Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανό να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025, καθώς δεν διαφαίνονται πληθωριστικοί κίνδυνοι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε πως η επίδραση των δασμών που έχει επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις τιμές της ευρωζώνης παραμένει ασαφής, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσει αποπληθωριστικά.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού στην Ευρώπη, και μπορούμε σχεδόν να πούμε ότι ‘η αποστολή επετεύχθη’ ως προς την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%», ανέφερε την Τετάρτη σε ομιλία του στο Atlantic Council. «Η σημαντική επιβράδυνση στην αύξηση των μισθών το αποδεικνύει επιπλέον.»
Συμπλήρωσε επίσης: «Είναι δίκαιο και ορθό που η ΕΚΤ, σε σύγκριση με τη Fed ή την Τράπεζα της Αγγλίας, ξεκίνησε νωρίτερα, ταχύτερα και πιθανότατα πιο αποφασιστικά τη μείωση των επιτοκίων φέτος».
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια δανεισμού για έβδομη φορά από τον Ιούνιο, καθώς οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις απειλούν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης. Ο Βιλερουά είχε υποστηρίξει ανοιχτά την απόφαση εκείνη, χαρακτηρίζοντάς την ως παράδειγμα «ευέλικτου πραγματισμού» — δηλαδή της ανάγκης για άμεση αντίδραση με βάση τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα.
Ωστόσο, σημείωσε ότι παρότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα στηρίξουν βραχυπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα, η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί σε βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη — όπως η καλύτερη οικονομική ενοποίηση μεταξύ των κρατών-μελών.
Τα σχόλια του Βιλερουά βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επίσης τόνισε νωρίτερα την Τετάρτη ότι οι εμπορικές εντάσεις είναι απρόβλεπτες αλλά πιθανότατα λειτουργούν πιο αποπληθωριστικά παρά πληθωριστικά.
Πάντως, δεν συμφωνούν όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι οι συνέπειες των δασμών, καθώς και η αυξημένη δημόσια δαπάνη στη Γερμανία, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες. Κατά τη γνώμη του, δεν είναι απαραίτητη η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αυτή τη στιγμή.