H συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες για την εξαγορά της Axia Ventures από την Alpha Bank με εταίρο και σύμμαχο τη Unicredit επαναπροσδιορίζει το τοπίο και τις προοπτικές του investment banking στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και σε 13 συνολικά χώρες στις οποίες ο ιταλικός όμιλος έχει παρουσία.
Το σκεπτικό πίσω από την εξαγορά της Axia Ventures δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται μια εταιρεία που «κουμπώνει» σε αυτά που η Alpha θέλει να προωθήσει και που οδηγούν σε μια καθολική προσέγγιση της επενδυτικής τραπεζικής, από το Α έως το Ω, σε κάθε στάδιο, από τη σύλληψη και την οργάνωση της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της και τη χρηματοδοτική της στήριξη.
Σε μια λιτή περιγραφή, θα έλεγε κανείς ότι ο εταιρικός αυτός γάμος έχει όλα τα φόντα να επιτύχει, αφού η μεν Alpha έχει τα assets να δώσει δάνεια για επενδυτικά deals, η δε Axia έχει όλο το συμβουλευτικό κομμάτι και αυτό της διοργάνωσης, ώστε να «στηθεί» κάθε επενδυτικό σχέδιο.
Ένα πάντρεμα ιδεών με παράλληλη χρηματοδότηση (κάτι που δεν μπορούσε να υποστηρίξει μόνη της η Axia, παρά μόνο μέσα από εταίρους, αφού δεν ήταν τραπεζικό ίδρυμα, να μπορεί να δίνει δάνεια). Από την άλλη πλευρά, η Alpha κερδίζει από την τεχνογνωσία και την εμπειρία σε θέματα κεφαλαιαγοράς που κατέχει ο συνεργάτης της.
Όσο για τη συμπληρωματικότητα πελατολογίου, ούτε λόγος, καθώς και σε αυτό το επίπεδο φαίνεται να υπάρχει πλήρες σχέδιο. «Τα οφέλη για την εταιρική μας πελατεία είναι μοναδικά, καθώς θα μπορούμε να στηρίξουμε τα αναπτυξιακά τους σχέδια με μια ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τη συνεχή υποστήριξη της συνεργασίας μας με τη UniCredit. Η εξαγορά ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη δέσμευσή μας να επιδιώκουμε ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, που υποστηρίζουν τη στρατηγική μας ανάπτυξη και ενισχύουν τις αποδόσεις μας στον τομέα εταιρικών προμηθειών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων χθες ο CEO της Alpha, Βασίλης Ψάλτης.
Φυσικά, οι προμήθειες είναι επίσης ένας άλλος «άσος στο μανίκι» από αυτήν τη συμφωνία εξαγοράς, που, δεδομένης της συγκυρίας στον χώρο των επιτοκίων, αποτελούν σχεδόν…μονοπωλιακή πηγή εσόδων από παραδοσιακές πηγές. Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν να γράφουν έσοδα από τόκους που θα αντισταθμίζουν τις απώλειες της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, λόγω διεύρυνσης των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων, καθώς και άλλων πολιτικών, όμως, δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι τα καθαρά έντοκα έσοδα θα τελούν υπό πίεση για καιρό ακόμη.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, που οι προμήθειες ήταν υποτονικές -ειδικά στα χρόνια της κρίσης, που ήταν οριακές λόγω απουσίας συναλλαγών σε Χρηματιστήριο και Κεφαλαιαγορά-, οι τράπεζες και εν προκειμένω η Alpha έχουν για καλά στρέψει το βλέμμα στην άνοδο των εσόδων από προμήθειες. Από bancasssurance, από factoring -όπως η πρόσφατη εξαγορά της Flexfin- και φυσικά από το asset management και το wealth, στο οποίο η συνεργασία με τη Unicredit επίσης αποδίδει καρπούς. Άλλωστε, η Unicredit είναι ο τραπεζικός όμιλος στην Ευρώπη με την παρουσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, το deal με την Axia Ventures έρχεται να ανοίξει «πόρτες» στην αγορά του investment banking και να προσεγγίσει την corporate πελατεία της Alpha με τη συμβουλευτική μαεστρία της πρώτης, σε ένα συνολικό πακέτο υπηρεσιών: συμβουλευτική για εξαγορές και συγχωνεύσεις, εκδόσεις ομολόγων, εγγυητικές επιστολές,, FX swaps, αλλά και δανειοδοτήσεις.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αν δει κανείς από κοντά τις 3 τελευταίες συναλλαγές που ανακοίνωσε η Alpha Bank σε τρεις νευραλγικούς τομείς (Flexfin, Astrobank, Axia Ventures), μπορεί να παρατηρήσει ότι τηρούνται παρόμοια χαρακτηριστικά, και αυτό αντανακλά τη στρατηγική του Ομίλου στο θέμα των εξαγορών. Ο στόχος είναι να τηρούνται οι παρακάτω συνθήκες:
-
Αυξημένα καθαρά έσοδα.
-
Χωρίς να εξαντλούνται τα κεφαλαιακά αποθέματα (μικρές επιπτώσεις στο CET I).
-
Μετρήσιμα αποτελέσματα στη νέα πρόταση και πολύ συγκεκριμένες επιλογές για συνέργειες και συμπληρωματικότητα.