Τα «φώτα» πέφτουν σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, λόγω της εισαγωγικής ομιλίας του διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα, που αναμένεται να δώσει το στίγμα των κινήσεων και των αντιδράσεων της κεντρικής τράπεζας, στη σημερινή, αβέβαιη και ευάλωτη συγκυρία μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ.
Πέραν της Έκθεσης Διοικητή για το 2024 που από μόνη της αποτελεί τη «Βίβλο» των προβλέψεων για το τρέχον έτος, καθώς ως είθισται, υπάρχουν συστάσεις και γραμμές για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η οικονομία και οι τράπεζες, το μήνυμα Στουρνάρα αποτελεί από μόνο του, την είδηση της ημέρας.
Ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr θέλουν την Τράπεζα της Ελλάδος σταθερή στη γραμμή των προβλέψεών της αναφορικά με τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας. Καμία αναθεώρηση ή δυσμενέστερη επανεκτίμηση δεν αναμένεται να επηρεάσει τις ισχύουσες προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Αυτό που επιβάλλεται όμως είναι η επαγρύπνηση. «Παρακολουθούμε και περιμένουμε» θα μπορούσε να ήταν συνοπτικά το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Άλλωστε, κατά το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δασμοί είναι μέτρο με σαφώς αποπληθωριστική επίδραση για τη ζώνη του ευρώ. Για αυτό το λόγο μάλιστα φαίνεται να διαφωνεί με τη γραμμή Λαγκάρντ, κατά την οποία , σε περίπτωση εμπορικού πολέμου, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα λόγω των αντίμετρων που θα λάβει η ΕΕ και της εξασθένησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.
Όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, τα μέτρα προστατευτισμού που λαμβάνουν οι ΗΠΑ είναι «χειρότερα από ό,τι αναμενόταν» και έχουν δημιουργήσει «πρωτοφανή» βαθμό «αβεβαιότητας για τις πολιτικές που θα ασκηθούν παγκοσμίως», η οποία επηρεάζει δυσμενώς την οικονομική δραστηριότητα.
Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος κάνει λόγο για αρνητικό κοσμοϊστορικό σοκ και δεν αποκλείει ο επερχόμενος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανόν να έχει σοβαρή αρνητική επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. «Μια έντονη αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα να είναι πολύ ασθενέστερη από το αναμενόμενο, συμπαρασύροντας τον πληθωρισμό σε ρυθμούς κάτω από τους στόχους μας», προσθέτει.
Ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί ότι ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια η επίδραση των δασμών, η αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ μπορεί να λάβει οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 0,5 και 1 ποσοστιαίας μονάδας. Εξάλλου, μόλις έναν μήνα πριν ( Μάρτιος 2025) η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ το 2025 σε μόλις 0,9%, προσδίδοντας στην ευρωζώνη μέτριες προοπτικές ανάπτυξης.
Η αγωνία για τα επιτόκια
Στο μεταξύ, η αγορά αγωνιά για το τι θα γίνει με τα επιτόκια και πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σημειωτέον έχει προγραμματισμένο Διοικητικό Συμβούλιο για το θέμα στις 17 Απριλίου. Μέχρι σήμερα πάντως, η ΕΚΤ έχει μειώσει 6 φορές τα επιτόκια του ευρώ (από Μάρτιο 2024), χαμηλώνοντας τον πήχη στο 2,5%.
Κατά την άποψη διεθνών οίκων και αναλυτών, αυξάνονται οι πιθανότητες για μια νέα μείωση της ΕΚΤ κατά 0,25 της ποσοστιαίας μονάδας εντός του Απριλίου- άποψη που πλέον συμμερίζεται και η JPMorgan, παρά τη διαφορετική αρχική της εκτίμηση (για αμετάβλητα επιτόκια του ευρώ στο 2,5% τον Απρίλιο). Ερωτηθείς από τους F. T. για την έκταση της νέας μείωσης και αν αυτή θα ισοδυναμεί με 50 μονάδες βάσης – κάτι που θα αντανακλούσε τη σοβαρότητα της κατάστασης – ο διοικητής της ΤτΕ αρνήθηκε να απαντήσει.