THEPOWERGAME
Σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ, οι θέσεις της Διδάκτορος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) και ιδρυτικού μέλους του Ινστιτούτου Καινοτομίας και Δημόσιου Σκοπού (ΙΙΡΡ) Μαριάννας Ματσουκάτο γίνονται κατανοητές σε ένα ευρύτερο κοινό. Χρειάστηκε, ωστόσο, μια πανδημία για να αναδειχθεί η σημασία ενός σύγχρονου και δυναμικού ρόλου για τις κυβερνήσεις στις επενδύσεις, την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, την πράσινη μετάβαση και τη βιομηχανική στρατηγική.
Εδώ και χρόνια, η προοδευτική Δρ. Ματσουκάτο θεωρεί πως ο δημόσιος τομέας μπορεί και οφείλει να είναι συν-δημιουργός του πλούτου, παίζοντας ενεργό ρόλο στην τόνωση της ανάπτυξης προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του. «Προσωπικά πιστεύω πως η αριστερά χάνει σε όλον τον κόσμο», είχε δηλώσει τον Νοέμβριο του 2019 σε συνέντευξη που έδωσε στους NewYorkTimes. «Ο λόγος είναι ότι επικεντρώνεται υπερβολικά στην ανακατανομή του πλούτου και όχι αρκετά στη δημιουργία του».
Απευθυνόμενη στους «Financial Times» προ τετραετίας, η Δρ. Ματσουκάτο, μεγαλωμένη στις ΗΠΑ με ιταλική καταγωγή, είχε πει πως «οι φιλόσοφοι μιλούν για τη δημόσια αξία από την εποχή του Αριστοτέλη, αλλά στα οικονομικά η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το δημόσιο συμφέρον – και αυτό είναι μια στατική έννοια».
Συγγραφέας των γνωστών βιβλίων «The Value of Everything» και πιο πρόσφατα «Mission Economy: Α Moon shot Guide to Changing Capitalism», η διδάκτωρ Οικονομικών στο UCL έχει συμβάλει ανάμεσα σε άλλα και στη διαμόρφωση πολιτικών της ΕΕ για την καινοτομία, στη χάραξη της βιομηχανικής πολιτικής στη Βρετανία και στην ιεράρχηση των στόχων των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, εκπρόσωποι και των τριών βασικών κομμάτων στη Βρετανία έχουν μιλήσει ανοικτά για την επιρροή του έργου της Δρ. Ματσουκάτο στη χάραξη πολιτικής. Λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020, η Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ως υποψήφια τότε του Δημοκρατικού κόμματος είχε συμπεριλάβει προτάσεις της Δρ. Ματσουκάτο στην ατζέντα της.
Τονίζοντας τις ιταλικές ρίζες της, η ίδια υπογραμμίζει πως γνωρίζει πολύ καλά τις αγκυλώσεις του κράτους και της γραφειοκρατίας. Αναφέρεται όμως παράλληλα, στην επαναγορά μετοχών από τους κολοσσούς του ιδιωτικού τομέα αντί της δρομολόγησης επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.
Όπως τονίζει κατά καιρούς η Δρ. Ματσουκάτο, η συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα σημαίνει πως θα πρέπει οι δυο πλευρές να μοιράζονται τους κινδύνους, αλλά και τις ανταμοιβές. Αναφέρεται σε μια αναδιάρθρωση του καπιταλισμού με ίση συμμετοχή όλων των παικτών προκειμένου να είναι βιώσιμος και να αξιοποιεί τις καινοτομίες για την επίλυση βασικών προβλημάτων. Όπως αναφέρει στο τελευταίο βιβλίο της «Mission Economy», παράδειγμα προς μίμηση αποτέλεσε η συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο διαστημικό πρόγραμμα Απόλλων.
Το μείζον θέμα σήμερα είναι να λειτουργεί προληπτικά το κράτος. «Θα πρέπει να δημιουργηθούν κυβερνήσεις που λειτουργούν προληπτικά και που θέτουν προϋποθέσεις στο πλαίσιο κοινωνικών συμβολαίων με το επιχειρείν», σχολίασε προ ημερών η ίδια στην εκπομπή «Hard Talk» του BBC.