THEPOWERGAME
Τα…χαμένα εδάφη της ελληνικής τραπεζικής επέλασης στη ΝΑ Ευρώπη επιχειρεί να επανακτήσει η Eurobank, που ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή, μετά την σημερινή απόκτηση της Direktna Bank στη Σερβία.
Με επιλεγμένη διεθνή παρουσία, η Τράπεζα στοχεύει σε ποσοστό 30% των βασικών προ προβλέψεων εσόδων του Ομίλου να προέρχεται από τις παραπάνω διεθνείς δραστηριότητες.
Με την εξαγορά αυτή, η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που διατηρεί παρουσία στη Σερβία, όπου στο παρελθόν είχαν θυγατρικές όλες οι σημερινές συστημικές τράπεζες.
Και ευρύτερα όμως, η Eurobank είναι η ελληνική τράπεζα με ισχυρές διεθνείς δραστηριότητες και διακριτή παρουσία στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια.
Χαρακτηριστικά, ο Όμιλος είναι παρών σε πέντε χώρες εκτός Ελλάδος (Βουλγαρία, Κύπρος, Σερβία, Λουξεμβούργο και Βρετανία). Έχει την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Βουλγαρίας (Postbank) και την κορυφαία corporate bank στην Κύπρο (Eurobank Cyprus) και μια εξειδικευμένη στο private banking και το wealth management θυγατρική, την Eurobank Private Bank Luxembourg.
Η νέα συμφωνία στη Σερβία, αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της Eurobank για συνεχή ανάπτυξη κατων διεθνών δραστηριοτήτων, τόσο οργανικά, όσο και μέσω εξαγορών ή και συγχωνεύσεων.
Άλλωστε, η ενίσχυση της Τράπεζας στην αγορά της Σερβίας έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων κινήσεων στη Βουλγαρία, όπου η θυγατρική της Eurobank εξαγόρασε το 2016 την Alpha Bank Bulgaria και το 2019 την Piraeus Bank Bulgaria.
Μετά τη συγχώνευση η νέα τράπεζα θα είναι η έβδομη στη Σερβία σε συνολικό ενεργητικό, έβδομη σε δάνεια και όγδοη στις καταθέσεις. Θα διαθέτει ενεργητικό άνω των 2 δισ. ευρώ και δανειακό χαρτοφυλάκιο άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Θα είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενη με περίσσεια ρευστότητας και καταθέσεις περίπου 2 δισ ευρώ.
Στο νέο σχήμα, η Eurobank θα διατηρεί πλειοψηφική συμμετοχή (70%) στο νέο σχήμα, ενώ το υπόλοιπο 30% θα κατέχουν οι δύο μέτοχοι της Direktna, Σέρβοι επιχειρηματίες Andrej Jovanovic και Bojan Milovanovic.
Η Eurobank διατηρεί επίσης το μάνατζμεντ του νέου σχήματος και θα διορίζει CEO.
Διευκρινίζεται ότι η συναλλαγή είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για τον Όμιλο.
Το μήνυμα που θέλει να στείλει η Τράπεζα αναφορικά με τη στρατηγική της, είναι μια στρατηγική ανάπτυξης και χρηματοδότησης των πελατών της, ιδιαίτερα επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, μεγάλων, μεσαίων και μικρών.
Μία στρατηγική που αναπτύσσεται μετά την ενίσχυση των κεφαλαίων της μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia και την απαλλαγή της από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως εκτιμά η διοίκηση του Ομίλου, η Τράπεζα όλα τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια και αυξημένες δυνατότητες λόγω της εξυγίανσης του ισολογισμού, θα συνεχίσει να την εφαρμόζει αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες που αποτελούν βασικές αγορές.