THEPOWERGAME
Για το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά στις 12 χώρες με πλήρη νομική ισότητα ανδρών – γυναικών μίλησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, αρμόδια για θέματα δημογραφικής πολιτικής και οικογένειας, κα Μαρία Συρεγγέλα στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με το δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
«Οι θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει εξασφάλισαν στη χώρα μας να μπει στον κατάλογο των 12 χωρών παγκοσμίως που έχουν εξασφαλίσει το 100% όσον αφορά το νομικό, το θεσμικό κομμάτι για την ισότητα των φύλων. Σαφώς όμως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εφαρμογή των νόμων αυτών. Πάντα οι νόμοι έχουν και έναν παιδευτικό ρόλο από εκεί και πέρα πρέπει να γίνονται και οι κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να αλλάξει η νοοτροπία ολιστικά και στην κοινωνία και από τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εμείς οι ίδιοι γονείς και αμέσως μετά οι παρεμβάσεις μέσα στο σχολείο που και αυτά έχουν πάρει το δρόμο τους. Ήδη βλέπουμε ότι στα σχολεία πλέον υπάρχει το μάθημα του σεβασμού της ισότητας, στα ειδικά μαθήματα δεξιοτήτων, της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ώστε από πολύ μικρά τα παιδιά μας να μαθαίνουν ότι αγόρια και κορίτσια είναι ίσα, ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός του ενός φύλου στο άλλο. Βλέπουμε ότι και η κοινωνία μας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να γίνεται πολύ πιο ευαίσθητη στα θέματα αυτά άρα πλέον υπάρχουν και οι κατάλληλες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες ώστε να προχωρήσουμε σε αλλαγή της νοοτροπίας».
Αναφορικά με την άδεια πατρότητας
«Ο στόχος του νόμου για την προστασία της εργασίας πέρα του ότι παρέμειναν οι άδειες μητρότητας ανέγγιχτες, δεν τις πειράξαμε αμέσως μετά όμως δώσαμε και παραπάνω γονικές άδειες και στον πατέρα άλλωστε έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν είναι μόνο υποχρέωση των μπαμπάδων είναι και δικαίωμα τους να μετέχουν στην ανατροφή των παιδιών τους. Οπότε για πρώτη φορά υπάρχουν άδειες πατρότητας και πατρική γονική άδεια αλλά και διευκολύνσεις προς τους γονείς που έχουν παιδιά μέχρι 12 ετών όχι μόνο για τις μαμάδες αλλά και για τους μπαμπάδες ώστε να έχουν διευκόλυνση ωραρίου στην εργασία τους. Το θετικό, όσον αφορά το κομμάτι των γονικών αδειών, είναι ότι και οι μπαμπάδες έχουν αρχίσει και παίρνουν άδειες πατρότητας άρα βλέπουμε ότι ο νόμος κατά κάποιο τρόπο έχει αρχίσει και λειτουργεί από την άποψη της νοοτροπίας της κοινωνίας ότι πλέον και οι μπαμπάδες μπαίνουν σε αυτή τη λογική».
Βλέπουμε ότι ολιστικά με το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα για πρώτη φορά όλα τα υπουργεία έχουν βάλει πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες προγράμματα για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων γυναικών και ανδρών και κυρίως των γυναικών, που μπορεί θεσμικά να ήταν σε καλό επίπεδο αλλά δομικά στην καθημερινότητα, «εφαρμοστικά», υπήρχαν διάφορα προβλήματα για αυτό και όλα τα προγράμματα που κάνουμε έχουν σχέση με το να λύνουν προβλήματα της καθημερινότητας. Το πρόγραμμα για παράδειγμα «Νταντάδες της γειτονιάς», το πρόγραμμα αυτό που έχει αρχίσει ήδη και λειτουργεί πιλοτικά και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πάει καθολικά σε όλη τη χώρα προσφέρουμε ένα ποσό ώστε οι γονείς να μπορούν να έχουν έναν επιμελητή ή επιμελήτρια είτε για το παιδί τους στο σπίτι ή τουλάχιστον ένας επιμελητής ή μια επιμελήτρια να μπορεί να φυλάει 2 με 3 βρέφη και αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς δηλαδή σε περιοχές που δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί.
«Αυτό το βάλαμε με ατομικό εισόδημα των γυναικών όχι με εισόδημα οικογενειακό γιατί πολλές φορές βλέπουμε ότι μπορεί ο σύζυγός ή ο σύντροφος να βγάζει πολύ περισσότερα λεφτά από τη μαμά οπότε η μαμά να εγκαταλείπει την εργασία της για ένα χρονικό διάστημα για να μεγαλώσει το παιδί. Πλέον μπορεί πολύ πιο εύκολα όταν τελειώσει η άδεια μητρότητας και πατρότητας να μπορεί να επανέλθει η γυναίκα στην αγορά εργασίας πολύ πιο εύκολα χωρίς να έχει το πρόβλημα το που θα αφήσει τα παιδιά της και έτσι και στη χώρα μας να μην επιλέγουν οι γυναίκες αν μπορούν να κάνουν καριέρα ή οικογένεια», σημείωση η κα Συρεγγέλα.
Για τους χώρους φύλαξης μέσα στις επιχειρήσεις
«Ήδη ψηφίσαμε πριν από λίγες μέρες στο νομοσχέδιο ”Δουλειές ξανά” να μπορούν να ανοίγουν χώροι φύλαξης μέσα στις επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους γονείς. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει και σε άλλες χώρες και ταυτόχρονα το κομμάτι που αφορά τη βία και την παρενόχληση στο χώρο της εργασίας. Η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες παγκόσμια που κύρωσε τη σύμβαση της διεθνούς οργάνωσης εργασίας να υπάρχει σε κάθε επιχείρηση κώδικας δεοντολογίας για τη βία και την παρενόχληση όχι μόνο για τις γυναίκες και για τους άνδρες ώστε να υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη και αντιμετώπιση για όλες τις περιπτώσεις μέσα από την ίδια την επιχείρηση. Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας πλέον υπάρχει και ειδικό τμήμα που χειρίζεται τις υποθέσεις αυτές. Δεν είναι πόλεμος των φύλων, είναι πόλεμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει και οι άνδρες και οι γυναίκες και συμβάλλουν προς αυτό».