THEPOWERGAME
Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι εκπονούνται ολοένα και περισσότερες εκθέσεις που εστιάζουν στη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας και στο επιχειρείν. Αυτό από μόνο του υπογραμμίζει ότι σταδιακά το γυναικείο φύλο γίνεται ορατό σε όσους χαράσσουν πολιτικές που αφορούν την οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Άλλωστε, η ενσωμάτωση πολλών και διαφορετικών στοιχείων σε μια ομάδα της δίνει τη δυνατότητα να ελίσσεται, να καταθέτει ακόμη και αντικρουόμενες ιδέες στο ίδιο τραπέζι, να είναι ευέλικτη και να επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα.
Μια ακόμη έρευνα έρχεται στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από την Ιρλανδία στην οποία συμμετείχαν επιχειρήσεις που υπέγραψαν δέσμευση για τη βελτίωση της διαφορετικότητας και της ένταξης στους χώρους εργασίας τους, και όπως διαπιστώθηκε σε αυτές τις εταιρείες καταγράφονται υψηλότερα επίπεδα γυναικείας συμμετοχής σε ανώτερα και διευθυντικά επίπεδα σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο.
Ειδικότερα, η μελέτη υπό τον τίτλο «Elevate Report» έδειξε 38% γυναικεία εκπροσώπηση σε ανώτερα διοικητικά στελέχη, υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο του 30%. Στο δείγμα συμμετείχαν 120.000 εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε 50 εταιρείες που πέρυσι υπέγραψαν στο «Elevate Pledge».
Οι εν λόγω εταιρείες δεσμεύτηκαν να κάνουν τους χώρους εργασίας τους πιο “ανοιχτούς”, χωρίς αποκλεισμούς και συμφώνησαν να ξεκινήσουν το έργο της μέτρησης και της αποκάλυψης δεδομένων εργατικού δυναμικού ανά φύλο, ηλικία, αναπηρία, εθνικότητα και σεξουαλικό προσανατολισμό.
Στους τομείς που αφορούσαν τις επιδόσεις με βάση το φύλο και την ηλικία, τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ καλά», ενώ σε πεδία, όπως η εθνικότητα και η αναπηρία, οι δράσεις που λαμβάνονταν ήταν σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο – εικόνα που πιστεύεται ότι θα αλλάξει καθώς οι εταιρείες εξοικειώνονται με τη διαδικασία και δημιουργούν εταιρικές κουλτούρες που ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να προβούν σε εθελοντικές αποκαλύψεις, έτσι ώστε να μετρηθεί αποτελεσματικά η διαφορετικότητα.
Οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες στο Elevate Pledge έχουν εισαγάγει πρωτοβουλίες ειδικά για το φύλο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν καλύτερη εργασιακή ισορροπία.
Σύμφωνα με την έκθεση, η εικόνα του εργατικού δυναμικού ήταν 52% άνδρες και 48% γυναίκες, όμως οι γυναίκες ήταν μπροστά από τον εθνικό μέσο όρο σε επίπεδο ανώτερων και στελεχών σε σύγκριση με τις εθνικές στατιστικές. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες καλύπτουν το 30% των υψηλότερων κερδών θέσεων (120.000 ευρώ και άνω) και επίσης υπερεκπροσωπούνται δυσανάλογα στις χαμηλότερες κατηγορίες μισθών (κάτω από 26.000 ευρώ).
Ένα εξίσου σημαντικό εύρημα έχει να κάνει με την πρόθεση των διοικήσεων να αναπτύξουν χώρους εργασίας φιλικούς προς τους ηλικιωμένους, αν και μόλις το 1% από τους 120.000 υπαλλήλους της μελέτης ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ το 84% ήταν μεταξύ 26 και 65 ετών.