Την ανάγκη για μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών, υπογράμμισε η επικεφαλής της EKT Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας την εξάρτηση της Ευρώπης από παρόχους όπως η Visa, η Mastercard και η PayPal.
Ειδικότερα, μιλώντας πρόσφατα στην εκπομπή The Pat Kenny Show, η Λαγκάρντ υπογράμμισε την εξάρτηση της Ευρώπης από ξένες υποδομές ψηφιακών πληρωμών. «Η Visa, η Mastercard, η PayPal και η Alipay ελέγχονται όλες από αμερικανικές ή κινεζικές εταιρείες», σημείωσε, υποστηρίζοντας: «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή προσφορά».
Η Ευρώπη διαθέτει τα μέσα και τις δυνατότητες για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. «Αν καταφέρναμε να άρουμε τα εσωτερικά εμπόδια που οι ίδιοι έχουμε θέσει, η οικονομική μας ισχύς θα ενισχυόταν αισθητά. Το ΔΝΤ έχει παρουσιάσει έρευνες που δείχνουν ότι αυτά τα εμπόδια ισοδυναμούν με τελωνειακούς φραγμούς ύψους 110% στον τομέα των υπηρεσιών», σημείωσε.
Τα σχόλια της Λαγκάρντ έρχονται εν μέσω ανανεωμένης εστίασης στην Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) – μια μακροχρόνια πρωτοβουλία της ΕΕ που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ενιαίας κεφαλαιαγοράς σε όλα τα κράτη μέλη. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η ροή των επενδύσεων και των αποταμιεύσεων σε όλο το μπλοκ, παρέχοντας στις επιχειρήσεις καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στους πολίτες αποτελεσματικότερα αποταμιευτικά μέσα.
Η Λαγκάρντ συνέδεσε την πρόοδο στην CMU με την ευρύτερη οικονομική ολοκλήρωση, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στη νομισματική πολιτική και να θέσει τις βάσεις για μια μελλοντική δημοσιονομική ένωση. Ενώ ο ισχυρισμός για 3 τρισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια προστιθέμενη αξία προέρχεται από μια ευρέως αναφερόμενη ανάρτηση στο Reddit, πιο επίσημες εκτιμήσεις υποδηλώνουν μια ελαφρώς πιο συντηρητική επίπτωση.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPRS), η βαθύτερη ολοκλήρωση θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον ΑΕΠ πάνω από 2,8 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2032, με τουλάχιστον 321 δισεκατομμύρια ευρώ να αποδίδονται στην ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η δημιουργία εναλλακτικής λύσης για Visa και τη Mastercard
Παρόλα αυτά, η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής εναλλακτικής λύσης για τη Visa και τη Mastercard αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.
Μεταξύ αυτών:
- Οι χαμηλότερες διατραπεζικές προμήθειες στην Ευρώπη καθιστούν δυσκολότερη την επίτευξη κερδοφορίας.
- Χρειάζονται μαζικές προκαταρκτικές επενδύσεις για τη δημιουργία υποδομών που να ανταγωνίζονται τους παγκόσμιους παίκτες.
- Τα εμπόδια υιοθέτησης περιλαμβάνουν τη μεταστροφή της συμπεριφοράς των καταναλωτών και των εμπόρων, καθώς και το να πειστούν οι τράπεζες να υποστηρίξουν ένα νέο σύστημα.
- Τεχνική πολυπλοκότητα, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια, την προστασία από την απάτη και τη διασυνοριακή συμβατότητα.
- Διακυβέρνηση και συντονισμός, καθώς τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν όσον αφορά την εκτέλεση και την εποπτεία.