Με έναν Δείκτη Δασμολογικού Πόνου, ο διεθνής οίκος Autonomous αξιολογεί τις ελληνικές τράπεζες, με βάση το πιο επίκαιρο και «καυτό» θέμα: Ο λόγος προφανώς για την πολιτική δασμών Τραμπ, που πυροδότησε την αρχή ενός εμπορικού πολέμου και μια τεράστια αβεβαιότητα σε όλες τις χώρες του πλανήτη, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στις συζητήσεις για τις πιθανές επιπτώσεις σε κάθε τραπεζικό όμιλο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, και συγκρινόμενες με μια σειρά ευρωπαϊκών τραπεζών που παρακολουθεί ο οίκος, οι τράπεζες της χώρας «τεστάρονται» με βάση συγκεκριμένες μετρήσεις για τις αντοχές και την άμυνα που διαθέτουν απέναντι στους δασμούς των ΗΠΑ. Κατ’ αρχάς, έχει σημασία το γεγονός ότι, για άλλη μια φορά, ο εν λόγω οίκος περιλαμβάνει τις ελληνικές τράπεζες στον ανεπτυγμένο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο παρακολουθεί ως developed αγορά.
Τόσο η Alpha Bank (που σύμφωνα με την κατάταξη του οίκου συγκαταλέγεται στους best players), όσο και οι Πειραιώς, Εθνική και Eurobank συμπεριλαμβάνονται κυρίως στο πάνω μέρος του σχετικού διαγράμματος της Autonomous (Διάγραμμα 4), που τοποθετεί την κουκίδα κάθε ευρωπαϊκής τράπεζας αναλόγως του πόσο απέχει από το «κόκκινο», από το ποσοστό υψηλού κινδύνου επιρροής της δυναμικής κερδών λόγω υψηλών δασμών. Αντίστοιχα, στο «σωστό» τεταρτημόριο βρίσκονται οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες, αν στο ρίσκο των δασμών προστεθεί και η ευαισθησία στις αλλαγές των επιτοκίων (rates sensitivity), αν και, σύμφωνα με το διάγραμμα 6, που λαμβάνει υπ’ όψιν μια ταχύτερη μείωση επιτοκίων, οι τράπεζες της χώρας θα έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση.
Σύμφωνα με το τελευταίο report της Autonomous που αφορά τον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο (4 Απριλίου ), καθίσταται σαφές ότι οι ελληνικές τράπεζες κατατάσσονται μεταξύ των τραπεζών με την καλύτερη θέση όσον αφορά τις επιπτώσεις από τον αναμενόμενο «δασμολογικό πόνο», τη δυναμική κερδών και τις αποτιμήσεις.
Ο Δείκτης Δασμολογικού Πόνου TPI
Όσον αφορά τη μεθοδολογία που ακολουθεί ο δείκτης TPI (Tariff Pain Index), στηρίζεται σε παραμέτρους όπως το ποσοστό των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ ή την κατηγορία δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ειδικότερα, οι αναλυτές της Autonomous υπολογίζουν έναν Δείκτη Δασμολογικού Πόνου για τις εταιρίες και τις τράπεζες που καλύπτουν, σταθμίζοντας την ένταση των δασμών Τραμπ ανά χώρα (εξαγωγές ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ επί των δασμών που ανακοινώθηκαν), με βάση το γεωγραφικό αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου δανείων κάθε τράπεζας, με έμφαση στα μη χρηματοοικονομικά ανοίγματα των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, επιχειρείται να προσδιοριστεί με μια ενιαία μέτρηση πόσο εκτεθειμένα μπορεί να είναι τα χαρτοφυλάκια δανείων διαφορετικών τραπεζών στον μακροοικονομικό πόνο που προκαλούν οι πρόσφατες ανακοινώσεις.
Στη συνέχεια ο δείκτης TPI» συγκρίνεται με τη σχετική απόδοση των μετοχών από την άποψη της δυναμικής κερδών (συγκρίνοντας την απόδοση των τιμών των μετοχών έναντι των αναθεωρημένων κερδών).
Υπάρχουν σαφώς κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο -με τον πιο σημαντικό σήμερα να αφορά την περαιτέρω αλλαγή στις αγορές των επιτοκίων-, που όμως φαίνεται να τιμολογούν ένα σενάριο στο οποίο οι κεντρικές τράπεζες απλώς εξετάζουν τις πιθανές πληθωριστικές πιέσεις από τους δασμούς.
Ως εκ τούτου, η Autonomous πραγματοποιεί πρόσθετες μετρήσεις και διαγράμματα, που συνδυάζουν τον δείκτη TPI με την ανάλυση του σεναρίου της καθοδικής πορείας των επιτοκίων σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του οίκου (έτσι, μια τράπεζα που ενώ φαίνεται να ελέγχει καλά το TPI θα τα πήγαινε άσχημα στην περίπτωση μιας σημαντικής πτώσης επιτοκίων, θα εξακολουθεί να θεωρείται ότι ενέχει κίνδυνο).