THEPOWERGAME
Κάτι φαίνεται να αλλάζει στον κόσμο των επιχειρήσεων και στη θέση που αποκτούν μέσα σε αυτόν οι γυναίκες. Η παγκοσμιοποίηση έχει ανεβάσει τον ανταγωνισμό στα ύψη, εξέλιξη που έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να εκσυγχρονιστούν και να προσαρμοστούν άμεσα στα νέα δεδομένα να βγαίνουν εκτός παιχνιδιού. Δίνοντας λοιπόν χώρο στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, νέες ιδέες και προϊόντα έρχονται στο προσκήνιο, ενώ παράλληλα δημιουργούνται καινούριες θέσεις εργασίας.
Οι κοινωνίες πλέον αντιλαμβάνονται ότι η συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη μπορούν να προκύψουν μόνο μέσα από την παροχή ίσων ευκαιριών σε άνδρες και γυναίκες στον επιχειρηματικό στίβο. Άλλωστε στερεότυπα που βασίζουν την ύπαρξή τους στην άποψη ότι οι γυναίκες είναι αποκλειστικά νοικοκυρές και ότι οι άνδρες είναι εκείνοι που φέρνουν τα χρήματα στο τραπέζι, ανήκουν σε περασμένους αιώνες.
Σε μια εποχή που η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα όπως η διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων καθιστούν προτεραιότητα την επίτευξη στόχων που σχετίζονται με το περιβάλλον, τη συμπερίληψη, τη διαφορετικότητα, την ισότητα θεωρώντας ότι είναι εξίσου σημαντικοί με τα κέρδη που θα εμφανιστούν στους ισολογισμούς στο τέλος του χρόνου.
Στην προσπάθεια, λοιπόν, να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος, η ανάγκη για συνεργασία και συνένωση δυνάμεων, γίνεται ο κανόνας στον επιχειρηματικό, αλλά και τον πολιτικό κόσμο. Η παρουσία του γυναικείου φύλου γίνεται εντονότερη σε θέσεις ευθύνης, διότι ο διαφορετικός τρόπος που οι γυναίκες προσεγγίζουν ένα πρόβλημα, συγκριτικά με εκείνον των ανδρών, ενισχύει τις πιθανότητες και παράλληλα επιταχύνει τη διαδικασία επίλυσης μιας δύσκολης κατάστασης.
Όλοι συμφωνούν ότι είναι περιοριστικό να λειτουργήσεις μεμονωμένα και ότι η ύπαρξη ενός συνεκτικού εργατικού δυναμικού είναι κρίσιμος παράγοντας για την έλευση της επιτυχίας. Έχοντας ως όπλα στη φαρέτρα τους την ενσυναίσθηση, την ευελιξία, το multitasking, οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να παρέχουν ένα αίσθημα ασφάλειας και συμπόνιας, κάτι που ενθαρρύνει τους συναδέλφους τους και τους προτρέπει να αναζητήσουν τη βοήθειά τους, ακόμη και στους χώρους εργασίας.
Οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν τη χρησιμότητα τίτλων όπως γενικός διευθυντής, εκτελεστικό μέλος, αντιπρόεδρος και επικροτούν τη δημιουργική ηγεσία, υιοθετώντας πρακτικές όπου ο επικεφαλής μιας ομάδας δεν είναι συγκεντρωτικός, αλλά δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποδώσουν το μέγιστο που μπορούν, χωρίς να κινδυνεύουν από burn out!
Την αλλαγή επιχειρηματικής κουλτούρας τη βλέπουμε ακόμα πιο έντονη στις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μια πιο «ελεύθερη» δομή και δεν χαρακτηρίζονται από αγκυλώσεις και στερεότυπα. Αγκαλιάζουν την καινοτομία, είτε αυτή προέρχεται από άνδρες, είτε από γυναίκες εργαζόμενες, διότι αυτό που έχει σημασία είναι να μπορούν να πέφτουν στο τραπέζι περισσότερες δημιουργικές προτάσεις και να υπάρχει ικανότητα άμεσης προσαρμογής σε απρόσμενους εξωγενείς παράγοντες.
Αυτό επιτυγχάνεται με την πρόσληψη ατόμων με συγκεκριμένες δεξιότητες που ευθυγραμμίζονται με το όραμα της εταιρείας, όχι απλώς πιστοποιημένους, έμπειρους επαγγελματίες και σίγουρα όχι με πρωταρχικό κριτήριο το φύλο. Οι κανόνες πρόσληψης και εργασίας αμφισβητούνται και επαναπροσδιορίζονται για να δημιουργηθεί χώρος για ενεργητική καινοτομία που θα οδηγήσει με τη σειρά της σε ένα βιώσιμο μέλλον.
Επίτευξη της ισότητας των φύλων
Η ισότητα των φύλων και η ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των γυναικών. Αν και οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του παγκόσμιου ανθρώπινου κεφαλαίου, στερούνται της αυτονομίας όσον αφορά τα περιουσιακά τους στοιχεία και τη λήψη αποφάσεων.
Συνεπώς, η ενδυνάμωση των γυναικών για να χρησιμοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να αξιοποιηθούν σε ηγετικές θέσεις στις παγκόσμιες επιχειρήσεις, την πολιτική και την κοινωνία αναδεικνύεται ως πρόκληση για την ευημερία σε μια παγκόσμια αγορά που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.