THEPOWERGAME
Το μέλλον των γυναικών της Ευρώπης μετά την πανδημία τέθηκε επί τάπητος σε διακοινοβουλευτική συνεδρίαση επιτροπών το πρωί της Πέμπτης στην οποία συμμετείχαν Ευρωβουλευτές και Βουλευτές εθνικών Κοινοβουλίων.
Η ετήσια συνεδρίαση της διακοινοβουλευτικής επιτροπής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) εστιάζει στην ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών. Η εκδήλωση με θέμα «Ένα φιλόδοξο μέλλον για τις γυναίκες της Ευρώπης μετά την COVID-19: ψυχικό φορτίο, ισότητα των φύλων στην τηλεργασία και μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας μετά την πανδημία», έδωσε τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να ανταλλάξουν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές για την προώθηση της χειραφέτησης των γυναικών κατά τη διάρκεια κρίσεων όπως αυτή που προκάλεσε η πανδημία.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Προέδρος της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Robert Biedroń (S&D, Πολωνία), ξεκινώντας την εισήγησή του από τις τελευταίες εξελίξεις στο Ρωσο-Ουκρανικό μέτωπο.
«Καταπατώνται οι ανθρώπινες αξίες και ως ΕΚ καταδικάζουμε τη βία που έχει οδηγήσει σε άδικους θανάτους και δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους Ουκρανούς. Δυστυχώς βλέπουμε πολλές γυναίκες πρόσφυγες αυτή τη στιγμή να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και οι άνδρες να μένουν πίσω. Αρκετές μάλιστα είναι έγκυες και γεννούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, ακόμη και σε σταθμούς του μετρό».
Όπως επεσήμανε ο κ. Biedroń, η τηλεργασία έχει δραματικές επιπτώσεις στον γυναικείο πληθυσμό και πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την φύλαξη των παιδιών έτσι ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Και οι άντρες όμως, τόνισε, θα πρέπει να έχουν ευέλικτο ωράριο εργασίας για να επιμερίζονται τα οικογενειακά βάρη.
Η ισότητα αποτελεί προτεραιότητα του ΕΚ
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ανέφερε πως η ισότητα έχει μεγάλη σημασία, για το λόγο αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπενθύμισε πως τα 2/3 των ανθρώπων που εργάζονται στον χώρο της υγείας και της περίθαλψης είναι γυναίκες, αριθμός ο οποίος εκτοξεύτηκε μέσα στην πανδημία με αποτέλεσμα να δεχτούν μεγαλύτερες πιέσεις.
«Το κόστος της τηλεργασίας είναι ότι γυναίκες είχαν την πλήρη ευθύνη και για το νοικοκυριό και για τη δουλειά. Ειδικά οι ελεύθερες μαμάδες είχαν μεγαλύτερη δυσκολία διαχείρισης του προβλήματος, ενώ είδαμε αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Σοκαριστήκαμε από την νέα πραγματικότητα, αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα να δράσουμε απέναντι στις ανισότητες και στα κενά που δημιουργούνται. Το ΕΚ στηρίζει έμπρακτα με οικονομικά προγράμματα τις γυναίκες, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά και με τις εθνικές κυβερνήσεις και είναι αναγκαίο να αλλάξει η κουλτούρα του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία μας» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Metsola.
Οι γυναίκες μόνο ελεύθερες και οικονομικά ανεξάρτητες μπορούν αναπτυχθούν
Το στίγμα της έδωσε και η Elisabeth Moreno, Γαλλίδα Υπουργός Ισότητας των Φύλων, τονίζοντας πως, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είμαστε ενωμένοι και υπάρχει αλληλεγγύη για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Ο σεβασμός απέναντι στα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και οι γυναίκες μόνο ελεύθερες και οικονομικά ανεξάρτητες μπορούν αναπτυχθούν.
«Θέλουμε κανόνες που να προστατεύουν και να σέβονται όλους τους ανθρώπους. Οι γυναίκες συνιστούν πολύτιμο κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις και της εταιρείες, τόσο σε επίπεδο απόδοσης, όσο και σε επίπεδο ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε μία συμπεριληπτική προσέγγιση και έχουμε τη δύναμη να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα θεμέλια».
Το case study Ισλανδία
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ισλανδή Πρωθυπουργός, Katryn Jakobsdottir, της χώρας με την μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στον κόσμο σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
«Περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Στη χώρα μου έχουμε μεγάλη ιστορία και παράδοση από γυναίκες που πάλεψαν για την ισότητα. Τίποτα δεν έγινε τυχαία κι αυτός ο αγώνας ποτέ δε σταματά».
Ενδεικτικά ανέφερε ως παράδειγμα ως κομβικό σημείο το 1975, όταν το 90% των Ισλανδών γυναικών βγήκε σε απεργία γιατί δεν πληρωνόταν τις υπερωρίες. Μέτρο πίεσης το οποίο εφάρμοσαν στα χρόνια που ακολούθησε μέχρι να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Πλέον σταματάμε τη δουλειά το λεπτό που σταματάμε να πληρωνόμαστε. Η νομοθεσία κατάφερε να αλλάξει την συμπεριφορά των Ισλανδών μπαμπάδων λύνοντάς μας τα χέρια. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στις επενδύσεις, ούτε εκπροσωπούνται όπως θα έπρεπε στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών. Για να υπάρξει ίση αμοιβή για ίση εργασία θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια».
Τέλος, μεταξύ των ομιλητριών ήταν και η Vera Jourova, Επίτροπος Αρμόδια για θέματα Αξιών και Διαφάνειας. Για την ίδια το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι τι θα ακολουθήσει μετά την πανδημία, περίοδος κατά την οποία διευρύνθηκαν ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές ανισότητες.
«Η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνουν με γνώμονα την ισότητα. Οι επενδύσεις δεν πρέπει να φορούν μόνο υποδομές αλλά και την στήριξη των ανθρώπων. Έχουμε θέσει ως στόχο το 2030 το ποσοστό των γυναικών σε θέσεις ευθύνης να ανέρχεται στο 45%. Σας υπενθυμίζω ότι συγκεκριμένο ποσοστό αποτελεί τον ίδιο στόχο τα τελευταία 10 χρόνια, άρα κάνουμε κάτι λάθος. Εξακολουθεί και υπάρχει ελλιπής εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια. Παράλληλα βλέπουμε γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική και το χώρο της δημοσιογραφίας να δέχονται μεγάλη βία μέσω διαδικτύου και δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι όσοι το κάνουν» κατέληξε η κα Jourova.