THEPOWERGAME
Αύριο Τρίτη συνέρχεται η έκτακτη γενική συνέλευση της Alpha Bank που θα αποφασίσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ μάξιμουμ (ούτε ένα ευρώ παραπάνω όπως έχει αποσαφηνίσει η Τράπεζα).
Αναφορικά με το διαδικαστικό κομμάτι, δικαίωμα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση έχουν μόνο όσοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) ήταν εγγεγραμμένοι στις 10 Ιουνίου.
Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια αύξησης κεφαλαίου συστημικής τράπεζας εντός του έτους, μετά από πολλά χρόνια και για τελείως άλλο σκοπό (οι προηγούμενες ήταν στα «πέτρινα χρόνια» των ανακεφαλαιοποίήσεων).
Η αρχή έγινε φέτος με την Τράπεζα Πειραιώς που για να καλύψει κεφαλαιακό της έλλειμμα, άντλησε με επιτυχία 1,38 δισ. ευρώ προς τα τέλη Απριλίου, προσελκύοντας ένα ισχυρό επενδυτικό διεθνές ενδιαφέρον που αποτυπώθηκε στο ποσοστό της υπερκάλυψης.
Και έκτοτε, προέβη σε περαιτέρω κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης άλλων 3 δισ. ευρώ.
Τη σκυτάλη παίρνει τώρα η Alpha Bank για διαφορετικό λόγο, αφού αφορμή για την αύξηση δεν ήταν θέμα έλλειψης κεφαλαίων.
Η αύξηση της Alpha Bank έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και υπηρετεί τη λογική μιας ενισχυμένης παροχής δανείων στη νέα εποχή που διανύουμε, τόσο στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και στη συμβολή της Τράπεζας στο χώρο του green banking και της βιώσιμης χρηματοδότησης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει το επιτελείο της Τράπεζας σε ενημερώσεις θεσμικών επενδυτών, η Alpha Bank στοχεύει σε μερίδιο αγοράς 25% στον χώρο των χορηγήσεων και αυτό θα το διεκδικήσει, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου business plan, δίνοντας νέα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ την τριετία 2021-2024.
Τα 5 δισ. εξ αυτών θα αφορούν σε επιχειρήσεις και ένα πρόσθετο 1,7 δισ. ευρώ, σε δάνεια προς τη ναυτιλία, με τα υπόλοιπα να κατανέμονται σε στεγαστικά εντός και εκτός Ελλάδος (Ρουμανία).
Χρονικά, η αύξηση θα ολοκληρωθεί αρκετά σύντομα, αφού δεν θα υπάρχει η κλασική διαπραγμάτευση δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Όμως από την άλλη πλευρά, όλοι οι σημερινοί μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν αναλογικά και κατά προτεραιότητα, ώστε να διατηρήσουν τα ποσοστά τους και μην υποστούν dilution. Αυτό προφανώς, αφορά και τους Έλληνες και τους ξένους μετόχους.
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει στην Ελλάδα για ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές , μέσω δημόσιας προσφοράς, ενώ στο εξωτερικό, θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση και Βιβλίο Προσφορών με αποδέκτες ειδικούς, θεσμικούς και επιλέξιμους επενδυτές.
Οι εντός και οι εκτός συνόρων διαδικασίες (η δημόσια προσφορά, η ιδιωτική τοποθέτηση και το Βιβλίο Προσφορών) θα γίνουν ταυτόχρονα.
Στο μεταξύ, στην γενική συνέλευση της 15ης Ιουνίου, όσοι μέτοχοι δικαιούνται να συμμετάσχουν, μπορούν να το κάνουν με τρεις τρόπους και μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου σε πραγματικό χρόνο:
• Αυτοπροσώπως
• Διά αντιπροσώπου (αυτό έπρεπε να δηλωθεί ως τις 10 π.μ. το πρωί της Κυριακής 13/6)
• Με επιστολική ψήφο, δηλαδή εξ αποστάσεως (αυτό μπορούν να το δηλώσουν μέχρι σήμερα, Δευτέρα 14/6, στις 10 π.μ.).
Αναφορικά με τη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας, η αναπόφευκτη αλλαγή της θα είναι μία από τις ενδιαφέρουσες παραμέτρους της αύξησης.
Πώς θα κινηθούν οι ξένοι θεσμικοί, ποια στάση θα κρατήσουν funds της στρατηγικής και του concept του Fund Paulsen (που ελέγχει το 5, 5% του κεφαλαίου της τράπεζας) και βέβαια, ποια επενδυτική θέση θα λάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σήμερα ελέγχει το 10,85% της Τράπεζας. Θα διατηρήσει το ποσοστό του ή θα αφεθεί σε μία σταδιακή και περιορισμένη αποεπένδυση, που όμως δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 8%;