το χάσμα ευκαιριών για γυναίκες και κορίτσια τα τελευταία δύο χρόνια, στοιχείο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν εάν θέλουμε να μιλάμε για ευημερία και ποιότητα ζωής στην πράξη.