THEPOWERGAME
Η κλιματική κρίση έχει επιπτώσεις στην ισότητα των δύο φύλων, όπως προκύπτει από έκθεση με τα αποτελέσματα του α’ μέρους της έρευνας «Κλιματική αλλαγή και έμφυλη ισότητα στη Μεσόγειο και την Ελλάδα», μιας πρωτοβουλίας του Women On Top, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την SUSTAINABLEWE και τη συνδρομή ερευνητών και ερευνητριών του ΕΚεΠεΚ του Παντείου Πανεπιστημίου.
Η έρευνα επιχειρεί να ρίξει φως στην αλληλεπίδραση της κλιματικής αλλαγής και της έμφυλης ισότητας, βάσει δεδομένων που αναδεικνύουν ότι οι γυναίκες, όπως και άλλες, ευάλωτες, κοινωνικές ομάδες, επηρεάζονται δυσμενέστερα από το φαινόμενο σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, αλλά συμμετέχουν λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται στις στρατηγικές και τις δράσεις για την αντιμετώπισή του.
Από την βιβλιογραφική επισκόπηση που αποτέλεσε τη βάση του α’ μέρους της έρευνας, διαφαίνεται ότι η όξυνση των ανισοτήτων για τις γυναίκες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, γίνεται εμφανής στον γεωργικό και τον τουριστικό τομέα, αλλά και κατά την έκθεσή τους τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, τις οποίες οι γυναίκες είναι -για κοινωνικούς κυρίως λόγους, λιγότερο έτοιμες να αντιμετωπίσουν.
Η διαβίωση των γυναικών κατά τη διάρκεια των μεγάλων αυτών καταστροφών γίνεται δυσκολότερη και λόγω της φτώχειας που εκείνες πιο συχνά αντιμετωπίζουν, αλλά και λόγω της αύξησης των φαινομένων έμφυλης βίας που παρουσιάζεται κατά τις περιόδους αυτές. Οι προκλήσεις αυτές, μάλιστα, δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και σε αρκετές περιοχές ανεπτυγμένων κρατών, όπως φυσικά και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που μοιράστηκε η Δρ Ζ. Δημαδάμα, Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών και Επιστημονική Συνεργάτης του Ε.Κε.Π.Ε.Κ,. κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο Inclusivity Lounge του Women On Top, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum 2022, παρά τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, οι καταστροφές από τις πυρκαγιές στο Μάτι και την Εύβοια, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να έχουν πλήξει σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες και τα κορίτσια των περιοχών αυτών.
Σε συνδυασμό με τη δυσκολία διατήρησης της ενεργειακής ασφάλειας, την εξασφάλιση πόσιμου νερού και τη μεγέθυνση του ψηφιακού χάσματος ανδρών γυναικών, τα ζητήματα που αναδεικνύονται από την έκθεση αυτή αναδεικνύουν τη σημασία καταπολέμησης των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που εμποδίζουν την ενδυνάμωση των γυναικών, η οποία θα επιτρέψει να καταστούν και οι ίδιες πολύτιμοι παράγοντες διαχείρισης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
Στο β’ μέρος της έρευνας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και έχει ως στόχο να συμβάλει στην κάλυψη του κενού δεδομένων που παρατηρείται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, θα διερευνηθούν ποσοτικά και ποιοτικά οι ακριβείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην καθημερινότητα και τις προοπτικές των γυναικών στην Ελλάδα και θα προταθούν συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών αλλά και για την ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου σε κάθε πρωτοβουλία και πολιτική που αποσκοπεί στην κλιματική προσαρμοστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.